Welke mortel voor licht vochtige binnenmuur?

Neoflux

  • #1
Hallo,

We zijn een slaapkamer op aan het knappen en kwamen er met het afhalen van het behang achter dat de muur licht vochtig was. Er zaten geen vlekken in het behang. Nu is het ook een oud huis (1913) zonder spouw dus het kan best wat doorslaand vocht zijn. In diezelfde gevel op zolder hadden we er namelijk ook een beetje last van.
Nu ben ik wat stucwerk af gaan kappen en de muur bestaat uit 3mm pleister en daarachter zand. Daarachter zit ik meteen op de buitenmuur. Ik heb vanochtend iemand erna laten kijken die gevels impregneert maar hij zei dat de gevel er qua voegwerk enzo nog goed uit zag en dat hij misschien eerder zou kiezen om die specifieke wand met een cementgebonden mortel te stucen om vervolgens gewoon knauf ertegen te zetten ter afwerking.

Hebben jullie tips welke stuc ik als 'grijze mortel' kan gebruiken? We twijfelen ook nog steeds of we niet alsnog zouden impregneren maar omdat het probleem niet heel ernstig is en de kosten vrij hoog willen we eerst eens kijken wat grijze stuc zou doen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat zand is kalkstuc wat te vochtig is geweest.
Geen isolatieplannen?
Muur zal altijd vochtig zijn tgv condens.
 

Bernhard

  • #3
De muur is aan de binnenkant te koud. Het vochtgehalte in de slaapkamer zal op de buitenmuur condenseren. Oplossing kan zijn meer ventileren met buitenlucht en de kamer meer verwarmen.
De beste oplossing en de duurste is isoleren aan de buitenkant.
 

Neoflux

  • #4
Rola,

Ik denk ook omdat het al 100 jaar oud is haha We hebben nu de volgende tip gekregen: weberdur 132, wedi platen en afpleisteren.
Die wediplaten zouden kunnen isoleren, alleen ben ik wat huiverig omdat we het huis al flink geïsoleerd hebben in het dak, vloeren, glas etc. Het blijft natuurlijk een huis van meer dan 100 jaar wat ook ergens moet kunnen ademen. Ik twijfel daarom over de wedi platen.

Bernhard,

Dat is geen optie, we hebben een prachtige veldbrand gevel en daar willen we niks tegen aan zetten. Hooguit impregneren. De kamer is inderdaad nu een aantal jaar niet in gebruik, de verwarming stond er nooit aan en het raam altijd dicht. Dit zal nu sowieso gaan veranderen!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu