Vochtige binnenmuur in aanbouw

Clover4

  • #1
Aan onze woning uit 2000 is een aanbouw gerealiseerd op de plaats waar eigenlijk een garage bedacht was. De lange buitenmuur is enkelsteens zonder stootvoegen. Door de vorige eigenaar is hier een binnenmuur tegenaan geplaatst, daarna rachelwerk met steenwol en vervolgens gipsplaten.

Onlangs merkten we dat een deel van de vloer vochtig is geworden. Dit lijkt al heel lang aan de gang te zijn. Het vochtpercentage in de ruimte is wel > 70%. Metalen objecten op de vloer zijn gaan roesten.
Na het deels verwijderen van de pvc vloer lijkt het probleem in de muur te zitten.
Na wikken en wegen een stuk van de gipsplaat verwijderd waardoor ik kon kijken hoe het er binnenin uitziet.
De isolatie is op zich droog, maar de binnenmuur voelt vochtig aan.
Na een verwarming met ventilator te hebben geplaatst droogt de muur snel op, dus hij lijkt niet door en door nat.

Het probleem lijkt het veroorzaakt te zijn door daklekkage die in januari 2023 is geconstateerd. Het is nu half oktober. Zou in de tussentijd dit niet al lang opgedroogd moeten zijn?

Kan ik zelf stootvoegen in de buitenmuur aanbrengen om ventilatie te realiseren?

Op de foto een beeld van het gemaakte gat. Eerst gipsplaat, dan dampdichte folie of iets wat erop lijkt, dan steenwol tussen de rachels, dan de natte binnenmuur. Wat er tussen de binnenmuur en de buitenmuur zit is niet bekend.

Hopelijk heeft iemand een tip voor verder onderzoek en een reactie op mijn vragen! Alvast bedankt!

groet, Ken

IMG_7654.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Welk materiaal is die grijze buitenmuur van gemaakt? Bedoel je halfsteens (100mm)?
Graag de volledige opbouw geven, met maten.

De dampremmende laag kan eigenlijk nooit volledig functioneren als er doorvoeren (elektra, waterleiding, riolering) doorheen gemaakt zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Clover4

Clover4

  • #3
Dank voor je reactie! De grijze muur blijkt de binnenzijde van de buitenmuur (enkelsteens) te zijn. Ik heb de oorzaak van de lekkage gevonden! De regenwater afvoer van het dak loopt over in een afvoerbakje waaraan de regenpijp bevestigd zit. Het water loopt echter terug langs de onderzijde van de horizontale afvoerbuis, en lekt zo langs de buitenzijde van de muur naar beneden. Ergens halverwege de muur zit een gat (geen stootvoeg maar lijkt erop) en zo dringt het water naar binnen.
Ik heb een kitrandje aan de onderkant vd horizontale buis gemaakt waardoor het water niet meer terugloopt maar jet opvangbakje in valt. Daarmee is de oorzaak verholpen.
De muur blijft nu ook droog.
Aangezien hij echter nog wel door en door nat is moet dit lang drogen, ook aan de binnenzijde.
Ik heb ook stootvoegen gemaakt door de voeg boven en onder open te boren zodat er natuurlijke ventilatie kan plaatsvinden.
Het zal nog wel even duren voordat alles helemaal droog is…
IMG_7922.jpeg
IMG_7925.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Clover4 schreef:
Ik heb een kitrandje aan de onderkant vd horizontale buis gemaakt waardoor het water niet meer terugloopt maar jet opvangbakje in valt. Daarmee is de oorzaak verholpen.
Met kit los je geen problemen op. Het probleem krijgt een nieuwe levensduur en komt dan terug.
Pak een schildersfohn of een kleine brander. Maak de bodem van die PVC buis plastisch of kneedbaar. Dan buig je met een tangetje een druiplip aan de buis. Zo'n lip zorgt ervoor dat het water niet horizontaal aan de onderkant van de buis naar de gevel loopt maar de vergaarbak in gaat lopen.

Druiplip aan PVC buis 2.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Clover4

Clover4

  • #5
Goeie tip, ga ik zeker doen!! Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu