Buitenmuur onder maaiveld tegen vocht.

winssen

  • #1
wij wonen in een oud huis met een rieten dak.
aan de zijgevel hebben wij geen klachten met optrekkend vocht, maar aan de voorgevel met name in de nattere periode in de winter wil dit wel het geval zijn.
aan de zijgevel is de woning voorzien van dakgoten maar aan de voorzijde niet (i.v.m. rieten dak). momenteel zijn wij dit aan het aanpakken en graag zou ik horen of jullie nog adviezen hebben.
rondom de woning lag voorheen een pad van ongeveer 1.20 meter breed wat bestond uit straatwerk, dit hebben we nu verwijderd. ook hebben we de kleigrond afgegraven minimaal tot op het niveau waar de fundering begint, hier gaan we nu het een en ander aan kabels en leidingen in leggen en dan wil ik het geheel gaan aanvullen met metselzand voor een goede waterdoorlaatbaarheid, hier boven op worteldoek en dan de laatste 20 centimeter tot op het maaiveld gaat bestaan uit grind. decoratief ziet dit er mooi uit maar ook kan het water dan beter de grond in zakken en spetter het niet meer tegen de gevel aan.

wat mij op valt is dat de muren niet overal vanaf dezelfde hoogte zijn opgemetseld en dan alles onder maaiveld niveau niet gevoegd is geweest, tussen sommige stenen vloeit de specie er rijkelijk tussenuit en op andere plekken ziet er er heel minimaal uit en kan ik ook niet uitsluiten dat er geen vocht tussen de stenen door zou kunnen. zou het wijsheid zijn om deze muur ook nog te behandelen, af te smeren of opnieuw te voegen onder maaiveld niveau ?? en op wat voor een manier zou dit het beste te doen zijn ?

voor zover ik weet komt (een deel) van de fundering ergens uit begin 1900.
rond 1970 is de complete woning opnieuw opgetrokken dus zijn ook alle buitenmuren compleet opnieuw gezet, wel met oude steden.
de buitenmuren zijn spouwmuren, deze zijn ooit al een keer geïsoleerd met zwarte korrels.

ben zeer benieuwd naar jullie visie of verbeterpunten.

IMG_7441.JPG IMG_7442.JPG IMG_7443.JPG IMG_7444.JPG IMG_7445.JPG IMG_7446.JPG IMG_7447.JPG
 

winssen

  • #2
zojuist kom ik ook een universele coating op basis van bitumen tegen.
dit is een bitumineuze coating waarmee ik de metselstenen onder het maaiveld niveau zou kunnen behandelen. iemand hier ervaring mee ?
en zou het dan voldoende zijn alleen de stenen te behandelen of moet de betonnen fundering hier ook mee behandeld worden ?

Merk verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor last heb je van het vocht? Alleen buiten of ook binnen?
Bij dit soort zaken is het vaak verstandig alleen de daadwerkelijke problemen op te lossen. Een verkleuring in het metselwerk is geen echt probleem, dat is visueel.

Opnieuw voegen is wel verstandig. Zo'n coating (we doen hier niet aan merken) kan soms nuttig zijn. Maar dan moet je dus wel eerst weten wat het probleem echt is.

Controleer ook de ventilatie van de kruipruimte en de afwatering van het maaiveld.
 

winssen

  • #4
bedankt voor je reactie ijkenhout.

de overlast die we van het vocht hebben heeft betrekking op de binnenmuren. daarom willen we dit nu ook gaan verhelpen zodat na de verbouwing van de woning de muren mooi blijven en niet meer aangetast worden door vocht.

op onderstaande foto zie je de aantasting door vocht op een deel van de binnenmuur. de dorpel en het hoge stuk vloer wat je ziet op de foto zitten op maaiveld niveau. het lage deel vloer rechts op de foto zit onder maaiveld niveau, echter gaat deze met de aankomende verbouwing ook opgehoogd worden naar het hogere(maaiveld) niveau.

de woning heeft geen kruipruimte.
afwatering van het maaiveld word inderdaad ook nog nagelopen.

het voegmateriaal voor zover dat al onder maaiveld niveau aanwezig was is gemakkelijk te verwijderen, echter is he meeste wat je onder maaiveld niveau ziet overtollige specie wat tussen de stenen uit komt en dit is echt bikkelhard en alleen weg te slijpen.
is het van belang alles weg te halen en compleet opnieuw te voegen en daarna een coating aan te brengen ? of is het ook voldoende om de plekken waar de voegen dicht zitten met overtollige specie zo te laten en alleen de kale stukken opnieuw te voegen en daarna alsnog een coating over het geheel aan te brengen ?

IMG_7452[1].JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Wat voor stenen zijn gebruikt in die binnenmuur? Het is vrijwel zeker dat die vochtplek niet veroorzaakt wordt door optrekkend vocht, maar door een koudebrug. Dus het afsmeren van de buitenkant gaat dit probleem dan niet oplossen. Om een koudebrug op te lossen moet er een isolerende laag tussen gemaakt worden.

Ik zou hier niet kiezen voor het afsmeren van de buitenkant. Er kan namelijk vocht achter komen, wat aan de onderkant opgesloten wordt en tot problemen kan leiden. De waterdichte laag hoort achter de spouw te zitten (zie voorbeelddetail).

Het voegen van het deel onder maaiveld is wel een goed idee. Slechte voegen vervangen, goede voegen kunnen blijven. Bij voorkeur wel de uitstekende stukken (speciebaarden) weghalen.

1662116987374.png
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu