Vloerverwarming IN eikenhouten vloer frezen?!

ABCDE

 • #21
Ralphe schreef:
@Walker: Het ging hier inderdaad niet over het frezen in een constructievloer. En dan nog, als je een standaard 22 mm plankenvloer hebt en je freest daar 11 mm van weg in de lengte, dan houd je nog de helft over. En omdat je in de lengte freest vermindert het de draagkracht van de vloer niet ernstig. Vergelijk het met kieren in de vloer. Ik ben dit van plan bij een zolder met houten constructievloer die niet intensief gebruikt wordt. Ik ben van mening dat het prima kan. Desnoods met extra versteviging onder de planken.
Ten eerste is dat gewoon een constructieve wijziging aan je huis... dus vergunningsplichtig. De gemeente gaat gewoon direct "NEE" zeggen, want het is een absurde wijziging.

De stijfheid van de plank tegen doorbuiging is afhankelijk van de hoogte.... tot de 3e macht! Het is dus niet 11 vs 22 is "de helft" maar 11 vs 22 is een achtste deel.

Een plankenhouten constructievloer moet het daarnaast altijd hebben van overdragen van krachten naar naastgelegen hout. Dat gaat hem dan niet worden als je dat hout verwijderd hebt he.

Bij verkoop van je huis gaat een bouwkundig keurder er trouwens ook *iets* over zeggen met gevolg dat geen bank hypotheek gaat geven voor aanschaf van jouw huis. Is er geen keuring en kopers komen er pas later achter, dan gaan ze het ook gewoon op jou verhalen als verborgen gebrek, en terecht.

Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #22
  Wordt een beetje offtopic zo. Er wordt door de vraagsteller sowieso niks met de constructievloer gedaan.

  Waarom beton het beste zou zijn? Dan ben je de kruipruimte kwijt, of is een nieuwe systeemvloer het idee? Zou niet weten wat daar de meerwaarde van is, in dit geval.

  Waarom niet simpelweg de dikke eiken planken vloer eruit te slopen?
  Lijkt veel werkt, maar hoeveel m2 zou je per uur halen?
  4 gaat zeker lukken, 100/4 = 25 uur werk, doe dat keer een bepaald uurtarief + een container vol troep en als je het laat doen en je weet wat het kost om genoeg hoogte te krijgen voor een droogbouwsysteem naar keuze.
  Wat mij betreft horen EPS en aluminium beide niet in dat systeem naar keuze thuis, maar ook dat lijkt me een offtopic discussie.
   

  Ralphe

  • #23
  Misschien inderdaad wat off-topic, maar mogelijk kunnen we het er wel over hebben om in de constructievloer te frezen, aangezien het de enige mogelijkheid is om eenvoudig zonder je planken te hoeven verwijderen en opbouwhoogte te verliezen t.o.v. een constructievloer vloerverwarming aan te leggen. Een apart topic hierover kan anders ook om dit verder te bediscussiëren!

  @ABCDE: Een constructievloer van planken is niet meer dan dat, een vloer van planken over je draagbalken. Dat kun je de "constructievloer" noemen, maar als je er iets aan wijzigt is het nog geen "constructieve wijziging" aan je huis. Een constructieve wijziging is pas vergunningsplichtig als je daadwerkelijk de draagkrachten van muren en draagbalken anders gaat verspreiden. Dit is zelfs bij hoger beroep door de rechter uitgesproken, zie https://www.raadvanstate.nl/@6725/201701175-1-a1/.

  Het ging hier om het vervangen van een vloer door zwaluwstaartplaten, niet om het infrezen van vloerverwarming, maar het gaat om het stukje waarbij de rechter de constructievloer hoe dan ook niet ziet als draagconstructie:

  "In dit geval vormen de draagbalken de constructieve elementen die de woning mede dragen. De op de draagbalken aangebrachte vloer biedt weliswaar enige stevigheid, maar is geen onderdeel van deze draagconstructie, zodat het vervangen van de vloer geen verandering van de draagconstructie van de woning van [belanghebbende] inhoudt. Weliswaar wordt de draagconstructie door de nieuwe vloer mogelijk anders belast dan voorheen, maar die andere belasting leidt op zichzelf niet tot een verandering van de draagconstructie."

  Om even een ander voorbeeld te noemen, er is dus niemand die je belet je plankenvloer te vervangen door bijvoorbeeld 10 mm multiplex. Slim is het misschien niet. Maar als je de norm uit het bouwbesluit haalt (NEN-EN 1990) dan is het veilig en toegestaan. Laat staan als je er slechts een sleufje uithaalt. Het gaat hier echt alleen om een sleufje, niet om de hele plank te halveren. Tegen doorbuigen kan wellicht aan de onderkant van de plank een versteviging worden aangebracht, in het geval je zware meubels plaatst bijvoorbeeld.

  Een nieuwe vloer timmeren is nou niet echt een enorme klus als je het vergelijkt met draagconstructies aanpassen. De veiligheid is dan ook niet in het geding als het bedachtzaam gedaan wordt. Van onbewoonbaar verklaren of verborgen gebreken bij verkoop kan dus al helemaal geen sprake zijn.
   

  ABCDE

  • #24
  Zonder de norm te bezitten durf ik de stelling wel aan dat je half ingefreesde plankenvloer daar niet aan voldoet.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #25
  En nu on-topic blijven a.u.b.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #26
  @Ralphe

  De vloer is een belangrijk onderdeel van de constructie van een gebouw.
  Zonder vloer is er geen spraken van schijfwerking
  je houten vloer moet op elke plek een puntlast kunnen hebben van 300kG op een oppervlak van 5*5cm.

  Een rechter toetst de wet en heeft geen enkel benul van techniek.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #27
  Dat lastvlak voor een puntlast in een woning is wel 50x50 cm.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu