Kelder vochtprobleem huis uit 1880

Mariadusource

  • #1
Hallo, wie kan er iets zinnigs zeggen over het volgende? Het is ingewikkeld.
Ik woon in een (hoek)huis uit 1880. Er is een probleem met vocht/ventilatie dat meerdere oorzaken heeft. Het huis is deel van een boerderij huis die ooit in drieëen is verdeeld. De muren hebben geen spouw, en zijn erg dik. De zijmuur is ingepakt met isolatieplaten ws. wegens vochtdoorslag. In de achtergevel zitten geen ramen meer, naast het huis is een garage/werkruimte die oorspronkelijk een overdekte binnenplaats was, met zo'n leuke Limburgse poort. Die ruimte is dichtgemaakt en er is een verdieping boven. Onder het huis is een heel oude gewelfkelder met nog een aarden vloer. De toegang vanuit de keuken is dichtgemaakt (volgens de verkoper wegens muizen, maar er was ws. een bouwkundige noodzaak). Om toch in de kelder te kunnen komen is er in de werkruimte een gat omlaag gegraven, en onder de zijmuur van het huis door kun je in de kelder komen. Er is te weinig ventilatie in de kelder, er zit één miniroostertje in de zijmuur van het huis en aan de andere kant ontlucht hij dus binnen in de werkruimte. Ik heb dat gat niet afgesloten maar er ligt een rooster op voor zoveel mogelijk ventilatie.
Nu heb ik zo'n 1 1/2 jaar geleden een nieuwe geïsoleerde vloer laten storten in de werkruimte en de harmonica-garagedeuren laten vervangen door nieuwe deuren met kozijn. Er is nu dus nóg minder ventilatie en zodra het koud is vormt zich heel veel condens op de deuren en de ramen. Het is ook zo dat het huis onbehaaglijk is, altijd koude voeten, ik denk dat de luchtvochtigheid te hoog is en dat dat probleem voornamelijk uit de kelder komt.
Ik ben mij dus aan het bezinnen op de beste manier om hier iets aan te doen, zoveel mogelijk zelf, wegens een niet enorm budget. Afzuiging, een ontvochtiger? Waar plaats ik die? Of is het gewoon persé nodig om in de kelder een betonvloer te laten storten? De muren daar zijn van mergel en redelijk beschimmeld, dus daar zou dan ook iets aan moeten gebeuren. Maar als je teveel vocht onttrekt aan mergel (bijv. met een bouwdroger) kan dat misschien ook kwaad? Kortom, enorm veel vragen, en hoe meer ik erover lees, hoe meer vragen het oproept.
Bericht aangepast - mod
Groet, Maria
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een (bouw)droger gebruikt veel energie, dat is geen lange termijn oplossing. Eigenlijk zelfs geen korte termijn oplossing, zeker met schimmel wel je ook verse lucht en je wilt niet dat er lucht vanuit de kelder het huis in komt.

"onder de zijmuur van het huis door kun je in de kelder komen"
Hoe ziet dat eruit, kan je vanuit buiten in de kelder komen? Zo ja dan is daar eenvoudig meer ventilatie te maken, eventueel mechanisch.
Zo niet: Grens de kelder ergens aan de buitenmuur, dan is ventilatie ook redelijk eenvoudig en goedkoop te realiseren.

Ik zie zo snel geen reden om dit niet eenvoudig en tegen lage kosten op te lossen.
 
  • Like
Waarderingen: Mariadusource

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
zoek deskundige hulp bij het maken van een goed plan.
 

Mariadusource

  • #4
Jackd, dank je wel, het is moeilijk om de situatie goed te omschrijven. Je kunt vanuit de werkruimte onder de muur door in de kelder komen. De kelder grenst wel aan een buitenmuur dus dat zou inderdaad de eenvoudigste oplossing zijn. Hoewel de muur daar wel misschien 50 cm dik is en meer zand dan steen lijkt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Op korte termijn zou ik een afzuiging aansluiten op het "miniroostertje in de zijmuur" zodat ie daar de kelderlucht naar buiten blaast.
Zo komt er via het ander rooster huislucht de kelder in.

Lang verhaal dat je beter geen warme lucht een koude ruimte in kan laten komen, maar dit lijkt me beter dan niks dan en je krijgt tenminste geen kelderlucht meer in je huis.
Ook heb ik precies dit bij een kleine vochtige/schimmellucht kelder gedaan en dat werkt daar al jaren prima. We hebben het daar zelfs eerst een paar maanden getest met een computer ventilator. (wel een iets sterkere dan standaard)
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Ik heb even gelezen wat de oorspronkelijke toestand was.
Er zat een Lemen vloer in die het vocht reguleerde in de ruimte.
Deze vervangen door een geïsoleerde betonvloer is niet verstandig.
Ook de mergelblokken zorgen ervoor dat het vocht in de wanden word opgenomen en in koudere periodes gaat deze er uit komen.
Er lijkt mij 1 oplossing mogelijk om de temperatuur in de ruimte te gaan verhogen.
kruisventilatie aanbrengen
Dat wil zeggen zorg dat er op 20 cm boven de vloer ventilatie komt die tegenover elkaar zijn of zo veel mogelijk
Boven het maaiveld een gat horizontaal door de gevel boren rond 125 mm
In het gat een pvc buis van 125 plaatsen en binnen overgaan op een bocht naar beneden.
Daar een buis aanbrengen die in een hoek van 45 graden stopt op 20 cm boven de vloer.
probeer deze te plaatsen tegenover de dubbele deuren
Plaats onder in de deuren 2 roosters rechthoekig die ongeveer 20 maal 5 cm zijn
de oppervlakte komt overeen met de ronde 125 buis.
daarnaast zou ik aanraden de Mergel wanden schoon te maken en eventuele latex en of andere verf er vanaf te halen.
Dit om de natuurlijke eigenschap van de mergel zijn gang te laten gaan.
Daarnaast zou ik je aanraden het plafond in de kelder te gaan isoleren met een ferme laag PIR plaat.
De naden van de platen goed afsluiten met Tape.
Dit zorgt ervoor dat de bovenliggende vloer een onderdeel word van de leefruimte waar je woont.
Ik weet het is een kelder met gewelven zoals je aangaf.
Wil je dat behouden dan ben je genoodzaakt de werkruimte te gaan verwarmen, zodat het temperatuurverschil kleiner is dan nu.
Ook zou je een keuze kunnen maken om de vloer te gaan verwarmen.
Maar dat zijn vaak dure oplossingen omdat negen van de tien keer de vloer bestaat uit gewelven met daarop schelpenkalk en tegelafwerking.
tenminste als het zo is uitgevoerd als rond 1890

succes Rene
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu