Hulp gevraagd over oudere vloerverwarming in combinatie met nieuw PVC

Morriss

  • #1
Een hele goedemiddag allemaal,

Ik wil heel graag advies inwinnen. en zie behoorlijk wat kenners op dit gebied die aan dit forum deelnemen dus dat stelt me gerust!

Op de foto ziet u:
- Bestaande vloerverwarming. (deze zit er al 20 jaar in en werkte heel goed als hoofdverwarming van woonkamer en hal)
- Grote witte draaithermostaat met stand 1 t/m 10
- Pomp
- Oranje kastje - denk een buisthermostaat welke verbonden is via een kabel naar de pomp.

foto 4.png
Nu is mijn vraag, we hadden deze vloerverwarming in combinatie met marmeren vloer.
De vloer laten primeren. Daarna laten egaliseren (dunne laag was nodig - gipsbasis egalisatie wat ik begreep) en daarna PVC dryback laten leggen.
Het is prachtig geworden, dus so far so good :-)

We horen nu echter verschillende adviezen m.b.t. stoken en onze unit was bij de vloerenlegger niet echt bekend.

Nu mijn vraag.

Is het juist dat wij:
- 1) Vloer nu 72 uur laten rusten, dus niet stoken? Dit is beter voor de lijm van de PVC vloer, dan kan het uitharden?

- 2) Na 72 langzaam stoken, thermostaat in woonkamer op 20-21 graden zetten en dan verder inregelen met vloerverwarming?

- 3) En wat te doen als temperatuur op thermostaatkastje in de woonkamer al rond deze 20-21 graden is? Dus nog voordat het opstoken moet starten?
Moeten we de woonkamer thermostaat dan warmer zetten om zo de vloer toch te kunnen opwarmen?

- 4) Op welke manier doen we dat in combinatie met de vloerverwarmingsunit? Zetten we bijvoorbeeld het oranje kastje van foto de temp eerst op 20 graden, een aantal dagen en daarna op 25 graden en zo verder en tot hoeveel graden max? Ik denk dat dit de temperatuur regelt wat door de vloerverwarming leidingen gaat, is het niet?
Ik lees berichten van max 40 tot 45 graden en daarna weer in fases afkoelen.

- 5) En moet de temperatuurmeter die je nu ziet (achter glas op foto dus boven de pomp) dan ook nog iets speciaals aangeven? Waar dient deze voor? Zou deze nooit hoger mogen uitslaan dan de temperatuur welke staat afgesteld op het oranje kastje? Of dient dit voor iets anders

- 6) Wat doen we met de witte draaiknop (links op de foto) tijdens dit proces? Deze staat nu op 7. Laten we deze staan of moet deze ook lager? Is een stand mogelijk van 0 tot 10. Heb geen idee wat de exacte functie is van deze draaiknop? De aanvoer vanaf CV naar de verwarmingsunit of?

We horen het heel graag, alvast enorm bedankt.

Onderstaand nog een aantal foto's om het hopelijk goed te verduidelijken.
Kastje van thermostaat in woonkamer geen foto van gemaakt maar die kent iedereen wel.

foto 4.png foto 1.png foto 2.png foto 3.png
 
Laatst bewerkt:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
72 uur lijm laten uitharden zonder stoken: zal wel een advies zijn van degene die de vloer heeft gelegd: niet aan twijfelen en opvolgen

Opstookprotocol zoals bij een nieuwe vloerverwarming is hier eigenlijk niet nodig. Maar als degene die de vloer heeft gelegd, dan adviseert: gewoon doen.
Maar je hebt weer wat gelezen op internet.......in dit geval heb je een vloer laten leggen waaronder de temperatuur niet hoger mag worden dan ca 30 graden.
Die 45 graden moet je dus zeker niet aanhouden, want dan kan je je vloer al beschadigen voordat je er van kunt gaan genieten.


"Oranje kastje" is een maximaal thermostaat: wanneer de temperatuur van de aanvoer hoger wordt dan de ingestelde waarde zal de pomp uit geschakeld worden. Staat nu to te zien op 25 graden: nu slaat de pomp niet aan, kan je gerust zetten op ca 50-60 graden C. Blijf dan verder van dat "oranje kastje" af!!
.
Met de woonkamerthermostaat bepaal je de temperatuur in de ruimte: daarmee regel je dus of de vloerverwarming "aan" of "uit" gaat (en welke temperatuur je in de kamer wilt instellen)

De temperatuur van het water wat door de vloer circuleert
bepaal je met de witte thermostaatknop. Met een schaalindeling van 1 tot 10 kom je weinig verder. Bij de marmeren vloer zal die temperatuur waarschijnlijk ergens tussen 35 en 45 graden hebben gelegen.
Bij een PVC vloer moet je de adviezen van degene die de vloer heeft gelegd opvolgen en zal de vloertemperatuur niet veel hoger dan ca 30-32 graden C kunnen liggen.
Dat houdt dus ook in dat het wel langer kan duren voordat je vloer en de ruimte op de gewenste temperatuur is (dus meer energieverbruik)

Je kunt de vloertemperatuur het beste meten met een infrarood thermometer. Stel de witte thermostaatknop dan in op een oppervlaktetemperatuur van de vloer van ca 30 graden Celsius.
De temperatuur van het water wat de vloer in gaat kan je ook aflezen op de thermometer op de verdeler (boven de pomp), die zijn in de regel niet erg nauwkeurig)

Let er wel op dat je onder de PVC vloer de
temperatuur niet te hoog instelt: bij een te hoge temperatuur kan de vleor beschadigen (en verlies je het recht op garantie)

Succes!!
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Meeste pvc vloeren mogen maximaal 27 graden worden. Staat als het goed is ook wel vermeld in de specificaties van het pvc.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Morriss

  • #4
Bedankt voor uw reactie Degooyer , echter er is me nog veel onduidelijk. Excuses daarvoor.

U schrijft opstookprotocol opvolgen van diegene die de vloer heeft gelegd. Dat had ik t liefst gedaan echter, hij wist niet goed hoe t zat. Vandaar dat ik zelf op internet was gaan kijken en de gevonden informatie hier graag deel en vraag of dit juist is voor deze PVC vloer in combinatie met de bestaande vloerverwarming..

U schrijft dat de temperatuur van de vloer niet hoger mag worden dan circa 30 graden. Ik denk dat u doelt op de temperatuur van het water in de vloerverwarmingsbuizen?

Bedankt voor de uitleg van de witte thermostaat. Maar weet u dan ook misschien waar is het oranje kastje voor is a.u.b.?

Want daar kan je ook een instelling van 20 graden tot 90 graden instellen. Ik dacht eigenlijk dat het niet zoveel uitmaakt op welke stand de witte thermostaat staat afgesteld (1 t/m 10) zolang ik het oranje kastje maar wel instel, dus de oranje "buisthermostaat" op bijvoorbeeld max 30-35 graden zet?
Als ik dat doe, dan loop ik in geen enkel geval toch het risico dat het water warmer wordt dan de ingestelde temperatuur? Dus kort samengevat, als ik het oranje kastje instel, op bv 35 graden, is dat dan de extra bescherming dat het water van de vloerverwarming nooit warmer zal worden dan 35 graden? (mits het oranje kastje goed werkt uiteraard) Of ben ik in dat geval toch niet veilig?

U schreef, stel de witte thermostaat in op 30 graden. Ik kan echter geen graden kiezen op de witte draaiknop omdat het een stand van 1 tot 10 betreft. Dat maakt het allemaal wat lastig... weet u of iemand anders hoe dat zit?

Ik hoor u of andere deskundigen graag nog even, alvast bedankt voor alle moeite
 
Laatst bewerkt:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Mn22 schreef:
Meeste pvc vloeren mogen maximaal 27 graden worden. Staat als het goed is ook wel vermeld in de specificaties van het pvc.
En daarom vermeld ik ook dat je op dat punt de adviezen van degene die de vloer heeft gelegd moet opvolgen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Morriss schreef:
hij wist niet goed hoe t zat.
Daar heb je veel aan zeg.......
Morriss schreef:
U schrijft dat de temperatuur van de vloer niet hoger mag worden dan circa 30 graden. Ik denk dat u doelt op de temperatuur van het water in de vloerverwarmingsbuizen?
De oppervlakte van de vloer zal niet veel hoger liggen dan die 30 graden (en dat ligt er weer aan hoe diep de buizen in de vloer liggen en hoeveel massa er verwarmd moet worden: die marmeren vloer moet ondanks je PVC vleor ook nog steeds verwarmd worden.
Morriss schreef:
Maar weet u dan ook misschien waar is het oranje kastje voor is aub?
heb ik toch aangegeven!! Dat is de maximaalthermostaat en zorgt ervoor dat er niet te warm water in de vloer gaat circuleren. Eenmaal ingesteld moet je daar afbljven
 
  • Like
Waarderingen: Morriss

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Dan moet de legger van de vloer zich daar wel van bewust zijn. Dat is lang niet altijd het geval, laat staan dat ze deskundig zijn op het gebied van vloerverwarming.

Als je weet welke materialen er zijn toegepast, kun je opzoeken wat wel en niet kan. Lijm moet de voorgeschreven periode uitharden en na uitharden mag je de maximaal toegestane temperatuur niet overschrijden.

Verder hoef je je volgens mij niet aan een opstookprotocol te houden. Het is immers geen nieuwe vloer en kan er ook geen reden bij bedenken gezien de materiaaleigenschappen van pvc.

@Degooijer, slechte dag gehad? Je lijkt niet best gehumeurd.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123 en Morriss

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Morriss schreef:
Ik kan echter geen graden kiezen op de witte draaiknop omdat het een stand van 1 tot 10 betreft. Dat maakt het allemaal wat lastig...
Je kunt de temperatuur van het vloeroppervlak meten: heb dit toch ook al aangegeven.....? De thermometer op de verdeler geeft de temperatuur aan van het water wat in de vloer circuleert.
 

Nono123

  • #9
Degooyer schreef:
heb ik toch aangegeven!! Dat is de maximaalthermostaat en zorgt ervoor dat er niet te warm water in de vloer gaat circuleren.
Dat zou kunnen, maar aangezien de thermostaat op 25C staat ingesteld, lijkt me dit toch meer gewoon een pompschakelaar.
 

Morriss

  • #10
bedankt nogmaals beste Degooyer

Sorry ik lees het nu pas inderdaad goed:

U schrijft:
"Oranje kastje" is een maximaal thermostaat: wanneer de temperatuur van de aanvoer hoger wordt dan de ingestelde waarde zal de pomp uit geschakeld worden. Staat nu to te zien op 25 graden: nu slaat de pomp niet aan, kan je gerust zetten op ca 50-60 graden C. Blijf dan verder van dat "oranje kastje" af!!

Min vraag: Is het niet zo dat de witte thermostaat met stand 1 t/m 10 de aanvoer temperatuur betreft, dus wat je van de CV vraagt? En dat het oranje kastje juist op 30 graden gezet moet worden als het water dat door de vloerverwarming echt niet hoger dan 30 graden mag worden? Ik dacht juist dat het oranje kastje de begrenzer is voor de maximaal toelaatbare watertemperatuur in de vloerverwarmingsbuizen of heb ik dat toch verkeerd begrepen met wat ik op internet las?

Voel u aub niet aangebrand. Ik bedoel het goed en ben blij met alle hulp die ik hier krijg.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Morriss schreef:
Maar weet u dan ook misschien waar is het oranje kastje voor is aub?
Dit is geen pompschakelaar, maar een maximaalthermostaat. Dat had ik toch al uitgelegd. Werkt als beveiliging dat er geen te warm water in je vloer gaat circuleren. Wanneer dat zou gebeuren schakelt deze thermostaat de pomp uit.
Op de ingestelde temperatuur zal de vloerverwarming niet werken, dus draai die omhoog naar ca 50-60 graden C
 

Nono123

  • #12
Degooyer schreef:
Dit is geen pompschakelaar, maar een maximaalthermostaat. Op de ingestelde temperatuur zal de vloerverwarming niet werken
Dat is maar net hoe hij is aangesloten. NO of NC? Ik vermoed Normally Open.
Naar ik begrijp heeft deze installatie met deze thermostaat in het verleden altijd goed gewerkt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
x
 
Laatst bewerkt:

Nono123

  • #14
Dat verwacht ik zelf ook :wink:, maar ik weet dus niet of deze thermostaat NO of NC is aangesloten.

Gewoon even testen:
  • Draai de thermostaat helemaal omlaag. Gaat de pomp draaien? Dan functioneert hij als pompschakelaar.
  • Blijft het koud? Dan functioneert hij als maximaal thermostaat.
 

Morriss

  • #15
Klopt idd het oranje kastje heeft altijd goed gewerkt. Het was altijd goed warm en de vloer voelde comfortabel aan. Maar ik wil natuurlijk niks verzieken met PVC. Ik zag dat de vloer zelf bij de kenmerken aangaf dat de temperatuur van het water maximaal 40 graden mag worden. Stel, ik zet de witte draaithermostaat (stand 1 t/m 10) op 7 en daarbij het oranje kastje straks op 40 graden, dan gaat er toch nooit een warmere temperatuur van water door de buizen heen? Weet iemand dat? Of moet ik idd het oranje kastje veel hoger zetten, zoals Degooyer op dit forum aangaf en misschien de witte thermostaat dan lager zetten? Dit is me echt nog niet duidelijk. Weet iemand hier iets over te vertellen? Alvast bedankt.

Op onderstaand commentaar kan ik nog wat toevoegen: Ik heb vandaag zelf de temperatuur op oranjekastje lager gezet. Deze stond op 45 graden maar was bang dat als ik de instelling hier op zou laten staan ik de PVC vloer verknal... omdat dit misschien veel te hoog zou zijn...
1645114255707.png
 

Morriss

  • #16
Als ik de witte thermostaatknop op 7 laat staan en ik draai het oranje kastje naar 20 dan hoor ik dat de pomp stopt met draaien... Het oranje kastje stond altijd veel hoger, ik denk tussen de 45 en 55 graden maar die heb ik nadat de vloerenman weg ging even naar beneden gedraaid (20-25 graden) omdat ik eerst advies via dit forum wil inwinnen voordat ik iets doe wat kwaad kan voor de nieuwe pvc vloer.

1645114453554.png
 

Nono123

  • #17
NC. Dan functioneert hij als maximaal thermostaat, zoals de Gooyer reeds zei, en moet deze iets hoger dan watertemp. van de vloerverwarming worden ingesteld.
 
Laatst bewerkt:

Morriss

  • #18
Nono123 schreef:
Dan functioneert hij als maximaal thermostaat, zoals de Gooyer reeds zei, en moet deze iets hoger dan watertemp. van de vloerverwarming worden ingesteld.
Dank je wel voor deze info Nono123 en Degooyer


Dan rest me nog wel de vraag:

- zet ik de grote witte thermostaat knop nu op 1 en de oranje op bv 20 graden, zodat ik er zeker van ben dat de vloer de komende 72 uur niet opgewarmd wordt en de lijm dus goed kan uitharden?

- na de 72 uur. Wat doe ik dan met de witte thermostaat? Waar dient deze voor? Zet ik die eerst op 1 en dan iedere dag 1 stand hoger of heeft dat geen enkele zin? Gewoon op 7 laten staan? Ik weet niet goed waar dit voor dient.

- voor het oranje kastje kan ik denk na 72 uur starten met 25 graden? Dat een aantal dagen zo laten en dan naar 30 graden, dan naar 35 graden en uiteindelijk naar 40 graden? Want dat mag de PVC vloer hebben las ik in de kenmerken. Er staat letterlijk: "en opstook-en afkoelprotocol voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie en niet van de eventuele thermostaattemp in de betreffende ruimte. Het is verstandig het proces voort te zetten tot het water dan maximaal 40 graden heeft bereikt"

Hier van uitgaande, wat doe ik dan met het oranje kastje qua instelling? En als de vloer max 40 graden mag worden vanuit de leidingen, moet dit oranje kastje dan niet hoger gezet worden, bv op 45 graden omdat de vloerverwarming onder de bestaande oude marmeren vloer ligt en daarboven nog een laag egalisatie voordat het de PVC vloer bereikt?

Nogmaals enorm bedankt voor al jullie goede adviezen, dat helpt me enorm.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #19
De oranje maximaalthermostaat zet je gewoon op 45 graden of zo. Daar laat je hem op staan, dit is enkel een maximaalbeveiliging. Dit soort thermostaten regelt ook niet erg nauwkeurig, de hysterese is een graad of 8.

De witte thermostaatknop regelt de watertemperatuur in het vloerverwarmingscircuit. Draai je deze dicht, dan blijft de vloer koud. Hoe hoger je deze zet, des te warmer wordt je vloer. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen draai je deze elke dag een stand omhoog totdat je vloer tegen de 27 graden wordt.

Daarbij moet je wel even opletten dat de vloer ook alleen warm wordt, als er warmtevraag is. Dus als de woning op temperatuur is, zal de vloer ook minder warm worden. Ongeacht de stand van de witte knop.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Nono123

Morriss

  • #20
Super bedankt Mn22

nog een laatste vraag over: “Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen draai je deze elke dag een stand omhoog totdat je vloer tegen de 27 graden wordt.”

die 27 graden.. waar zou ik die dan moeten uitlezen aub? Bedoel je 27 graden op de woonkamer thermostaat of 27 graden op de thermostaat meter boven de pomp? Of 27 graden meten met een infrarood thermometer die ik dan moet aanschaffen?

Zou je daar nog op kunnen reageren aub?

T gekke was overigens net wel dat nadat ik zowel het oranje kastje op de laagste stand had gezet alsook de witte thermostaatknop op 1 en wel de kachel thermostaat in woonkamer op 22 graden (zodat die aansloeg) dat ik toen zag dat de thermostaatmeter boven de pomp over de 40 graden ging… weet u hoe dat kan? En of dat kwaad kan? Ik vraag dit omdat ik wel voor de kachels op de eerste verdieping van kinderkamers wil gebruiken, zonder de vloerverwarming te belasten daar deze vloer beneden eerst nog 72 uur moet drogen ten behoeve van de gebruikte lijm voor pvc
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu