Houten ondervloer tussen draagbalken

Napiep

 • #1
Ik overweeg om mijn huidige (constructie)vloer te vervangen. Momenteel heb ik een houten balkenvloer (65mm*165mm op 650mm hoh) met daarop de constructievloer. Mijn voornemen is om de nieuwe vloer tussen de balken te plaatsen. ZIe ook onderstaande grafische weergave. Het doel is om ruimte te winnen in de hoogte (t.b.v. vloerverwarming), maar uiteraard willen we niet dat dit ten koste gaat van de constructie. Uiteindelijke gaan er noppenplaten/fermacel overheen met vloerverwarmingsbuizen (totaal circa 25mm) en daaroverheen lamelparket van 11mm (4mm eiken en 7mm multiplank).

is iemand bekend met een dergelijke constructie of is dit echt enorm af te raden?

1647469392638.png

1647469428604.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Niet doen. Omdat de huidige planken over meerdere balken doorlopen, ontstaat er een overspanning over meerdere velden. Zou je deze onderbreken dan is de kans groot dat de vloer gaat schotelen en er hoogteverschillen gaan ontstaan.

  Daarnaast is de draagkracht van de vloer zoals jij het hebt uitgetekend ca 15-20% kleiner omdat de momentenlijn anders verloopt.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Beschot moet dikker worden omdat dit enkelvelds wordt, 18 mm is niet voldoende.
  Voor de draagkracht van de balklaag maak beschot ertussen of erop niet uit.
  Ook aan isolatie gedacht?
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #4
  Ooit al eens gedacht aan droogbouwvloerverwarming tussen de balken: ook daarbij wordt je vloer niet hoger.
  tussenbalken.jpg

  Onder de constructie tussen de balken kan je nog ruimschoots isolatie kwijt
   

  Napiep

  • #5
  Allen,

  dank voor jullie reacties! Was al een beetje bang dat dit zou leiden tot verlies van de draagkracht van de constructie.
  @Walker: schotelen willen we natuurlijk voorkomen door de hoogte verschillen. Komt een visgraat vloer bovenop de vloerverwarming en die willen we graag recht hebben liggen. Ik snap alleen niet goed waarom de kans hierop in deze constructie groter is. Kan je dat eens toelichten?

  @Rola; zeker aan isolatie gedacht. Willen knauf glaswol onder de vloer stoppen (bij voorkeur zo dik mogelijk en die laten rusten op dunne panlatten/rachels onder de balkenvloerlaag. Jouw reactie lijkt te impliceren dat het wel zou kunnen met dikkere planken (tov 18mm underpayment). Klopt dat?

  @Degooyer: wel over nagedacht (wordt sowieso droog bouw op de huidige vloer) maar leek mij wel een zware constructie worden om ook nog tussen de balken te leggen. Ik dacht (ik ben wel een leek) dat als ik de droog bouw erop zou leggen dit bij zou dragen aan de totale stevigheid van de constructie. Zie jij dat anders? Nog advies inzake de keuze voor droog bouw? Ik zie zoveel voorbij komen (noppen plaat, fermacel (vooraf ingefrased), isolatie plaat etc.) wil sowieso graag “gewoon” 16mm en hoh 10cm.

  Wederom dank allen!
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #6
  Napiep schreef:
  leek mij wel een zware constructie
  Zwaar qua gewicht hoeft zo'n constructie zeker niet te zijn. De bakjes tussen de balken waarin de droogbouwplaten komen kan je zo licht maken als je wilt: daar rust verder weinig gewicht op. Het is wel even een behoorlijke klus om die "bakjes" te maken.

  Napiep schreef:
  ........de droog bouw erop zou leggen dit bij zou dragen aan de totale stevigheid van de constructie.......
  Droogbouwsysteem zal weinig bijdragen tot de stevigheid van de constructie: die moet gewoon al stevig en vrij van vering moeten zijn, wil je sowieso een droogbouwsysteem op de bestaande vloer leggen.
  De systeemplaten zijn niet zelfdragend.
  Het is ook sterk afhankelijk van hetgeen je over een droogbouwsysteem gaat gebruiken als vloerafwerking. Wordt dat "plakplastic", dan zal je ook nog een lasten verdeellaag nodig hebben en dat is dan wel weer een aardig gewicht.

  Helaas: we geven op dit forum geen advies over de keuze van een systeem.


  geen advies m.b.t. de keuze van een systeem.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu