Vloerverwarming IN eikenhouten vloer frezen?!

Rob@123

  • #41
Allemaal bedankt voor de reacties, wordt zeer gewaardeerd. (Ook de kritische reacties :-) )

Het punt is, dat we hier gewoon nog wonen en leven. Dus de hele vloer vervangen door een beton vloer, of balken vervangen, is echt te veel werk. Maar ook de hoogte van het keukenblok willen we gewoon niet graag 4 cm minder. Daarnaast hebben we veel ruimten beneden, met allemaal deuren, etc.

Ik wilde aanvankelijk een mooi droogbouw systeem, maar schrok toen ik kritisch naar de hoogtes keek.
Ik heb ook overwogen om lage temperatuur radiatoren aan te schaffen, maar het buizensysteem in de kruipruimte is ook oud. Ik wil daarom graag de hele boel vervangen door vloerverwarming.
Dus zoek ik naar de alternatieven.
Die dunne buizen wil ik liever ook niet, maar ja...
Ik denk nu aan 14 mm buizen, en dan zorgen dat ik twee verdelers plaats. Ik kan de buislengtes dan onder de 40 a 50 meter houden.
Zit ik inderdaad alleen met de stevigheid van de vloer.
Ik kan eens 1 ruimte als test gaan aanpakken. zorgen dat ik zo veel mogelijk frees in de lengte van de planken, en bij de bochten kan ik aan de onderkant uiteraard best een extra versteviging schroeven. (ik kan gewoon in de kruipruimte natuurlijk.)
Dan van die mooie dikke allu folie, onder de buis, en dan na het plaatsen van nog een laag erover.

Sorry van de lap tekst, maar ik wilde graag een beetje de situatie schetsen.
Ik zoek trouwens al een hele tijd naar een goede frees van 15 mm, maar die heb ik nog niet kunnen vinden.
Grt,
 

Rob@123

  • #42
Nog een idee dat me net te binnen schiet, wellicht een alternatief, maar ook weer een creatieve oplossing.
Op mijn vloer ligt een kurkvloer van de vorige bewoners, daarop hebben wij indertijd van die plak PVC geplakt.
Stel....
IK verwijder de PVC vloer, en ik leg de ruimte vol met fermacel van 12,5 mm dik. Vastlijmen denk ik.
Daarna frees ik daar 15 mm sleuven in, (ik ga dan dwars door de fermacel heen, en vreet ook de oude kurkvloer een beetje op. De constructievloer kom ik net niet aan denk ik.
Dan weer allu folie onder en over de buizen, en daarop een click PVC vloer.
Lijkt me een goed alternatief, ik kom wel 1,5 cm hoger uit dan nu, maar daar kan ik mee leven.
Kan ik ook zo''n professionele frees voor fermacel huren, dat bestaat gewoon.
 

Ralphe

  • #43
Je eerste idee lijkt me prima. Om het nog wat makkelijker/steviger te maken zou je misschien zelfs kunnen overwegen de bochten onder de planken te doen, dus in de kruipruimte door aan het einde van elke rij schuin naar beneden te boren. Ik vind wel freesjes van 16 mm trouwens. Twee millimeter speling lijkt me eigenlijk wel prettig.

Je volgende post is wel een heel andere aanpak. Dat kan ook lijkt me, maar ik vraag me wel af of je dan de gipsplaat niet te instabiel maakt, waardoor het gaat breken e.d. Het komt misschien ook los als het niet overal even goed verlijmd is. Dat ligt waarschijnlijk ook aan je h-o-h-afstand. En ik vraag me af wat er gebeurt als je met zo'n gipsvezel-freesblad door al die verschillende lagen heen gaat, waaronder mogelijk de harde houten laag.

Gezien de experimentele aard is het misschien wel goed om te beginnen met een wat minder dicht legplan. Begin dan in de keuken of zo, waar je toch minder warmte nodig hebt.

Je bent wel een beetje aan het pionieren, en dat is prima natuurlijk, zolang het je eigen huis is en je het per kamertje doet, met een eerste test om te kijken hoe het werkt. Ik zelf juich het van harte toe dat mensen nieuwe dingen gaan proberen. Het is wel zo dat e op dit forum veel professionals zitten die dat (en dat is ook begrijpelijk als je er je brood mee verdient) niet zien zitten. Die willen gewoon iets wat bewezen is en wat geen enkel risico heeft. Dat is ook meteen de reden dat dit soort systemen in hout niet bestaan als kant-en-klaar pakket en dat het dus altijd doe-het-zelf is: er zijn teveel soorten houten vloeren die allemaal een andere aanpak vereisen, als het al mogelijk is. Bovendien is het frezen best wat werk, vergeleken met standaard oplossingen in gipsvezel of PIR. Maar als je het goed uitdenkt en alles goed lukt, heb je een prachtige droogbouw vloerverwarming met goede afgifte en dat zonder ophoging van je vloer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #44
En jij spreekt dus hier uit ervaring @ Ralphe ?
Of ben je nu iemand iets aan het aanpraten om iets te doen wat je zelf niet aan durft?
Experimenteren is leuk, en dat werd in de bouw ook veel gedaan in de jaren 70/80
Omdat (slimme) mensen dachten het ei van Columbus opnieuw uitgevonden te hebben.
Daar zie je nu bij renovaties nog steeds de ellende van.
En een minder dicht leg plan is zo wie zo verkeerd, want dan wordt de vloer minder warm, en krijg je het niet warm gestookt in de ruimte.
En pionieren is leuk, maar niet als je duizenden euro's in een afvoerputje gaat gooien.
Denk dan ook dat als je je huis ooit verkoopt de volgende eigenaar niet blij zal zijn met jou gepionierd/geprutst.
Want er wordt wat afgeprutst door de diverse Willy Wortels onder de klussers.
Dus ga nu niet hier andere mensen iets verkeerd aanpraten
Er zitten voldoende mensen met goede kennis van vloerverwarming op dit forum, die ook de nieuwste technieken hanteren en kennen.
En als die schrijven dat iets niet goed werkt, kun je dat het beste ook van hen aannemen.
Maarja iedereen is vrij om te doen wat hij zelf wil natuurlijk, maar dan niet naderhand op het forum komen klagen dat het niet werkt en je dan een oplossing hier voor zoekt.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer en Walker

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #45
Peter schreef:
En een minder dicht leg plan is zo wie zo verkeerd, want dan wordt de vloer minder warm, en krijg je het niet warm gestookt in de ruimte.
En is daarnaast dus energieverslindend, want het duurt lang voordat de ruimte tussen 2 buizen wordt verwarmd (of op temperatuur gehouden kan worden), dus kost het meer energie.
Dat is al jaren mijn argument tegen de vorm "bijverwarming": dat slaat echt nergens op en kost uiteindelijk meer energie.
Rob@123 schreef:
......frees ik daar 15 mm sleuven in, ik ga dan dwars door de fermacel heen,.....
Vloerverwarming aanleggen is toch niet het creëren van een puzzel......ook dit valt m.i. onder Willy Wortel ideeën.

Ik hoop toch echt, dat degenen die dit forum bekijken en nog een keuze moeten maken, dit soort ideeën niet voor realistisch aannemen.
 

Ralphe

  • #46
@Peter: zo erg pionieren is het ook weer niet. In de VS doen ze dit al: zie bijv. https://www.warmboard.com/warmboard-s en https://ecowarmradiantheat.com/.

Zoals ik al eerder zei is dit niet een jaren '70 geval van pionieren alleen maar om te proberen iets beter of goedkoper kan. Je doet het alleen maar omdat je een lage opbouwhoogte wilt en hier in Nederland geen kant-en-klare systemen voor bestaan. Dat laatste komt denk ik omdat we hier veel met gips en cement doen en (nog) niet zoveel met hout, zoals in de VS. Daarbij is het bij renovatie altijd maatwerk en dus duurder. Maar laten we hier praten over de inhoud van de klus, niet over of het wel of niet een bewezen oplossing is en ongemotiveerd beweren dat er daarom grote risico's zijn.

@Degooyer: het is uiteraard belangrijk dat je in de gaten hebt hoe je afgifte wordt als je de h.o.h-afstand vergroot. Zeker met een warmtepomp is meer afgifte altijd gewenst. Maar hoeveel er nodig is hangt ook af van je isolatie en dus je warmteverlies. Wellicht kun je met goede isolatie wel toe met vloerverwarming als "bijverwarming", zonder dat de watertemperatuur omhoog moet en het dus energieverslindend is. En anders mogelijk in combinatie met een ventilatorconvector aan je plafond voor extra afgifte (waar je meteen ook nog heerlijk mee kunt koelen 's zomers).
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #47
Als je goed kijkt op die Amerikaanse sites, dan zie je dat het houten panelen/platen zijn die over een bestaande vloer gaan.
En daar leggen ze zo te zien de slangen ook nog 20 cm uit elkaar lijkt het wel.
Dat is niet geschikt voor alleen vloerverwarming als hoofdverwarming lijkt me.
En in Amerika zijn de bouwwijze en eisen nu eenmaal anders dan hier.
Energie kost daar bv maar peanuts als dat het hier kost, en daar moet je tegenwoordig toch echt wel rekening mee houden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #48
"Als je goed kijkt op die Amerikaanse sites, dan zie je dat het houten panelen/platen zijn die over een bestaande vloer gaan."

?

warmboard.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #49
als je vvw wilt ga dan voor een systeem wat bewezen werkt ipv zelf lopen te hobbyen in vloeren met frezen ed, ik kan u de uitkomst nu al verklappen.
hoge energie rekening en de hut slecht warm te stoken/houden, als u zo graag vvw wil,wat is dan de moeite om een week of 2 op een slaapkamer of camping te wonen zodat de vloer fatsoenlijk aangepakt kan worden en er een fatsoenlijk vvw systeem geplaatst kan worden.
het is toch zonde van de euros om nu alles in je planken vloer te frezen en aan te sluiten en dan nieuwe vloer erop en de eerst volgende winter in een onbehaaglijke woonkamer te zitten waar de ketel continu loopt te verwarmen. en dan alsnog de hele bende op de kop moeten zetten om eea wel fatsoenlijk aan te leggen.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu