Draad en kabel vragen

Woens

  • #1
Hallo,
We zijn aan het verbouwen en willen onze elektrische instalatie volledig vernieuwen (en uitbreiden).
Een nieuwe groepenkast en 3x25A hebben we laten doen door pro's, de rest van de instalatie doen we zelf. Er komt geen domotica, gewoon basic spul: wcd's, schakelaars en lampjes (niets wat ik niet zelf begrijp :cool:).
Ik werk het liefst met voorbedrade flexibels/preflex, ik weet dat VD-draad door buisjes trekken meer mogelijkheden heeft als je ooit iets wil aanpassen, maar preflex vind ik gewoon vééél handiger werken (als amateur zijnde)

Nu heb ik enkel vragen ivm. draad en bekabeling:
  1. mag ik vanaf de kookgroep met 2 preflex buizen 3G2,5 naar de kookplaat vertrekken? Er komt een perilex aansluiting, ik zou dan vanslechts 1 preflex buis de aarding aansluiten. Of moet dit gebeuren met een 5G2,5?
  2. Wcd's en licht komen samen op dezelfde groep(en) te staan, ik moet dan overal 2,5mm draad gebruiken. Maar geldt dit ook voor de schakeldraad, of mag deze tussen schakelaar en lamp wel 1,5mm uitgevoerd worden?
  3. er komt een aparte groep voor alles wat zich buiten bevind. Mijn plan was om binnen met een preflex naar de verdeeldoos te gaan, en van daaruit met buitenkabels verder te gaan. Mag dat; buitenkabel in een voorzetwand?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1. Nee, meerdere draden van dezelfde groep moet je bij elkaar in dezelfde buis leggen.
2. Voor de schakeldraad en eventuele andere bedrading van lichtpunten mag je 1,5mm² toepassen.
3. Ja, dat mag. Je moet de lasdoos vervolgens natuurlijk wel bereikbaar houden. Kun je de (grond)kabel niet gewoon doortrekken naar de meterkast?

Leg je de flexbuis mooi recht, vast en met ruimte bochten? Dan krijg je met wat moeite achteraf nog wel iets vervangen. Voorbedraade flexbuis netjes ingesmeerd in een stenen muur bijvoorbeeld is niet eens zó'n grote ramp. Maar als je het losjes door een voorzetwand slingert of door een verlaagd plafond of koof ofzo dan kun je het later wel vergeten...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Woens

Woens

  • #3
  1. Ok, jammer maar helaas. dan koop ik een stuk 5G2,5, misschien verkopen ze wel ergens "korte" stukken van 25m
  2. top!
  3. Zou kunnen, maar aangezien er vooraan, opzij en achteraan op verschillende plekken naar buite gegaan moet worden leek het mij handiger om met verdeeldoosjes te werken, bereikbaar uiteraard
Losjes slingerend door de wand is niet mijn stijl :lol:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt voor meterwaren altijd eens bij de plaatselijke installateur aankloppen natuurlijk, als je het elders niet in korte lengtes kunt krijgen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hmpf, zo gefocust op je vragen dat ik de rest van het verhaal maar half heb gelezen...

Maar waarom leg je een kookgroep aan in een 3x25A installatie? Dat is voor de verdeling over de fasen onwenselijk (je sluit een toestel van 7,4kW / 32A aan achter een 25A hoofdzekering) en je beperkt jezelf in de keuze van kookplaten.

Leg liever gewoon een krachtgroep aan (de 5G2,5 kwam er toch al). Dan heb je een veel grotere keuze uit kookplaten of fornuizen en je verdeeld de belasting netjes over 2 of 3 fasen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Woens

Woens

  • #6
... geen idee eigenlijk, tot daar mijn elektrische kennis dus... :?
De instalateur van de nieuwe groepenkast heeft dat zo gedaan, ik dacht dat dat standaard was, zo kan er toch een 2 fase kookplaat op?

dus een kookgroep haalt z'n stroom van één enkel fase en een krachtgroep van meedere, klopt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Normaalgesproken wel, ja. Het is in theorie mogelijk om een kookgroep over 2 fasen te verdelen maar dat verwacht ik niet. De kookgroep zal waarschijnlijk ook zijn aangesloten achter een 2-polige aardlekschakelaar?

Een kookgroep is ooit bedacht om elektrisch koken mogelijk te maken op een 1-fase huisaansluiting. Het is ook een typisch Nederlands dingetje...
 

Woens

  • #8
Ja klopt, enkel 2-polige aardlekschakelaars... 3 in totaal
moet ik er dan rekening mee houden welke groepen ik samen achter een ALS steek?
BV. niet de kookgroep samen met de keuken wcd's (koffiezet, waterkoker...) en de droogkast of maakt dat niet zoveel uit?

is idd een echt nederlands dingetje, ben zelf oorspronkelijk een zuiderbuur en als ik daar de nieuwe "plonkasten" bekijk :shock: dat zijn hele meubels!!
meer automaten per verdieping dan een hele woning in nederland
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ja, je moet er inderdaad rekening mee houden hoe je de groepen over de aardlekschakelaars verdeelt.

Allereerst: Iedere aardlekschakelaar is aangesloten op een aparte fase en je moet proberen om de belasting netjes te verdelen. Houd daarbij ook rekening met welke apparaten je vaak tegelijkertijd gebruikt. De oven en de kookplaat op dezelfde fase is waarschijnlijk een slecht idee, maar de oven en de vaatwasser zul je meestal na elkaar gebruiken i.p.v. tegelijkertijd. Denk behalve keukenapparatuur ook aan de wasmachine e.d.

Maar ook: Houd er een beetje rekening mee wat er gebeurt als er een aardlekschakelaar uitschakelt. Het is bijvoorbeeld niet fijn als je door een storing helemaal in het donker zit, verdeel de lichtgroepen dus ook tenminste over 2 aardlekschakelaars. Het liefst per verdieping. Het licht in de hal / overloop etc. op een andere aardlekschakelaar zetten als de kamers brengt al heel veel op dit vlak, dan hoef je maar 1 deur door om weer een werkende lichtknop te vinden. Maar bijvoorbeeld ook: Groepen met buitenverlichting hebben een grotere kans op aardlekstoringen. Het kan wel eens wijs zijn om deze niet op dezelfde aardlekschakelaar te zetten als de diepvries. :wink:

Buiten dit verhaal, zou ik voor een kookplaat in een 3x25A installatie dus een krachtgroep toepassen. Heb je de kookplaat al uitgezocht? Sommige modellen kun je niet eens fatsoenlijk op een kookgroep aansluiten bij gebrek aan 2 nulklemmen (niet alle fabrikanten houden rekening met ons landje).
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Helemaal mee eens! Ik snap werkelijk niet waarom men nog kookgroepen blijft plaatsen in een 3f kast...

Gewoon vervangen door een 4polige aardlekautomaat. Dan kun je alle kookplaten aansluiten en je hebt ook nog eens meer vermogen en betere verdeling over de fasen.
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Woens

  • #11
Oké duidelijk....
Dat wordt weer even herpuzzelen

Heb even gecheckt en heb nog 4 units over dus in principe moet het wel kunnen zonder al te veel verplaatsen (meeste automaten zijn nog niet aangesloten)

Momenteel hebben we nog een 1fase inductie kookplaat, redelijk onpraktisch ding, te weinig power voor 4 pitten. Dus die willen we sowieso ook vervangen.
Als we nu een 2fase kookplaat op die 3fase perilex-wcd willen aansluiten, is het dan een kwestie van in de perilex-stekker juiste L-draden aan te sluiten (L1 en L2 wel & L3 niet) en slechts 1 N?
En de aarding ook, best
 

Woens

  • #12
Aansluiting perilex heb ik gevonden ondertussen, afhankelijk van....
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Als je een kookplaat tot 7,4kW aansluit kun je daar vaak maar 2 fasen op kwijt (maar soms ook gewoon 3!). In dat geval inderdaad maar 2 fasen aansluiten. Vaak heeft een kookplaat ook een loze schroefklem waar je de overgebleven ader kunt afmonteren.

Je kunt natuurlijk ook een 3-fasen kookplaat kopen. Veel 5-pits 80/90cm brede modellen gebruiken daadwerkelijk 3 fasen. Met een krachtgroep houd je die optie ook open.
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Woens

  • #14
een kennis heeft nog een stuk 5G2,5 XMVK kabel liggen dat lang genoeg is.
Is het toegestaan deze te gebruiken voor de aansluiting van een kookplaat?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ja hoor.

Ik zou hem zelf wel in buis leggen.
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Woens

  • #16
Heb gisteren even in de groepenkast gekeken en ik denk dat dit gaat m'n verdeling worden:
groepenkast schema.JPG

in m'n huidige indeling zit er aan iedere ALS een kamrail voor 4 automaten, in de nieuwe indeling zou ik dus voor ALS-C een kamrail voor 2 automaten nodig hebben.

Echter deze vind ik nergens van Schneider, wel van Emat zouden die ook passen?
Klopt het dat bij die Emat kamrails de L en de N een aparte rail zijn?

Of is het eenvoudiger om in dit geval kabel te gebruiken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
De fase van aardlekschakelaar "C" lijkt me wel licht belast zo, zeker als je een moderne warmtepompdroger hebt (die hebben vaak een aansluitwaarde <1kW). Misschien groep 5 ofzo ook naar die aardlekschakelaar halen? Dus achter aardlekschakelaar B en C ieder 3 groepen, of komt de indeling dan niet meer uit?

Welke kammen zoek je precies? Is dat zo'n variant waar de eindgroepen direct naast de aardlekschakelaar geplaatst worden? Dan zoek je bijvoorbeeld EAN 3303430108559 (voor 2 automaten) of 3303430108566 (voor 3 automaten). Of zitten de aardlekschakelaars niet direct bij de groepen en zoek je alleen een kam om de automaten onderling door te verbinden?

Als je een kookplaat neemt die maar 2 van de 3 fasen kam gebruiken, denk dan ook even na welke 2 fasen dan moeten gaan worden.
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Woens

  • #18
Ha, daar had ik nog niet aan gedacht!
was uitgegaan van het idee dat de automaten direct naast de aardlekschakelaar staan (zo is de kast nu ingedeeld)

Als ik de aardlekschakelaar verbind met 2 automaten, waarvan er 2 naast de ALS staan en 1 op de andere rail, werk je dan met een combinatie van een kamrail en kabel of alle 3 met kabel?

Bij kookplaat van 2 fasen wilde ik de de fase waar de oven op zit niet mee gebruiken
 

Woens

  • #19
even terug "oud" draadje oppikken:

zo wil ik het doen, wat denken jullie van deze verdeling:
groepenkast schema 10-21.jpg

de kookplaat komt dan achter een 4P aardlekautomaat te hangen, plaat komt op fase 2 & 3

Ik heb 24 plekjes in m'n groepenkast dus alles past net (grotere groepenkast wordt erg moeilijk)
Op de tekening rechts heb ik geschetst hoe ik ze wil gaan indelen.

Momenteel is m'n groepenkast zo ingedeeld dat de groepen rechts naast de ALS staan (4 naast A, 3 naast B en 3 naast C)

Waar ik me vooral zorgen om maak is het volgende: automaat C-1 staan op een iewat onlogische plek,
Is het OK om die met draad (6m²) te verbinden vanuit ALS-C als de ander 2 automaten op een kamrail zitten?
Of kan ik ze dan best alle 3 met draad verbinden?
Ik kan er dan duidelijke stikkers onderkleven, verschillende kleurtjes, om duidelijk te maken dat die bij C hoort
(of is die hele constructie een afkeurpuntje?)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Niemand zegt dat groepen op dezelfde aardlekschakelaar fysiek naast elkaar moeten zitten, je mag de kast dus op deze manier indelen. Inderdaad wel voor duidelijke coderingen zorgen dan!

Of je op hetzelfde component tegelijkertijd draad en een kamrail mag aansluiten, hangt af van het ontwerp van de kamrail. Volgens mij gaat dat met deze kamrails van Schneider niet werken, omdat de klemmen fysiek ontoegankelijk worden (maar ik heb ze niet helemaal scherp op mijn netvlies).

Aansluiten met soepele draad en dubbele adereindhulzen kan sowieso, als je zou willen zijn er ook nog wel alternatieve modellen kamrails waarmee je die 2 automaten naast elkaar zou kunnen aansluiten. Dan krijg je dit soort rails, 2 aparte voor fase en nul:
Rail-1P_N.jpg

(De variant met 2 pennetjes dus, verbinden met de aardlekschakelaar doe je wel met draad.)

De verdeling is lastig om iets over te zeggen zonder de vermogens te kennen natuurlijk (bijvoorbeeld een boiler of wasdroger kan alle kanten op van 1kW tot 3kW). Maar voor mijn gevoel heb je nu wel erg veel achter de eerste aardlekschakelaar / fase gepropt.

Hoe komt het dat de beschrijving ineens anders zijn dan op het eerdere schema? Ik neem aan dat het merendeel bestaande groepen zijn en dat je niet de hele woning opnieuw aan het aanleggen bent?
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu