Voorzetwand en isolatie voor vochtige binnenmuur

DIY-Rens

  • #1
Wij wonen in een meer dan 300 jaar oude boederij en de binnenmuren zijn tot op ongeveer 1 meter hoogte vochtig.
Een van de volgende projectjes wordt om de kelder aan te pakken; deze is ongeveer 35cm diep en loopt bij veel regen altijd vol met water.

Het idee is om hier XPS platen in te leggen en een laag beton te storten, zodat we af zijn van dit water probleem.
Voor de vochtige muren (binnen en buiten) wil ik een voorzetwand plaatsen met isolatie. Ik wil de voortzetwand vrij houden van contact met de muur.
Waar ik nu over twijfel is over waar damp open/dicht schermen te plaatsen in de voorzetwand. Heeft iemand hier advies voor. Ik wil het vocht van de muren niet in de voorzetwand hebben, maar als ik de muur afsluit met dampdicht folie (muur, damdichtfolie, isolatie, voorzetwand, afwerking) wat gebeurt er dan met het vocht?
In de gang hebben de vorige bewoners lambrisering geplaats, maar deze staat behoorlijk bol inmiddels van het losse stucwerk en zouten door het vocht.

Als er nog advies is voor de opbouw om 35cm kelder op te vullen dan hoor ik dit ook graag. Zelf dacht ik aan zandbed, folie, 20cm XPS, 18cm (schuim)beton) en dan afwerkvloer (laminaat bijvoorbeeld).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
DIY-Rens schreef:
Het idee is om hier XPS platen in te leggen en een laag beton te storten, zodat we af zijn van dit water probleem.
Daarmee beperk je de hoeveelheid water in de kelder. Maar het lost je probleem niet op.
 

Chuckles

  • #3
Beste is om langs de buitenkant de boel aan te pakken. De gemetselde fundering trekt het vocht als een malle naar boven in je muren. De 'kelder' helpt hier niet aan. Je kan overwegen de wanden te bezetten met een waterdichte mortel, en dan met PIR en beton verder te gaan.

Voorzetwand is een optie. Zolang je maar deze wand vrij laat van de buitenmuren. Even ervan uitgaande dat je een minerale wol gebruikt als isolatie, deze goed inpakken. Warme kant (binnenkant) dampdicht. Koude kant dampopen. De gevel laten ademen door openingen te maken in het metselwerk
 

DIY-Rens

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Ik had nog wel 2 vragen.
1. Hoe zouden jullie het dichtmaken van de kelder (35cm diep) dan aanpakken? Er een vloer in hangen? Maar dan blijft het water er staan?

2. de fundering is een trapeze fundering en stelt niet veel voor. Wat zou ik aan de buitenkant kunnen aanpakken? Er loopt al drainage om het huis. En het huis is omgeven met water. En omdat het een veen gebied is, is de grondwaterstand hoog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu