Blijvend vochtige binnenmuur na lekkage

Pal BB

  • #1
Dag allen,

wij hebben 1,5 jaar geleden onze woning volledig verbouwd en daar is toen een lekkage geweest bij een fontijntje in de badkamer wat 3 maanden onopgemerkt heeft gelekt. Gevolg was dat een steensmuur (binnenmuur) erg nat is geworden. Wij dachten eerst dat het optrekkend vocht was omdat het een oude muur is en we schimmelvorming boven de plint hadden maar dat was het volgens een specialist niet, toen kwamen we erachter dat het dus een kraantje was die lek was.

Nadat we het probleem hadden verholpen hebben we muur half jaar laten droger en de verf van de stuc afgehaald. Muur is afgewerkt met gipsplaten direct tegen de muur en daarna stuc. Muur daarna met een primer behandeld en opnieuw geverfd maar de verf laat nu weer los en er komen veel zoutkristallen naar voren. Loslatende verf zit tot ongeveer 1,2 boven de vloer.

ik vraag me nu af of het niet toch ook optrekkend vocht kan zijn en of ik de muur niet moet injecteren? Of kan het toch zo zijn dat de lekkage de muur dusdanig heeft aangetast dat dit blijvende problemen kan opleveren? Dan kan ik misschien volstaan met muur kaal hakken en nieuwe gipsplaten aanbrengen en sturen? Zou ik er dan nog een folie tussen moeten plaatsen ofzo?

ben benieuwd of iemand ook ooit iets dergelijks heeft gehad.

image.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een natte muur wordt uiteindelijk droog, maar afhankelijk van een aantal factoren kan het heel lang duren, ook langer dan een half jaar. Wat zit er onder de vloer en is daar iets te zien? Kruipruimte? Is de vloer droog?
 

Pal BB

  • #3
Had ik er wel even bij kunnen zetten. Is een pand uit 1870 en hebben er een betonvloer op 30 cm eps in gelegd. Lekkage is inmiddels al meer dan een jaar geleden verholpen dus zitten nu op een periode van meer dan een jaar.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vocht van de lekkage tussen vloer en isolatie gekomen dat nu een weg naar buiten zoekt? Ik heb wel eens vocht achter een muur gehad die we betegeld hadden, het was niet eens veel, kon er door het tegelwerk nergens uit en veroorzaakte na een jaar nog steeds vochtvlekken boven de tegels en tegen het plafond. Na nog eens een zomer was het afgelopen / gedroogd.
 

Pal BB

  • #5
Ja zou kunnen, fonteintje zit direct tegen de steensmuur dus water is sowieso tussen de muur en de folie naar beneden gegaan waardoor grond nat is geworden. Gaat dat water echter niet gewoon naar het grondwater, of blijft die grond vochtig en moet het restvocht er uit door verdamping?
Aan de andere kant van de muur ligt de muur nog open, ik heb daar wel een luchtvochtigheid van 65% op het moment maar meestal is die wel lager, woonkamer is nu 58.

zou de muur injecteren uitkomst bieden of zou je dat niet doen?

image.jpg
 

Sander 1972

  • #6
De muur is een plaat osb met gips plaat?
 

Pal BB

  • #7
Ja 1 kant waar de wc zit is een voorzetwand met osb/gips andere kant is ginds direct tegen het metselwerk. Aan de kans met osb/gips heb ik geen problemen, behalve dan dat het lek aan die kant zat:-)
 

Sander 1972

  • #8
Die gipsplaten zijn tegen de muur gelijmd neem ik aan?

Dat fontein op de foto heeft gelekt? Of ergens anders?

Want die wand achter de fontein is osb.
 

Pal BB

  • #9
Ja klopt op de muur die vochtig is zijn de gipsplaten met een specie op het metselwerk gelijmd. De knelkop van de flexibele slang was niet vastgezet dus hij lekte op de aansluiting, daar kwamen we dus pas achter nadet we tegel hadden verwijderen en gat in de wand gemaakt.
 

Sander 1972

  • #10
Mankeer ik wat aan mijn ogen, achter die slang is het toch osb? en geen steen?

hoever zijn die vochtplek daar vandaan?

Ik denk overigens niet dat het gaat drogen omdat die wand opgesloten zit door die verlijmde plaat
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Ik zou ook zeggen osb ja
 

Pal BB

  • #12
Nou of het aan je ogen ligt weet ik niet maar wat je ziet is:

tegel-gipsplaat-osb-spouw-metselwerk.
De vocht plekken zitten dus aan de andere kant van het metselwerk. Zie foto in eerst post.
 

Pal BB

  • #13
Misschien geven deze foto’s een beter beeld:

1D468C27-30CA-4746-9FFB-0C01605B2AC1.jpeg 824244CE-161E-4E35-A30A-CB596F2F2A35.jpeg
 

Sander 1972

  • #14
Ik denk aan de hand van je foto, en de foto waarin ik in het gat kijk dat die andere kant
is opgebouwd uit osb en gips plaat.
Heeft u foto van de bouw?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Je ziet onderin de knoest zelfs zitten
 

Pal BB

  • #16
Zie bijgaand van 2 kanten van de muur.

foto 1 en 3 zijn de foto’s waar de gipsplaten tegen de muur zijn geplakt. Foto 2 is waar het fonteintje zit en waar ivm leidingen een voorzetwand voor de muur is gezet. De rechterwaterleiding is de leiding die is gaan lekker .

B6E24CC4-66E1-4B8A-B734-0C837D02DB48.png C0E96FF3-D1D4-4C3A-8284-06E552ED7BA5.png BEAB13CF-B9FB-4B44-8655-707679FEF53F.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Dus dit is de bewuste muur.
1657018131037.png

en zo te zien dat de lekkage plek van af de deur gerekend de hoogte heeft van oude schoorsteen.
Ik vermoed dat er lekkage van hoger weg van het dak langs muur en isolatie gaat.
De isolatie filtert het water.
 

Pal BB

  • #18
Dat is inderdaad de muur die aan de onderkant nog vochtig is. Vocht komt echt van onder, deze muur draag alleen de verdiepingsvloer en is op de verdieping zelf niet aanwezig dus het is uitgesloten dat de lekkage van bovenaf komt. (schoorsteen kanaal is ook niet meer aanwezig).

Ik ben er inmiddels wel zeker van dat het water van onder komt. Vraag blijft voor mij, moet ik de muur injecteren en afhakken/ opnieuw stucen of nog langer laten drogen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Maar hoe is de situatie boven dan?
Je plaatst een foto maar geen uitleg het kan een afvoer zijn maar dan trekt ie niet zo hoog om hoog.
Dus je kijkt naar die muur daar heb je 1,2,3,4 wat zijn dat?
Naamloos.jpg
 
Laatst bewerkt:

Pal BB

  • #20
Boven zit een verdieping met slaapkamers. 2 is de leiding die heeft gelekt omdat de knelkoppeling niet was afgekneld. 1 en 4 zijn aansluiting van douche en gootsteen in de douche, al was 4 iets verkeerd geplaats want die moest eigenlijk links van die balk zitten. 3 is aansluiting van een urinoir.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu