Newbie vraag pomp vloerverwarming

SamCritch

 • #1
Hoi. Ik heb een systeem met een nieuwe CV ketel (Tzerra Ace 39C) op zolder, radiatoren op de bovenste 2 verdiepingen en vloerverwarming op begane grond. 1 instelbare thermostaat (Honeywell Chronotherm) op de 1e verdieping. De ketel is net geinstalleerd omdat de oude (Intergas Kombi Kompakt) stuk ging. De vloerverwarming heeft een Proflex verdeler en een Grundfos UPS 25-40 180 circulatiepomp.

De vloerverwarming wordt maanden niet echt warm. Wel in een paar plekken, maar niet zoals vroeger. Ik dacht dat het opgelost zou zijn door het plaatsen van een nieuwe CV ketel, maar dat is niet het geval. De buizen zijn wel warm waar ze de vloer in gaan, maar koud waar ze uit de vloer komen. De circulatiepomp draait helemaal niet.

Ik heb dus een paar newbie vragen:
 • Is mijn circulatiepomp stuk? Wanneer moet hij wel draaien? Ik kan me al die jaren (sinds 2007 toen wij het huis gekocht hebben met reeds geinstalleerd vloerverwarming) niet herinneren dat hij wel gedraaid heeft. Ik heb gecheckt dat het stopcontact wel werkt.
 • Moet ik de verdeler ontluchten? Hoe kan dat?
Ik heb een paar foto's toegevoegd van de put bij de voordeur.

Als iemand wat hulp kan aanbieden met deze vraag zou ik heel blij zijn. Alvast bedankt!
IMG_20210301_2202002.jpg
IMG_20210301_2201369.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #2
  Pomp zou zonder pompschakelaar 24/7 moeten draaien, en als ie kapot is niks moeten doen. lijkt me ook sterk dat je al 14 jaar met een kapotte pomp zit. Heb je ergens anders nog aan gezeten, aan die witte knop bijvoorbeeld?
  Beetje achteraf, maar je had beter ff aan de installateur van de cv ketel kunnen vragen of hij even kon kijken.
   
  • Like
  Waarderingen: SamCritch

  SamCritch

  • #3
  Dank @Haemmertime - ja, helaas heb ik inderdaad de installateur (Eneco) beter kunnen vragen ipv de aanname maken dat de nieuwe ketel het probleem zou oplossen.

  De witte knop heb ik nu wel volledig opengezet om te kijken of ik meer waarmte in de vloer kan krijgen, die stond op 4/9. Ik zal je (jullie) het laten weten....

  Oké dus normaal als je een pomp zonder schakelaar hebt dat het 24/7 zou draaien. En ook als de verwarming uit staat in de zomer... of koppel je hem dan los.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Ik zie geen maximaal beveiliging.
  De.set is actief aangesloten, maar retour en aanvoer lijken verwisseld of de kranen zitten er verkeerd om op.
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #5
  Pomp moet sowieso wel draaien, want anders werkt het helemaal niet, dus dat is m.i. de eerste controle: waarom zou die pomp niet draaien. Gewoon op 230 Volt aansluiten, dan moet die pomp gaan draaien.

  Uit de beschrijving maak ik op dat de verdeler onder het niveau van de vloerverwarming hangt. Wanneer er ergens lucht in de leidingen zit, zal er niet worden kunnen ontlucht. Goed ontluchten door door te spoelen zou mogelijk helpen.

  Haal anders die witte knop er eens af en controleer of het pinnetje daaronder vrij kan bewegen.
  In de brei van de verbinding tussen de thermostaatknop en de voeler in de aanvoerbalk mag geen knik of onderbreking zitten, want dan kan die thermostaatknop niet juist werken.
  proflex.jpg

  Inderdaad controleren of aanvoer en retourleiding die verkeerd om zou zijn aangesloten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu