Vraag vloerverwarming vakantiewoning

GVisser

  • #1
Ik heb een nieuwbouw (2012) vakantiehuis waar als hoofdverwarming een vloerverwarming aanwezig is en als bijverwarming een gashaard. De CV is een intergas prestige CW6 en thermostaat is een honeywell chronotherm vision (aan/uit).

Nu zijn we daar bijna alleen maar in de weekenden (vrijdagavond tot zondagavond). Het liefst wil ik dus dat de vloerverwarming uit gaat als we er niet zijn om geld te besparen. Hiervoor stel ik de thermostaat in op 17 graden als we er niet zijn. Te laag instellen van de thermostaat lijkt mij ook niet verstandig omdat er dan weer veel energie nodig is om het huis op 20 graden te krijgen.

Als ik de temperatuur log dan zie ik het volgende:


Op het moment dat de temperatuur dus onder de 17 graden komt slaat de thermostaat aan. Echter schiet de temperatuur wel erg ver door naar min zin (zie woensdag en donderdag).
Is dit normaal? Of moet ik instellingen in de thermostaat aanpassen? Zoals regelgedrag en aantal schakelingen per uur?

Verder draait de vloerverwarmingspomp pomp 24/7. Volgens mij zou het zinvol zijn om deze uit te schakelen indien er geen warme gevraagd wordt. Zou de pomp schakelaar van ICY een goede oplossing zijn? Of wordt dit afgeraden?
https://www.icy.nl/product/pompschakelaar-vloerverwarming-buizen-groter-dan-22mm-diameter/

Alvast bedankt!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Gezien het feit het allemaal splinter iets is kunt u beter deze vraag even stellen bij de installateur.
U gaat zometeen veranderingen aanbrengen in de installatie.
Al is het maar een pomp schakelaar.
Dit kan best wel eens gevolgen hebben voor garantie bepalingen.

Eerst met installateur bellen en dan verder kijken hier.
 

GVisser

  • #3
Dit is inderdaad een mogelijkheid.
Maar de thermostaat heb ik vrij in het begin verwisseld aangezien ik met de aanwezige Theben RAMSES 831 top2 absoluut niet overweg kon! (Deze had overigens geen aparte instelling speciaal voor het huis!)
Heeft de chronotherm vision speciale vloerverwarming instellingen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Pompschakelaar verhelpt dat pomp constant draait (en heeft niets met garantie te maken) en een thermostaat waarbij u de bandbreedte van aan/uit kunt instellen geniet ook de voorkeur (zo te zien is deze bij de gebruikte thermostaat veel te groot: ca 1 graad is voldoende)
Er zijn legio thermsotaten met een instelling voor langere tijd afwezigheid (vakantiestand)
 

Wilmaas

  • #6
Beste GVisser,

Ook ik heb vloerverwarming (volledig) op de prestige cw6 aangesloten gehad met de vision aan/uit.

Mijn temperatuur bleef toen ook te ver oplopen. Ik heb contact gehad met honeywell hierover en er is een soort testopstelling gemaakt om het probleem te reproduceren.
Er is toen geen oplossing uit gekomen. Ik heb de thermostaat kunnen teruggeven en ik heb nu een snel reagerende eenvoudige aan/uit klokthermostaat. ("bandbreedte" 0.5 graad) Mijn regeling is nu goed, zo niet perfect.

Houd er met vloerverwarming rekening dat dit een traag systeem is, als de ketel uit staat geeft de vloer nog zeer lange tijd warmte af.
Probeer te stoken met een lagere (zo laag mogelijk) keteltemperatuur, dit maakt dat het aanwarmen langer duurt, u zal de ketel eerder moeten laten aanslaan, tevens kunt u de ketel eerder terug of uit zetten voor vertrek.

Er is ook een mogelijkheid een buitenvoeler te plaatsen die de ideale stooktemperatuur helpt benaderen.Buiten niet te koud, lagere keteltemperatuur, buiten erg koud, hogere keteltemperatuur. Dit is stoken met een aan/uit en een daaraan gekoppelde stooklijn. hierover staat het nodige in de gebruiksaanwijzing.
U blijft gewoon regelen op de binnentemperatuur.

Ik hoop dat u hier wat mee kunt, succes!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Er is ook een mogelijkheid een buitenvoeler te plaatsen die de ideale stooktemperatuur helpt benaderen.Buiten niet te koud, lagere keteltemperatuur, buiten erg koud, hogere keteltemperatuur. Dit is stoken met een aan/uit en een daaraan gekoppelde stooklijn. hierover staat het nodige in de gebruiksaanwijzing.
U blijft gewoon regelen op de binnentemperatuur.

Dat regelen op binnentemp. Is afhankelijk van je instellingen en het soort kamerthermostaat dat je neemt.
 

Wilmaas

  • #8
@ Obelix2,

"Dat regelen op binnentemp. Is afhankelijk van je instellingen en het soort kamerthermostaat dat je neemt"

Dit klopt, echter heb ik het over een eenvoudige voeler aan de ketel, deze prestige heeft dit in het programma zitten, er is dan eenvoudig een stooklijn in te stellen.
Dit werkt perfect met een aan/uit thermostaat op deze ketel.

Ik bedoel dus niet het "weersafhankelijk regelen" met of zonder ruimtecompensatie.

Groet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu