Vochtige kruipruimte - hoe aanpakken zonder hoge kosten?

Han Zwanenburg

  • #1
Beste Klussers,

Ik heb een oud huis (1932) met een hoge vochtigheid in mijn huis(kamer), die naar mijn idee wordt veroorzaakt door:

(1) onvoldoende ventilatie en ontbrekende isolatie van de spouw in de buitenmuren, waardoor vochtige binnenmuren/stucwerk in de niet bewoonde ruimtes zoals toilet, entree(deur) en inpandige kast met toegang tot kruipruimte

(2) mogelijk optrekkend vocht uit de bodem. De bodem van de kruipruimte is echter op zich aardig droog (hoogte bodem 75 cm tot vloer)

(3) pittige condens van waterleiding en gasleiding. Zeker ook bij de binnenkomst van de 2 hoofdleidingen. Het stucwerk rond deze leidingen is zeiknat. In kruipruimte lopen overigens ook verwarmingsbuizen. Voor zover zichtbaar niet geïsoleerd.

(4) doorslag van vocht via raamkozijn boven kruipruimte. Houten kozijn is verrot en onderliggend stucwerk is afgebrokkeld en nat/vochtig. Op zich is geprobeerd om vochtdoorslag via dit kozijn (aan buitenzijde) te dichten. Maar heb mijn twijfels of dit perfect lukt.

(5) stucwerk naast raam is eveneens pittig vochtig. Onduidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt.

Mijn ontvochter (soort airco) in de huiskamer “vangt” circa 2 liter vocht per 24 uur. Als deze niet aanstaat dan zijn doorgaans in de winter smorgens alle ramen (dubbel glas) op de bgg beslagen met kleine plas op de vensterbanken. En zodra de verwarming uitstaat daalt tijdens winterse omstandigheden de temperatuur binnen 1 uur met zo’n 3 a 4 graden.

Hoe kan ik dit probleem beetje aardig aanpakken, zonder de kosten in duizenden euro’s te laten oplopen?

Sowieso heb ik volgende in gedachte:
  1. Plaatsing van en Kunstof kozijn triple glas) boven kruipruimte. Vervanging alle houten onderdelen kozijn en afdekking door kunstof profielen. Gegarandeerd moet dit volledig vochtdicht worden.
  2. Isolerende Chips op de bodem voor de kruipruimte (ca 30 cm hoog). Is het nog beter om eerst de vloer te voorzien van plastic zeil of XPS platen? Overigens meet de kruipruimte maar 2,3 m² op een totaal van circa 50 m² oppervlakte bgg. Er zijn geen toegangsmogelijkheden tot de andere kruipruimtes vanwege een bestaande isolerende kurkvloer (die moet dan gesloopt worden of op meerdere plekken in de huiskamer gedichte gaten). Uit de bouwtekening leid ik af dat er nog minstens 5 andere kruipruimte-compartimenten zijn (dus vooralsnog ontoegankelijk).
  3. Zoveel mogelijk leidingen isoleren
  4. Buitenmuur (kruipruimte en bovenliggende kast) aan de binnenzijde voorzien van XPS platen (3 cm dik), zodat ik stucwerk niet verder hoef aan te pakken (blijft dan wel nat?). Eventueel zou ik deze platen ook nog tegen de onderzijde van de houtenvloer van de kruipruimte en de drie overige muren uit de kruipruimte kunnen leggen, zodat de temperatuurverschillen minimaal blijven en vocht niet meer uit kruipruimte komt
  5. Binnenzijde van de (vochtige) buitendeur isoleren met EPS-platen en deze vervolgens afdekken met witte kunstofplaat (hoekprofiel). Nieuwe deur gaat nl tussen € 1.00-1.200 kosten inclusief plaatsing.

Uiteraard heb ik nog gedacht aan gaten in de vloer boren voor het vullen van de compartimenten kruipruimtes met iso-Chips. Maar dat gaan wel heel veel gaten in de kurkenvloer worden en wordt dan vervolgens nogal lelijk. Gaten in de buitenmuur wordt eveneens problematisch (beperkte dekkingsgraad).

Gaarne hoor ik van jullie of mijn huidige gedachte enig soulaas gaat bieden en welke verdere mogelijkheden er zijn?

Alvast grote dank
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het enige wat je in de kruipruimte hoeft te doen is de ventilatie controleren / verbeteren en de onderkant van de vloer isoleren. Meer is niet nodig. Verder alle doorvoeren naar de kruipruimte luchtdicht afwerken.

Verder je huis isoleren en de ventilatie in orde maken. Dan los je diverse problemen op en gaat de energierekening omlaag en het comfort omhoog.

Als er ergens lekkage is, moet dat natuurlijk als eerste zo snel mogelijk opgelost worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een warmtestroom gaat altijd van warm naar koud. Dus van het woongedeelte de kelder in. En niet van de kelder naar woning.
Probeer er achter te komen hoe vochtig bij jouw de kruipruimte is en als het kan de temperatuur die daar is. Meten is weten.
Zoals al eerder geschreven ventilatie in orde maken.
Omdat de luchtvochtigheid in een kruipruimte hoger is krijg je op koude oppervlakken die niet poreus zijn condens. Op alle andere vlakken zie je niets omdat het vocht daarin is getrokken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu