Vochtige binnenmuur - afgewerkte pir platen en ventilatie latten

R912

  • #1
Goedemiddag,

We hebben een oud huis met enkelsteen muren. Nu hebben we boven op onze slaap kamer last dat er in een hoek steeds een beetje schimmel terug komt. Onze slaapkamer is ook erg vochtig, behang laat na verloop van tijd los van de muren en we hebben vaak condens aan de binnenkant van de ramen staan.

We hebben zowel zomers als s'winters de ramen op onze slaapkamer open staan want wij houden van een slaapkamer waar het koud is. Daarom staat hier dus ook geen verwarming aan.
Wij slapen aan de achterkant van het huis en de kinderen slapen aan de voorkant van het huis. Zij hebben beide een goed geïsoleerde slaapkamer en ook absoluut geen van vocht.
Nu is mijn vraag kan ik dit probleem oplossen door met afgewerkte pir platen en ventilatie latten te werken? of zal het dan tussen de platen in gaan schimmelen?
Ik heb ons dakkapel al gecontroleerd op lekkage en daar kan ik niets in vinden.
En zou water sluitende verf hier nog een rol in kunnen spelen? We moeten namelijk ook nog een de buiten muren opnieuw witten.

Dank u wel alvast.

Met vriendelijke groet

Rick
 

Raimond

  • #2
Als je gaat isoleren dan moet het vochtprobleem opgelost zijn.

De vraag is echter of het vocht van buiten komt. Slaapkamers zijn immers altijd vochtig, aangezien je er een lange tijd verblijft. Per nacht verlies je zo’n 1,5-2 liter p.p. Als je niet verwarmt dan gaat het vocht slecht weg, zelf als je ventileert. Een luchtontvochtiger die overdag aanstaat kan dan een uitkomst zijn (wel overdag het raam dichtdoen!).

Als je zeker weet dat het vocht niet van buiten komt, dan kan je de PIR ook rechtstreeks tegen de muur aanbrengen. Een luchtspouw heeft alleen zin als die ook ventileert.

NB: Een afsluitende verf op de buitenmuur is geen oplossing. Zal altijd een ademende (minerale) verf moeten zijn, anders geeft ie juist vochtproblemen + verf gaat op den duur afbladderen.
 

Raimond

  • #3
Lees mijn 1e zin terug en die is niet helemaal duidelijk. Moet zijn: Voordat je gaat isoleren, moet je eerst het vochtprobleem oplossen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu