Kruipruimte staat nokvol, binnenmuren zijn vochtig, stucwerk staat bol.

Hans124

 • #1
Ik weet niet precies in welke rubriek daarom post ik het hier.
In onze nieuwbouwwoning staat de kruipruimte helemaal vol. Eigenlijk voller dan vol want het water staat in de luchtaanvoerbuis vanuit de kruipruimte voor onze houtkachel hoger dan de onderkant van de vloer. Het water stinkt niet dus ik denk niet aan een kapotte riolering. De hemelwaterafvoer loopt niet onder het huis door dus dat is het denk ik ook niet. Wel hebben we hier veel grondwater en zakt het water heel moeilijk weg. Een paar dagen geleden hebben we gezien dat het stucwerk vlak boven de plint bol begint te staan. We hebben geen kruipluik meer zodat even wegpompen niet heel makkelijk is.

Graag zou ik willen weten of er mensen zijn die ervaring hebben bij een nieuwbouwwoning met dit probleem en vooral ook hoe dit is opgelost. In een bericht op dit forum uit 2007 kwam ik drainage tegen. In dat bericht stond de kruipruimte alleen niet helemaal vol. Op internet kwam ik injecteren van de binnenmuren tegen. Verder ook nog het volstorten van de kruipruimte met schuimbeton. Als iemand nog juridische tips heeft, naast het inschakelen van een rechtsbijstandsverzekeraar of advocaat ( gaan we doen als de aannemer niet thuis geeft ), dan hoor ik dit graag. Is dit een zgn "verborgen gebrek"? Wij hebben geen Woningborg o.i.d. Niet verstandig achteraf maar dat kan ik nu niet meer veranderen.

Alvast bedankt voor jullie hulp,
Hans
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
"We hebben geen kruipluik meer".

Zorg dan dat je zsm de opening weer open maakt, en hang er een pomp in om het water weg te pompen.
Dan zul je ook de oorzaak kunnen vinden, niet eerder.

Iedere dag die je langer wacht zal de schade doen toenemen.
 
 • Like
Waarderingen: Freakie en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Als per direct een kruipluik maken geen opties is:

Je zou die luchtaanvoerbuis kunnen gebruiken om een zuigbuis in te doen en dan pompen.

Staat het huis op palen?
Dan kan het via buiten: gat graven naast de gevel tot net onder de funderingbalk en daar een dompelpomp in.

Nu naar één van de grote verhuurders en je hebt vandaag nog een MEMBRAANPOMP BENZINE 7,5 M³ voor 60,- per dag. (eerst bellen om te reserveren i.v.m. covid)
 

Hans124

 • #4
Bedankt. Wegpompen is denk ik een goed begin. Meer reacties ( of ideeën ) zijn erg welkom.
 

Franc1234

 • #5
Hans124 schreef:
Eigenlijk voller dan vol want het water staat in de luchtaanvoerbuis vanuit de kruipruimte voor onze houtkachel hoger dan de onderkant van de vloer
Dan zal je eerdaags ook het water in je meterkast omhoog zien komen. Daar steken de leidingen door een meterkast plaat.
We praten dan over best wat kuub water. Is er geen leiding gesprongen? Je zou eens op je watermeter kunnen kijken naar je stand. Misschien kun je daaruit nog iets opmaken.

En idd, maak dat luik open. Je hebt kans dat het ook via het omrandigsprofiel van het luik omhoog komt, en tussen je vloer komt. Dan ben je verder van huis...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Hoe nieuw is nieuw. Meestal worden er een aantal woningen tegelijk gezet in een bouwplan. Ben jij de enigste van dat plan met zoveel water?
Bij ons zie ik dat ze wadis maken in de plannen.
 

Hans124

 • #7
Ik heb het waterpeil gisteren gemeten en, n.a.v. de reactie van Francios_03, nu weer. Gisteren stond het peil 23 cm onder de bovenkant van de vloer nu nog maar 10cm!!!! Ook in de meterkast gemeten bij. Ook daar nog maar 10 cm onder de vloer. Dat is dus in een dag 13 cm erbij! Ik maak me grote zorgen! Het heeft hier wel de hele nach en dag geregend.

Ik weet dat er hier meer mensen zijn met water in de kruipruimte maar zo erg heb ik niet gehoord van buren of mensen uit de straat.

Het huis is een jaar oud, de watermeter staat op 75m3. Dit laatste lijkt me normaal. Of er een leiding gesprongen is kan ik moeilijk nagaan. Ik ga morgen bellen met het waterbedrijf.

Er is helemaal geen luik meer, dus ook geen rand. Het luik zat op een ongelukkige plaats. Is helemaal volgestort en is niet meer open te maken. Ja, ik weet het.
 

Lampje45

 • #8
Van de week schreef ik een stukje over het huis van mijn vriendin.
Dat is met een dompelpomp nog te behappen.

Maar mijn eigen huis, wat ik nieuw kocht in 1973, stond na het graven van de kruipruimte gelijk vol met water. Wij dachten eerst regenwater, maar dit is nooit meer weggegaan. De gemeente waar ik de grond van kocht beloofde dat het voor elkaar zou komen, na de installatie van een nieuw poldergemaal.

Maar helaas, in een doge zomer wil het wel eens zakken tot een paar centimeter, maar het blijft nat.
De gefitte gasleiding werd afgekeurd, vanwege roestvorming. Nou de gemeente was niet thuis voor de kosten.
Ik moest er een keer onder om een leiding aan te leggen en heb daarvoor een dompelpomp gekocht met een toch wel fors vermogen. Met een dikke slang.
Nou dat ging erg goed, er kwam een forse paal water uit op straat, maar helaas alleen de eerste 30 cm en toen was er een evenwicht en bleef het niveau stabiel. En stond ik gewoon de polder leeg te pompen. Dus dat was geen optie. Of er nu 20 cm of 50 staat maakt voor het optrekkend vocht weinig uit.
Toen na 35 jaar de straat werd opgeknapt werd er een gescheiden regenwaterriool aangelegd en ook in de straat werd gedraineerd.
En konden we gratis een aansluiting krijgen om onder de vloer te draineren. Dus die aansluitingen hebben we nu en dan gaat het dus wel goed maar de pijpen verstoppen echt niet, want het stroomt veel te hard.

Pompen was in mijn geval echt geen optie, tenzij je een torenhoge elektrarekening wilt.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Het is nu een half uur verder, kijk nog een op je meter, dan weet je al of er een flink lek in jouw gedeelte zit.
Als het door een lek komt, dan zal het heel wat meer dan 1m3 per uur zijn.

Hemelwaterafvoer die langs het huis loopt en defect is, kan best wat water onder het huis veroorzaken, wel i.c.m. een verstopping.

Ga er voorlopig maar vanuit dat het gewoon regenwater is. De rest is koffiedik kijken, totdat je gaat pompen, of dat lukt weet je alleen door het te proberen.
Sowieso wil je niet dat het water de onderkant van de vloer raakt.

Een nieuw (nood) kruipruimte gat is snel gemaakt. Netjes afwerken kan later.
Maar staat het huis nou op palen?
 

Hans124

 • #10
Het huis staat op palen. Heb gekeken op de meter, die staat niet hoger.

Een nieuw gat maken in de vloer zal wel kunnen maar dan moet wel even gekijken worden waar de vloerverwarming loopt en waar niet.
 

Hans124

 • #11
Ik heb gebeld met Boels over de Membraanpomp, was net te laat. Kan ik morgenochtend weer proberen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #12
Graaf buiten eens een gat en kijk hoe hoog daar het grondwater staat.
 

Lampje45

 • #13
Dan lijkt het me simpeler dat je buiten op het terras even een tegel trekt en een gaatje maakt.
 
 • Like
Waarderingen: Henk E

Fmrama

 • #14
Hier gelukkig geen last van vochtige kruipruimte. De buren van een paar huizen verderop kwam eens vragen of wij water in de kruipruimte hadden. Bij hun stond er wel water in. Bleek bij nader onderzoek een lek in de waterleiding van het waterbedrijf te zijn die naast het huis loopt. Dus wellicht daar eens de oorzaak zoeken.
 

Hans124

 • #15
Rola schreef:
Graaf buiten eens een gat en kijk hoe hoog daar het grondwater staat.
Buiten even een gat gegraven, staat daar ongeveer even hoog.
 

Lampje45

 • #16
Dan is het gewoon grondwater.
 

Bert pit

 • #17
Als het huis een jaar oud is, zou ik toch even contact opnemen met de bouwer. Dit zou op de lange duur problemen kunnen opleveren die zouden ze moeten oplossen. Bovendien is er wellicht sprake van gevolgschade.
 

Hans124

 • #18
Gaan we doen. Maar wat kunnen we ze tegenwerpen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Lampje45

 • #19
Dat je bij de koop niet gekregen hebt wat je er van mocht verwachten Ik dacht BW7 Koop en verkoop
 

Hans124

 • #20
Oké, merci. Voor nu zitten we na te denken hoe we morgen zo snel mogelijk het water weg kunnen krijgen om te voorkomen dat de schade in huis erger wordt. Ik denk de membraanpomp en daarna de optie van Jackd, gat graven naast de fundering. Dat zal overigens nog niet meevallen, dat gat stroomt gelijk vol met water en zand. Iemand nog ideeën?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu