Warmtepomp icm vloerverwarming, advies gevraagd

MarcoH-040

  • #1
Ik probeer mijn vrijstaande woning te verduurzamen en wil zoveel mogelijk verwarmen mbv mijn zonnepanelen (7200Wp) en zo het gasverbruik tot een minimum terug te brengen.
Mijn gasverbruik is momenteel ca. 2.450m3 per jaar. In de zomermaanden, als de verwarming niet gebruikt wordt, is het gasverbruik ca. 30m3 per maand. Dat is dus alleen voor het tapwater. Verwarming verbruikt dus ca. 2.000m3 aan gas... Het systeem bestaat uit een 6-groeps vloerverwarming en radiatoren.

Ik heb nu getest met een kleine airco die in de keuken/woonkamer hangt. Met deze airco lukt het om binnen 2 uur de ruimte (~170m3) te verwarmen van 18C naar 20.5C. Buitentemp is nu ~13C.
Conclusie: als ik een zwaardere airco neerhang (5kW of meer) verwacht ik dat dat goed gaat. -> advies is welkom!

Dan zit ik nog met de vloerverwarming. Als ik dat water met een warmtepomp(boiler) op een constante temperatuur kan houden (35 - 45C) dan heb ik alle warmtevraag van de begane grond geregeld zonder nog noemenswaardig gas te verbruiken. Daar ben ik nu op zoek naar tips -> is het mogelijk om de vloerverwarming van de CV los te koppelen en op een warmtepomp aan te sluiten??

Als dit systeem werkt zijn de radiatoren in principe niet meer in gebruik.

De bovenverdieping wordt incidenteel gebruikt en daar hangen al aircos.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
geef is iets meer info of fotos welk type verdeler hoeveel groepen welke regeling enz
 

MarcoH-040

  • #3
De vloerverwarming bestaat uit 6 groepen. Deze liggen over ca 150m2 vloer.
Hier een foto van de verdeler


20211020_130600.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
6 groepen op 150m2 is dan aangelegd als bijverwarming of er liggen hele grote groepen in kortom niet erg geschikt voor een wp tevens is de verdeler van het meng injectie type dit gaat ook niet goed samen met een warmtepomp, mijn advies zou zijnom een wp te kunnen plaatsen en een goed rendement te behalen om de gehele vvw te vervangen door een systeem met minimaal 16mm slang en hoh 10 cm met een maximale groepslengte van rond de 60 a 65 mtr
 
  • Like
Waarderingen: Walker

MarcoH-040

  • #5
Inmiddels een gesprekje gehad met een installateur en het volgende bedacht:
Een CV ketel op gas met een warmtepomp, een hybride systeem dus. Aan de warmtepomp koppelen we aan een buitensensor. De warmtepomp moet nu het verwarmingswater continue verwarmen tot ~40 graden zodra het buiten beneden een bepaalde temperatuur is, bv. 15 graden. Dit is voldoende om de vloerverwarming op temperatuur te houden. Noot: mijn vloerverwarming is als bij-verwarming bedoeld.
De benedenverdieping verwarmen we vervolgens met een Airco,

Als het nu buiten te koud is en de airco het niet meer bijhoudt, dan kunnen we de CV ketel (=gas) inzetten en het verwarmingswater naar de gangbare 70C stoken zodat de bestaande radiatoren de verwarming op zich nemen.

Idee is dat de warmtepomp continue draait door de buitensensor om de vloer op temperatuur te houden. Om te voorkomen dat de warmtepomp 24/7 draait als het buiten <15C is, zetten we een timer op de warmtepomp.

Hiermee verwacht ik 50 - 70% aan gas te besparen.

Nou ben ik wel benieuwd naar mijn stroomverbruik als het buiten bv. 5C is en de warmtepomp ongeveer 12 uur staat te draaien.
Ik hoor graag ideeën of dit zo kan werken of wat er nog beter kan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ga je dat ook met een buffetvat doen?
 

MarcoH-040

  • #7
Goede vraag, daar heb ik nog niet over nagedacht. Waarvoor zou ik nog een buffervat plaatsen? Ik wil het tapwater gewoon uit de CV ketel halen. Dat verbruikt nl. niet zoveel gas.

Wat me zojuist nog wel invalt is dat wanneer de CV-Ketel niet aanspringt omdat er vanuit de thermostaat geen warmtevraag is, dan draait de pomp in de CV ketel ook niet. En dus wordt het 40C warme water uit de warmtepomp niet door de vloerverwarming gepompt. Ik moet dus de pomp in de CV ketel continue laten draaien...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Daarom ook mijn vraag.
Een Vloerverwarmingsset voor een warmtepomp is meestal anders als een VVW set voor een ketel.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Even een reactie op:
Inmiddels een gesprekje gehad met een installateur en het volgende bedacht:
Een CV ketel op gas met een warmtepomp, een hybride systeem dus.


Heeft die "installateur " wel enig idee hoe e.e.a. werkt? Een weet hij hoe een hybride installatie werkt? Heeft hij al eerder een dergelijke situatie bij de hand gehad?
Laat je goed voorlichten door een installateur met ervaring op dit gebied !!
Bij hetgeen er nu in de vloer ligt, zal het nooit goed gaan werken: die groepen zijn veel te lang (of de lussen liggen veel te ver uit elkaar om de tussenliggende ruimte goed te kunnen verwarmen) Die verdeler zal je sowieso moeten vervangen: die is niet ontworpen voor een laag temperatuur systeem.
Dan wil je nog iets met radiatoren. Dat samen met vloerverwarming op de door de "installateur" voorgestelde oplossing.......ik geef je weinig kans dat zoiets naar wens zal gaan werken!
Daarnaast 50-70% besparen op gas......en tegelijk een warmtepomp op elektriciteit (die dus de hele dag aan moet staan) Ik betwijfel of je dat echt een financiele besparing zal opleveren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
een warmtepomp icm een menginjectieverdeler gaat niet werken ook zal het lastig zijn om op 2 temperaturen te kunnen regelen wp lage temp. cv hoge temp beide vragen om een ander soort installatie of je moet gaan werken met losse mengsecties die eea kunnen regelen kwa aanvoertemperatuur
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

MarcoH-040

  • #11
Dank voor de reacties @Degooijer & @Marcn.88

Ik wil inderdaad de noot eerst zelf kraken voordat ik € 6.000+ voor een warmtepomp kapot sla. Daarom ben ik erg blij met alle tips!
Dat ik de verdelen van de vloerverwarming moet vervangen heb ik inmiddels op de lijst toegevoegd. Mbt. de vloerverwarming denk ik dat bij de bouw van dit huis een paar installateurs zich er makkelijk vanaf hebben gemaakt. Op de bouwtekening staan nl 8 groepen, in werkelijkheid liggen er maar 6. 4 in de woonkamer (60m2) en 2 in de keuken (24m2). Overal de vloer + keuken eruit en dan nwe vloerverwarming is natuurlijk technisch de beste oplossing, maar voor nu geen optie. Mogelijk wel bij een grotere verbouwing later.
Ergo, de vloerverwarming zal dus niet veel warmte leveren, maar meer te comfort de vloer een beetje opwarmen (lekker aan de voeten).

Ik moet die warmtepomp dus niet heel de dag laten draaien dat wordt stroomtechnisch nogal een grootverbuiker dan.
Dus als ik het nou als volgt kan inrichten is mijn gas besparing volgens mij optimaal:
  1. Buitentemperatuur >15C
    1. Wanneer nodig verwarmen met Airco in de woonkamer/keuken
  2. Buitentemperatuur >-5C en <15C
    1. tbv vloerverwarming: Warmtepomp/circulatiepomp aan tussen 6.00 - 10.00 ochtend en 16.00 - 21.00 avond (met een timer)
    2. CV ketel (radiatoren) uit (radiatoren worden waarschijnlijk een beetje warm door de warmtepomp)
    3. Verwarmen met Airco in de woonkamer/keuken
  3. Buitentemperatuur <-5
    1. Warmtepomp/circulatiepomp aan tussen 6.00 - 10.00 ochtend en 16.00 - 21.00 avond
    2. CV ketel (radiatoren) aan op thermostaatprogramma
    3. Niet met Airco verwarmen
- De radiatoren laat ik zoals ze zijn, ga niet van die lompe übersized LTV radiatoren ophangen.
- Voor de Airco denk ik aan een D***in 7KW met WiFi die ik dan in Google Home met de NEST thermostaat toevoeg.
- Hoe ik dan de prio geef aan de Airco boven de CV ketel op basis van de actuele buitentemperatuur weet ik nog even niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu