Ventilatie vragen

Margriet1971

  • #1
hallo allen,

afgelopen jaren veel verbouwd: keuken, badkamer, wc enz. Het meeste laten doen (verwacht dan deskundige adviezen en afhandeling).

Inmiddels een boel gedoe met de diverse ventilatiesystemen. we wonen in een hoekhuis, blinde muur op het zuiden. Aan deze blinde muur grenst keuken, badkamer en wc (Begane grond). Over de schuur (aanbouw) heb ik ook een vraag.

voorheen hadden we natuurlijke afzuiging naar zolder, zonder mechanische ventilatie. Ook ging de rioolontspanning naar zolder.

keuken
de ventilatie is afgesloten en er is een electrische afzuigkap geinstalleerd met rechtstreekse afvoer door buitenmuur, met een bolrooster aan buitenzijde.
deze regent in (Water op de kookplaat bij wind en regen, zoals gisteren - storm Henk). Dan komt ook wind binnen en koude.

Wc begane grond
Gelijk aan Afzuigkap, al zat hier al een ventilatiegat. deze regent niet in, maar er is al wel een keer kortsluiting geweest en ik vermoed dan toch ook door water?
hier is een gewoon rooster met kleine openstaande lamellen (plastic, jaren ‘80).

Badkamer
Ook hier is de ontluchting via zolder afgesloten. Hier is een elktrische ventilator geplaatst met terugslagklep In de buitengevel. En aan de buitenkant een simpele afwerkingsplaat. Voor ontvochtiging werkt deze prima! Deze heb ik overigens zelf uitgezocht, itt de andere systemen en oplossingen.
maar ook de rioolontluchting is door de zijmuur geplaatst. Ik lees nu hier op het forum, dat dit eigenlijk niet mag. Nu heb je daar buiten echt geen hinder van, maar binnen ruiken we (in de badkamer) toch af en toe een wat penetrante geur. En op deze kan geen terugslagklep worden geplaatst, omdat het open moet blijven. Hij is wel “onder afschot” geplaatst, zodat het niet zou moeten/mogen inregenen. Ook deze heeft de eenvoudige afdekplaat, zoals de badkamerventilatie.

Schuur
deze ruimte hebben we onlangs omgebouwd tot muziekruimte. In het dak zat daar ook een ontluchtingspijpje. Diie is gesneuveld met het plaatsen van zonnepanelen. Er is een dakpan over het gat geplaatst. Het is waterdicht. Maar er komt nog veel koude door heen. Ik wil het graag dichtmaken, maar mijn man meent dat dit niet slim is en dat er -met name voor koeling van de omvormers die daar hangen, dit gat moet blijven. Is dat zo? En zo ja, hoe kan ik dit dan toch voor de wintermaanden aangenamer krijgen?

Vraag
Wat gaat er nu precies mis? En wat kan ik doen bij de verschillende opties om het koude- en waterdicht te krijgen, zonder verlies van doelmatigheid?
Kan de lucht in de badkamer van de ontluchting zijn? Hoe dan? Want het is helemaal afgedicht aan binnenzijde. De lucht is er ook zeker niet altijd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Keuken/afzuigklep: Een bolrooster hoort niet op de muur, maar op het dak. Plaats hier een muurrooster met terugslagklep.

WC: Waar gaat de ventilatieleiding heen?

Mijn advies: Maak een ventilatieplan op basis van het aantal m2's per ruimte volgens de ventilatienorm, en zorg voor de juiste hoeveelheid luchttoevoer en -afvoer.

Voor de afvoer van alle ruimten plaats je een MV-box. Als je ook ruimte hebt voor toevoerkanalen plaats je een WTW-unit.
 

ADDave

  • #3
Ik vermoed dat TS met bolrooster deze bedoeld:

Screenshot_20240103_100451.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Margriet1971

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ook die zijn er met terugslagklep.
 

Margriet1971

  • #5
Dank, dat wist ik niet (ik bedoel idd zoeen als op de foto. Vermoedelijk is de mijne zonder terugslagklep).

maar zo’n plan bedenken,…. Zijn daar adviseurs ofzo voor? Want volgens mij zijn de centrale leidingen nu niet meer functioneel en grotendeels ontmanteld.. Ontluchting riool (ontspanning?) zit in de zijgevel, op eerste verdieping. Iets lager, maar op ong. 3 meter afstand van de badkamerventilatie (Op buitengevel).

wc ventilatie (begane grond) gewoon door de buitengevel, zoals ventilatie badkamer en afzuigkap (andere gevel, maar ook op het zuiden)
 

Kaajee

  • #6
Tav van die rioollucht en de ontluchting/ontspanning; zou je niet kunnen proberen die in ieder geval een stuk hoger te kunnen krijgen, dus boven het badkamer rooster?
Nu is de afstand ook al best groot, maar wie weet helpt dat.
Desnoods even quick & dirty op een tijdelijke manier en dan testen of het daarmee verholpen is. Kun je het daarna altijd nog beter fixen.
 
  • Like
Waarderingen: Margriet1971

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Margriet1971 schreef:
aar zo’n plan bedenken,…. Zijn daar adviseurs ofzo voor?
Ja. Installatie-adviesbureau's. En dat is niet hetzelfde als een installateur.
 
  • Like
Waarderingen: Margriet1971

Margriet1971

  • #8
Dank!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu