Vocht schimmel vanuit kruipruimte

Schop

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vocht / schimmel probleem in de woonkamer. Ik heb de plint weggehaald en zag dat hierop een beetje schimmel zat aan de onderzijde en dat de muur een beetje vochtig is (klam). Ik heb het hopelijk dus op tijd ontdekt.

Mijn vraag is hoe dit wordt veroorzaakt en wat hier mogelijk aan te doen is. Ik zal hieronder de situatie uitleggen zodat eea duidelijk wordt.

Op foto 1 (per abuis helemaal onderaan) is de plek te zien waar het vochtig is en waar de beschimmelde plint zat. Dat is het stukje wit gestukte muur, achter de aansluiting van de radiator. De radiator komt daar overigens niet meer terug.
De muur is een buitenmuur (jaren 30 woning). Het stukwerk zit er ongeveer een jaar op. De vloer is van hout (houten vloer + dampwerende folie + groene ondervloerplaten+ eiken houtenvloer. Onder deze vloer is de kruipruimte.
De kruipruimte is redelijk vochtig. De vloerbalk hieronder (ongeveer 10 cm uit de muur) is ongeveer een jaar geleden vervangen, net als de houten vloer (deze was verrot).
De kier tussen de nieuwe houten vloerdelen en de muur zijn met pur dichtgezet. Door het gat waar radiatoraansluiting komt voel je koude lucht komen (dit ga ik dichtmaken).

Het houtenpaneel is de zijkant van mijn keuken. Onder de keuken is geen kruipruimte. De vloer onder de keuken is van beton. Het vocht komt niet vanuit de keuken. De muur hierachter is helemaal droog en schimmel vrij.

De kruipruimte is volgens mij goed geventileerd. oppervlakte is ongeveer 36 m2 en voor en achter zijn in totaal 4 luchtroosters die geheel vrij zijn.

Wat vreemd is dat het de klinkers voor het luchtroosters nabij mijn vochtprobleem altijd nat zijn (zie foto 2, het lijkt op vochtige lucht vanuit de kruipruimte). Het andere luchtrooster aan de achterzijde heeft dit niet.

Op foto 3 is te zien hoe het luchtrooster ten opzichte van de vochtige muur zit.

Op foto 4 en 5 is te zien hoe de situatie was zonder vloerdelen.

Overigens loopt aan de buitenzijde van de gevel precies op die plek (van wit gestukte muurtje) de regenpijp. Deze is ook geheel vernieuwd en buiten zie ik nergens op die plek vocht.

doordat de klinkers voor het luchtrooster vochtig zijn denk ik dat er vochtige lucht of door een kier / radiatorgat omhoog komt of tegen de muur slaat en door muur omhoog komt. Raar vind ik wel dat dit niet het geval is bij het andere luchtrooster dat 1,5 meter verder zit.

Ik hoop dat iemand dit herkent en een mogelijk oplossing heeft. Misschien alles goed dichtpuuren (eventuele kieren).

Ik hoor graag jullie reactie. Mochten er vragen zijn dan hoor ik deze graag.

gr Pascal





 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Omdat het huis al wat ouder is zou ook je ook last kunnen hebben dat het vocht optrekt in de muren.

Je ziet wel dat de lucht die uit de kruipruimte komt meer vocht bevat dan de lucht van buiten. Het condenseerd op de straat. Lucht met veel vocht gaat bij een hogere temperatuur condenseren.

Dicht purren zou ik niet doen, heeft ook niet veel zin omdat er een dampremmende folie ligt.

Je kan eens puzzelen of je de kruipruimte afdekt met een folie of de bodem met schelpen of chips laat bedekken.
 

Schop

  • #3
Beste Wgb,

bedankt voor je reactie. Ik ga inderdaad eens proberen om de bodem met een folie te bedekken om het vocht wat tegen te gaan.

Zou je nog een verklaring kunnen bedenken waarom bij het ene luchtrooster wel vochtige lucht de kruipruimte verlaat en bij het andere rooster dat aan de zelfde zijde van het huis zit en slechts 1,5 meter er naast niet?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4

Dat zou ik wel willen maar dan moet ik eerst dit probleem zien op te lossen. Waarom zit er geen sneeuw op die halve tegels. :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Om dat die maar 1/2 zo koud zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
:lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu