Regelgedrag thermostaat aanpassen bij vloerverwarming

Wdg0501

  • #1
Goedendag,

Ik heb mijn standaard aan/uit thermostaat omgewisseld voor een honeywell chronotherm vision. Deze thermostaat kent een aantal aanpassingen voor gebruik. Zo is het mogelijk om het aantal schakelingen per uur te wijzigen en het regelgedrag te veranderen van standaard naar snel of langzaam.

De thuissituatie is als volgt:
- vloerverwarming als hoofdverwarming
- natuursteen(hardsteen) bovenop een gietvloer
- stadsverwarming, uitgerust met een honeywel klep die door de thermostaat wordt geopend.

Op dit moment schakelt de thermostaat bijzonder vaak voor korte tijd in. de ingestelde temperatuur wordt bereikt, maar ik heb het gevoel dat het verbruik een stuk beter kan.

Ik weet hoe ik de hierbovengenoemde aanpassingen in de thermostaat kan uitvoeren, alleen heb ik geen benul in welke richting ik welke instelling moet aanpassen. Ik wil voorkomen dat ik een hele winter moet gaan experimenteren.

Wie kan mij helpen met deze instellingen?

Al vast bedankt voor de tip(s)

Wilfred
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De thermostaat heeft enige tijd nodig om de warmtevraag aan te leren, staat ook in de handleiding, pagina 3.
Wacht dit even af, werkt het niet dan lezen we het hier wel.
 

Chathanky

  • #3
Voor een stadsverwarming maakt het niet uit of de thermostaat 3x of 20 keer per uur schakeld. Dit doet het verbruik ook niet toe of afnemen.

Het zelflerende gedrag geldt voor het aanwarmen van het huis bij deze thermostaat.
 

Wdg0501

  • #4
Beste mensen,

Ik heb ondertussen het aanwarmgedrag aangepast en vermoed dat ik nu in de verkeerde richting aan het regelen ben. In ieder geval resultaat, al is het nog niet het gewenste.. :roll:

@Chatanky
Dankjewel voor je reactie, maar ik heb over het aantal keren schakelen wel een ander gevoel bij het verbruik wel uitmaakt. als 20 keer 5 minuten lang een klep wordt geopend (en daarna weer gesloten) of dit gebeurt maar 10 keer dan zal er zeker een verschil zijn in het verbruik.

Als er in plaats van 20 keer 5 minuten 10 keer 10 minuten wordt geschakeld maakt het inderdaad niet uit, daar heb je zeker wel gelijk in. Wat er bij mij gebeurt heb ik echter nog niet goed kunnen nameten

@Jan
Ook jij bedankt voor je reactie. Dat aanleren zou na ongeveer 3/4 jaar wel geregeld moeten zijn. Er wordt in de installatiehandleiding echter gesproken over aanpassing van het aanwarmgedrag. dit is wat anders dan het aanleergedrag. Juist de combinatie van aanwarmgedrag en aantal schakelingen per uur zou voor vloerverwarming aangepast moeten worden.

Helaas heeft Honeywell hier zelf mij ook geen antwoord op (kunnen / willen) geven

Mochten er nog mensen zijn met tips dan hoor ik dat graag. Wordt vervolgd
 

Chathanky

  • #5
Soms is er een keuze tussen 6 of 12 schakelingen per uur.
Voor stadsverwarming wordt 12x per uur aanbevolen en voor een gasketel 6x. 24 omschakelingen per uur is dan normaal. 12 maal in en 12 maal uit.

Voor het verbruik van het warme water maakt het geen verschil.
Enkel de klep heeft wat meer te doen en wat meer te lijden.
 

Wdg0501

  • #6
Beste mensen,

Ik had vorige keer het regelgedrag van de thermostaat aangepast van standaard naar langzaam, omdat ik dacht dat het door de vloerverwarming een hele poos zou duren voor het verwarmen.. Vanaf dat moment vreemd gedrag, doorschieten van de temperatuur en net zo vaak schakelen.

Daarop de boel omgegooid naar snel regelgedrag en wat blijkt? temperatuur is ok, het aantal schakelmomenten is verlaagd en de tijd dat de klep van de stadsverwarming open staat is gelijk gebleven. Al met al loopt de gigajoule meter van de stadverwarming eindelijk wat minder snel op :lol:

Bedankt voor het meedenken!

Groeten.

Wilfred
 

Cv-boy

  • #7
Een normaal schakelcyclus van deze thermostaat is 6x per uur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu