Vocht uit de kruipruimte

FatBob

  • #1
We hebben nogal wat last van vocht in de kruipruimte. De gemeente heeft een meter of 5 naast ons huis een slootje voor afwatering van gemeenteperk/bosstrook. Het slootje is aangesloten op de riolering, maar de afvoer van de sloot ligt ca 40 cm boven de bodem. Er staat dus altijd 40cm water in de sloot, behalve in de zomer, dan staat het helemaal droog.

Wanneer de sloot droog staat, dan staat er ook geen water in de kruipruimte, echter blijft de grond wel vochtig. Droogt natuurlijk amper.
Grootste gedeelte van de tijd staat er dus water in de kruipruimte, want we hebben nu eenmaal geen langere zomers. Ik heb er een pomp ingezet, om het ergste deel af te voeren, maar alles blijft natuurlijk nat. Zonder pompen, komt er tot bijna 60cm grondwater in de kruipruimte te staan.
De stenen (het is een licht grijze/ witte baksteen, maar lijkt op kalkzandsteen, met een grove cementachtige structuur erin) nemen erg veel vocht op, je ziet gewoon dat het door de steen omhoog trekt.

De gemeente gaat de sloot niet ondieper maken zodat het water ineens afgevoerd wordt, hoewel dit volgens hun de oplossing zou kunnen zijn.
Zij stellen voor dat ik in de kruipruimte of rondom het huis drainage aanleg en aansluit op de riolering.

Iemand ervaring met dit soort problemen? Wat kan ik er aan doen en hoe doe ik het?
 

FatBob

  • #2
Helemaal niemand een idee hoe, en of, ik moet draineren?

(of staat het hier helemaal verkeerd? Misschien kan een mod dit dan in de juiste groep zetten..?)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Stel de gemeente aansprakelijk voor de hoge waterstand, meestal maakt dat meer indruk dan een verzoek om een oplossing.
Ik ken de situatie niet maar misschien is het mogelijk de waterkering een stuk eerder te plaatsen, ter hoogte van uw woning zou u er dan geen of minder last van hebben.
 

FatBob

  • #4
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, mijn rechtsbijstandsverzekering ziet er al geen gat in. De gemeente acht zichzelf niet aansprakelijk voor de waterstand in mijn kruipruimte. De gemeente geeft hier tegenwoordig bij nieuwbouw zelfs een drainage advies.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Voor zover ik je verhaal lees, ligt het probleem niet bij dat slootje.

Het grondwater staat nl overal zo hoog. (graaf maar een put in je tuin, je zult het water zien komen)
In de zomer staat het grondwater altijd lager dan in de winter periode, het regent in de zomer veel minder en door de hopelijk vele zon verdamt het ook sneller.
Er staat dan geen water in die sloot omdat het grondwater veel lager zit. Enkel als het regent zal er wat water in die sloot komen daar het een afvoer van water is voor de omgeving.

Gemeente aansprakelijk stellen zal daarom volgens mij geen steek houden en daarnaast is het niet de gemeente, maar het Waterschap die het grondwaterpeil beheren.
vraag in de buurt eens aan je buren of zij ook last hebben, niet alleen buren naast dat slootje maar ook verder weg.

Een goede drainage is volgens mij de oplossing
 

FatBob

  • #6
Dankjewel Waldy, helder en duidelijk.

We wonen nog al een flink stuk uit elkaar, maar de buren verderop hebben inderdaad ook last van vocht. hebben geen kruipruimte (oude boerderij) maar wel een kelder vol water.

Drainage aanleggen, is dat handig zelf te doen, hoe werkt dat?
 

Pigion

  • #7
Drainage aanleggen is wel te doen. Het belangrijkste is dat je een lozingspunt hebt dat laag genoeg is. Uit je verhaal lees ik dat het water niet naar het slootje kan. I er een riolering in de buurt en ligt deze diep genoeg?
Als er een geschikt lozingspunt is, dan is het graven geblazen. Sleuf maken, 1 spade breed ca. 5 cm min. boven niveau lozingspunt. Je moet wel onder het waterniveau komen van het slootje. De bodem van de sleuf netjes uitscheppen en onder ligt afschot leggen naar lozingspunt. Sleuf terugvulen met dezelfde grond, tenzij leem of zware klei. Bij leem , afvoeren en sleuf vullen met zand. Bij zware klei, deze mengen met 25% zand (geen lemig zand).
Opm. Sleuf kan gewoon in de tuin worden gemaakt op korte afstand van de muur van het huis.
Pigion.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De gemeente gaat de sloot niet ondieper maken zodat het water ineens afgevoerd wordt, hoewel dit volgens hun de oplossing zou kunnen zijn.
Gemeente aansprakelijk stellen zal daarom volgens mij geen steek houden en daarnaast is het niet de gemeente, maar het Waterschap die het grondwaterpeil beheren.
Als de gemeente de sloot aangelegd heeft is zij aansprakelijk, best mogelijk dat het waterschap dit helemaal niet weet, dat zou niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn.

Bij ons in de buurt loopt al 5 jaar een soortgelijke zaak, de bewoners van een woning hebben de kalk uit de stuclaag tot een meter hoogte als een soort van bloemkool op de muren zitten door "aanpassingen" van de gemeente in de afvoer van het oppervlaktewater en de bestrating.

Het waterschap zegt hier niets mee te maken te hebben, dat is door de rechter bevestigd door een eis richting waterschap niet ontvankelijk te verklaren.
Door de rechtbank is een schadevergoeding vastgesteld, die is natuurlijk niet betaald door de gemeente, door kleine aanpassingen wordt de zaak getraineerd door de gemeente.
Binnenkort ligt de zaak voor de derde keer bij de Raad van State.
 

FatBob

  • #9
@Jan, dat wordt een juridisch getouwtrek, je geeft al aan dat de gemeente gaat traineren ipv meewerken. De gemeente heeft al aangegeven geen verantwoording te nemen. Mijn rechtsbijstand verzekering doet het niet. Een beetje advocaat kost 300 euro incl kosten per uur (en ik heb echt onlangs de nodige ervaring op gedaan met advocaten) en dit wordt een lange, lange zaak. Het lijkt me veel goedkoper en sneller om zelf het probleem op te lossen indien mogelijk.

@Pigion, Zit er nog verschil in drainage buis waar je op moet letten? Hoe sluit je het aan op het riool, of sluit je het aan op de HWA?

Ik kan wel gewoon afwateren op het slootje, maar daar wordt mijn probleem niet veel anders van vrees ik.

Het riool ligt hier vrij ondiep. De bodem van het slootje is zo'n 40cm dieper dan afwateringspunt van het slootje naar het riool. Daarom kan ik met drainage dus nooit onder het waterniveau van het slootje komen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #10
Hallo Jan

Het probleem ligt toch niet bij het slootje?
Maar bij de hoogte van het grondwater; zie ook dat buren verderweg last hebben?
Procederen kost enkel geld en zoals ik lees kan dit lang duren en dan nog heb je een ? tav uitspraak
 

Pigion

  • #11
@FatBob,

Voor werkende drainage moet je echt een lozingspunt vinde dat laag genoeg ligt. In dit geval moet het lozingspunt min.15 cm onder het waterniveau in de kruipruimte liggen. Ondiep draineren en aflopen op een hemelwaterafvoer is goed om plassen in de tuin op te heffen, doch voor resultaat m.b.t. het water in de kruipruimte heeft dat geen zin. Ik weet niet wat uw situatie t.o.v. de straatkolken is. Kan u daar geen aansluiting op maken?
Voor drainagebuis wordt geribbelde PVC buis gebruikt, dai. 50, 65 of 80 mm, omwikkelt met PP wol. Dit materiaal krijgt u niet bij de bouwmarkt maar bij b.v. bedrijven die drainage aanleggen. Soms hebben zij een restant. Een volle rol is 50 of 100 meter.
Ik ken 1 handelsonderneming, met vestigingen over geheel Nederland, die drainageslang op voorraad heeft. Reken op ca. € 1,- per meter.
Als er echt geen lozingspunt gevonden kan worden, kan een pompje de oplossing zijn.
Als er genoeg hoogte is in de kruipruimte, kan u ook overwegen grof zand onder de vloer te brengen en dan afdekken met folie.
Pigion
 

FatBob

  • #12
Pigion schreef:
@FatBob,

Voor werkende drainage moet je echt een lozingspunt vinde dat laag genoeg ligt. In dit geval moet het lozingspunt min.15 cm onder het waterniveau in de kruipruimte liggen.
Dat zou betekenen dat ik de drainage op 1. 45 diepte zou moeten maken en ca 30 cm onder het riool uitkom....
Pigion schreef:
Als er genoeg hoogte is in de kruipruimte, kan u ook overwegen grof zand onder de vloer te brengen en dan afdekken met folie.
Dat wordt ook niets, want dan moet ik 60cm zand ophogen, en kom ik niet meer door de kruipruimte vanwege de lucht-verwarmings kanalen .

Wat zijn straatkolken? Putten in de stoeprand voor de hwa? Die liggen toch iets boven het riool niveau omdat ze daar ook op lozen?
 

Pigion

  • #13
Ik hoop dat u begrijpt dat het niveau van de sloot, dat in de kruipruimte en de grondwaterstand ongeveer hetzelfde zullen zijn. De overlloop van het gemeentelijke slootje naar het riool zit normaal altijd ruim boven het peil van het grote riool. Misschien is er een mogelijkheid op een plaats dat diepe riool te bereiken. Over het algemeen wil de gemeente niet meewerken met dit soort zaken, hoewel er de laatste tijd een kentering gaande is.
U schrijft dat u dan 1,45 m diep moet graven. Ik kan dat niet volgen. Is de kruipruimte dan zo diep????
Overigens kost drainagebuis ruim meer dan ik had gesteld. Voor stukken van ca. 10 m reken op € 2,60 / M.
Pigion
 

FatBob

  • #14
Pigion schreef:
Ik hoop dat u begrijpt dat het niveau van de sloot, dat in de kruipruimte en de grondwaterstand ongeveer hetzelfde zullen zijn.

U schrijft dat u dan 1,45 m diep moet graven. Ik kan dat niet volgen. Is de kruipruimte dan zo diep????
Jawel, ik begrijp dat. Helaas zal het in de praktijk ook zo zijn, anders had ik waarschijnlijk dit probleem niet, of veel minder.

Mijn kruipruimte is ca 125 diep, ik denk dat dat is gedaan met het oog op de kanalen van luchtverwarming? Er staat een pomp met vlotter in een door mij gegraven gat op het laagste punt, die regelmatig aanslaat. Toen ik de pomp er voor het eerst inzette, stond het water 60cm hoog, en stond het grote luchtkanaal van de verwarming half in het water.
Als ik er dan 15cm onder moet zitten kom ik op 1.40. Mijn huis staat iets hoger want de tuin loopt af naar de slootkant. De sloot staat altijd ca 40cm vol met water, dan krijg je de overloop naar het riool.

Eind vorig jaar was de gemeente nav mijn klacht de overloop aan het inspecteren. Deze waterde op zich prima af op het riool. Daartoe hadden ze de put opengemaakt en kon je zo het riool in kijken. Ik schat dat het diepste punt vanaf de straat een meter was.
De beste man vertelde nog dat hier een kleine diameter rioolbuis was gelegd, en dat het riool in deze wijk hoog ligt.
Ik woon in de buitenrand, op een industrieterrein. Misschien dat dat er wat mee te maken heeft.


[illegale modus]
Misschien moet ik de sloot 50cm dieper graven, daar de drainage op laten afwateren, een grote pomp erin zetten en op het riool laten lozen. Dichtbij staat een lantaarnpaal, dus kan ie elke nacht automatisch aan. Dan is het elektriciteitsverbruik ook nog prima te doen voor mij.... [/illegale modus]
 

FatBob

  • #15
Het topic is welliswaar gesloten, maar ik heb nog steeds geen oplossing voor mijn probleem. Ik probeer het dus gewoon even opnieuw...
 

Pigion

  • #16
@FatBob,
Als u niet met de gemeente en het waterschap kan/wil praten, of indien daar geen uitzicht is voor een oplossing, blijft weinig anders over als een pompputje te maken en een pomp te plaatsen met automatische niveauregeling.
U kan moeilijk van ons verwachten dat wij met deze instanties in de slag gaan of het overtollige water komen opdrinken c.g terugblazen in de grond :shock:
Voor de niveauregeling kan u naast de bekende vlotter, ook eens kijken naar systemen die worden gebruikt bij rioolputten. Deze systemen maken gebruik van een aquarium luchtpompje, die lucht onder de waterspiegel blaast. Uit de tegendruk (is afhankelijk van het peil van het water) wordt het signaal gegeven om te pompen.
Als laatste oplossing zou u de luchtverwarming kunnen vervangen door normale water CV.
Pigion

Nog een oplossing:
Is er bij uw huis sprake van ondoordringbare lagen zoals leem?
Hadden ze op de boerderij vroeger geen problemen met water in de kelder?
In dat geval is misschien door de aanleg van het industrie-terein de grondwaterhuishouding verstoord. Dan is misschien een rechtsgrond waarover met meer succes geprocedeerd kan worden.
Bij ons in het dorp was door aanleg van een nieuw riool veel wateroverlast ontstaan bij een 10-tal huizen, ondanks dat dit dorp 12 m. bovenn N.A.P. ligt. De gemeente heeft dit probleem uiteindelijk opgelost door 4 gaten van 16 m. diep te boren door de keileemlaag. In deze gaten loost een drainage. Waterprobleem is opgelost!!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Topics samengevoegd.
 

FatBob

  • #18
@ Jan, bedankt voor het samenvoegen.

Pigion...
Ik heb met de gemeente en het waterschap gesproken en ze voelen zich niet verantwoordelijk en doen er niets aan.
Als u met praten een lange en zenuwslopende juridisch touwtrekkerij bedoelt, nee daar heb ik inderdaad geen zin aan.

Het vervangen van de luchtverwarming zal zeker niet bijdragen aan minder grondwater onder de kruipruimte, of de luchtkanalen van mijn luchtverwarming moeten grondwater water lekken.

Volgens mij is er geen reden om sarcastisch te doen. Ik heb nergens de verwachting uitgesproken dat dit forum met genoemde instanties in de slag gaat, noch het water komt opdrinken. Wel hoop ik op een advies waar de oplossing uit voort zou kunnen komen!

Ik wil dus gewoon van het water onder het huis af. Er zijn een hoop adviezen en ideeën voorbijgekomen. Maar een advies is nog zeker geen oplossing. We waren voor mijn gevoel een eind op weg, maar nog niet helemaal bij de oplossing.

Ik begrijp heel goed dat deze situatie lastiger is dan wanneer je drainage in de tuin aanlegt en aansluit op de hwa. Dat het er niet makkelijker van wordt omdat het rioool hier vrij hoog ligt, begrijp ik ook. Maar dat is nog geen afdoende reden om het topic op slot te zetten.

Het industrie terrein ligt hier sinds 1975.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Een topic wordt automatisch op slot gezet na ongeveer 14 dagen, daar kan niemand iets aan doen.
 

FatBob

  • #20
Sorry dat wist ik niet. Is het 14 dagen na opening van het topic, of 14 dagen na de laatste post?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu