Vloerverwarming doet het alleen 's avonds

m.huis

 • #1
Beste Lezers,

Kunnen jullie mij helpen? Er zijn al drie installateurs wezen kijken en nog lukt het niet om de vloerverwarming goed te laten werken.
Tot vorig jaar werkte de vloerverwarming (als bijverwarming hebben we ook een radiator) in de keuken en kamer goed. Toen de vloerverwarming niet meer werkte, heeft een erkende installateur een nieuwe pomp geïnstalleerd. Maar hij kreeg de verwarming niet meer aan de praat. Nu zit ik er zelf mee. Het probleem is dat de vloer ijskoud is en de kou omhoog komt. Ergens in de avond gaat de vloerverwarming aan en dan wordt het heel erg warm.

We hebben een Nefit Trendline ketel (vijf jaar oud), een Nefit thermostaat (6 jaar oud) en een grundfos pomp: de Alva 1 2540 180 (1 jaar oud). Zie foto's.

Ik heb de instellingen van de ketel allemaal gecontroleerd en de water aanvoer temperatuur verhoogd naar 70 graden. Ik heb de Grundfos pomp op de hoogste stand gezet (lll) (staat dan op 19) op advies van Grunfos, die helaas niet aan huis komen. Ook heb ik inventflow bv gebeld, die komen ook niet aan huis bij particulieren. Ik heb de thermostaat dag en nacht nu ingesteld op de temperatuur van 21 graden. En ik heb de radiator in de kamer en keuken uitgezet.

's morgens is de vloer koud, de temperatuur in huis is dan nog wel 20 graden, de leidingen zijn koud, de pomp staat op lll en 19. Doordat de vloer koud is, voelt het de hele woonkamer heel koud aan. Het klokje bij de pomp staat op 20. Als ik de thermostaat op 22 graden zet, slaat de ketel aan en dan begint de voer langzaam warm te worden. De vloer moet dan helemaal opnieuw opgewarmd worden. Dat duurt een tijd (en kost veel energie). In de avond is het dan 23 graden. De pomp maakt een brommend geluid, ook als de vloer koud is. In de avond vallen we om van de warmte. De volgende morgen is alles weer koud: de vloer en de leidingen vanaf de pomp. Hoe krijg ik de vloerverwarming weer goed aan het werken?
Wie kan mij helpen? Ik wil best iemand betalen hiervoor, maar de lokale bedrijven weten het niet. Weet u het?

Verwarming 3.JPG Verwarming 1.JPG Verwarming 2.JPG verwarming 4.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
zo te lezen heb je een traag systeem met een niet al te beste geïsoleerde vloer
laat hem gewoon op 20 staan
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #3
Je hebt een vloerverwarming als "bij"verwarming. Bij dit soort verwarming liggen de buizen in de vloer verder uit elkaar. Het duurt dan ook langer dat de tussenliggende gedeelten niet goed of heel traag op temperatuur komen.
Wanneer de ondervloer niet of nauwelijs is geisoleerd kost het beduidend meer aan energie.
Ik raad deze soort vloerverwarming altijd af, maar ze worden nog steeds aangelegd: niet doen!!
Dit soort bijverwarmingen zijn m.i. ook totaal ongeschikt als men in de toekomst zou over gaan op bijv.een warmtepomp of een ander laag temperatuursysteem. Dat wordt nog wat in de komende jaren.....

Er is nog veel te doen op dit gebied, maar pas op: de onervaren bedrijfjes die vloerverwarming aanbieden rijzen als paddestoelen uit de grond.

Ook niet teveel wisselingen in temperatuur gebruiken dat werkt bij dit soort vloerverwarmingen al helemaal niet.
Kortom: zonder die vloerverwarming kunt u de energierekening gunstig beinvloeden.
Probeer de situatie eens uit door alle radiatoren dicht te zetten. Alleen dan kunt u controleren of de vloerverwarming werkt.

Er is buiten de kamerthermostaat geen enkel ander tijdsbepalend element, dus het alleen in de avond wamer worden kan niets anders zijn dan een verkeerd afgestelde thermostaat of verkeerd stookgedrag.
 

m.huis

 • #4
bedankt voor jullie reactie. de vloerverwarming heeft het jarenlang goed gedaan! de radiatoren zijn de ' bijverwarming '.
Hoe kan het dat de vloer soms wel helemaal warm wordt? als de kamer op temperatuur is (wel 23 graden) slaat de ketel af en wordt het steenkoud in de kamer en keuken.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #5
Laat de vloerverwarming eens goed doorspoelen en ontluchten.
 

m.huis

 • #6
Beste mijnheer de Gooijer
de buizen zijn helemaal doorgespoeld en ontlucht door het bedrijf dat de oorzaak niet kon vinden.
Als iemand een goed installatie bedrijf in Hengelo weet, is dat ook goed.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
m.huis schreef:
Tot vorig jaar werkte de vloerverwarming (als bijverwarming hebben we ook een radiator) in de keuken en kamer goed. Toen de vloerverwarming niet meer werkte, heeft een erkende installateur een nieuwe pomp geïnstalleerd. Maar hij kreeg de verwarming niet meer aan de praat.
Blijkbaar ging het hier mis. Tijd om te deduceren:

- waarom werkte de vloerverwarming niet meer?
- welk merk en type was de oude pomp, is dat hetzelfde als de nieuwe Grundfos Alva 1 2540 180 ?
- wat waren de instellingen van de oude pomp, en zijn deze ook ingesteld op de nieuwe pomp?

 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Nono123

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
m.huis schreef:
Als iemand een goed installatie bedrijf in Hengelo weet, is dat ook goed.
Adressen van bedrijven worden op dit forum niet gegeven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Zoals ik lees werkt de vloer juist prima maar heb jij een ander ' probleem'

Jij wilt niet verwarmen maar geen koude vloer.
De ruimte temperatuur vraag is 20 graden, het is 20 graden dan gaat de vloer ook geen warmte krijgen.

Zet je hem op 23 dan krijgt de vloer warmte maar dan word de ruimte te warm, en omdat het lang duurt is dat waar je 's avonds pas last van krijgt.

Het helpt ook niet mee dat het niet erg koud is buiten waardoor er ook minder gestookt hoeft te worden om de boel warm te houden, dat 'probleem' heb ik nu ook. Ruimte is warm zat, vloer voelt koud aan omdat er geen warmtevraag is.

Daarbij denk ik dat de ketel ook steeds in regelstop gaat omdat deze zijn warmte niet kwijt kan. Dat zorgt er ook voor dat opwarmen langer duurt.
Zit er wel een Bypass in het systeem?
Wat is de watertemperatuur in de onderste mengbalk.?
 

m.huis

 • #10
bedankt voor de reacties en de goede analyse van the headhunter. de oude pomp is meegenomen door de installateur. Ik weet niet welke pomp dat was. Maar die installateur kwam omdat de vloerverwarming het niet goed deed.
de watertemperatuur wisselt tussen de 40 en 15 graden. Keteltemperatuur 70 graden.
Ik wil jullie hartelijk bedanken voor jullie moeite, maar ik kom niet verder. Het systeem is ontlucht en doorgespoten. De instellingen van de ketel zijn goed. Ik ben een leek. Hier stopt het voor mij. Het vervelende is dat er drie vakmensen gekeken hebben en dat zij het ook niet weten. Het duurt erg lang voor de vloer opwarmt, dus het is niet meteen duidelijk of iets werkt.
Het verhaal van the Headhunter klopt precies. Wat ik dan nog niet snap is dat het s'nachts koud wordt in de kamer, dus onder de 21 graden en dat de ketel dan niet aanslaat en de vloer warm maakt tot het weer 21 graden is in de kamer en keuken.

Nogmaals heel erg bedankt voor de hulp. Alle goeds voor 2022 en ik ga nog een keer op zoek naar een installatie bedrijf.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
hoe is de thermostaat ingesteld qua temperatuur?
hang er een een thermometer naast om hem te ijken mogelijk moet je hem gewoon wat hoger zetten om het behagelijk te krijgen
die 15 graden snap ik niet tenzij ergens warmte weg kan zonder dat het in je woning komt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
Controleer of je thermostaat wel juist werkt, mogelijk heeft deze een te grote afwijking.
Tevens kan je eens kijken of er modulerend gestookt word of aan/uit.
Bij uw verdeler werkt aan/uit vaak beter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
Een installateur doet ongeveer hetzelfde als wij alleen hier kost het niets.
Daarnaast hebt u veel drukte, de wereld is niet in 1 dag gemaakt
 
 • Like
Waarderingen: Degooyer

m.huis

 • #14
Hallo adviseurs, sorry dat ik iets gehaast overkom, maar we zitten er al een jaar mee. Mijn man heeft er helemaal geen verstand van en laat deze klus aan mij over.

Ik heb er een thermometer naast gehangen en deze klopt.
Ik heb de radiatoren in de kamer en keuken (bijverwarming) nog steeds uit.
Op jullie advies heb ik de temperatuur op 22.5 gezet. Het goede nieuws is dat de keuken nu warm wordt.
Ik heb de leiding naar de keuken nu bijna dicht gedraaid en ik heb de leidingen naar de kamer allebei helemaal open gezet.
Tevens kan je eens kijken of er modulerend gestookt word of aan/uit.
Bij uw verdeler werkt aan/uit vaak beter.
Beste Headhunter: hoe zie ik dit?

die 15 graden snap ik niet tenzij ergens warmte weg kan zonder dat het in je woning komt. Beste Boertje: 15 graden op het witte klokje op de foto. Als het warm wordt gaat deze naar de 40-43 en als het koud wordt naar de 15.

Het brommende geluid is er nog wel. En ook: nu de temperatuur in de keuken goed is (hier hangt de thermostaat), slaat ketel af en wordt het allemaal weer koud. Moet ik de temperatuur dan nog hoger zetten? bv naar 23 graden?
Mijn dank is groot.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #15
Word de leiding links naast de pomp warm? en plaats eens een foto van de gehele buis voor dat deze de vloerverdeler in gaat. Ik zie namelijk geen ontluchters op het hoogste punt Retour en denk dus dat deze op de aanvoer ook niet aanwezig is. Voorheen werkte alles misschien omdat u het cv water reeds dood gestookt heeft (geen lucht meer in water) nu vers water zit er weer lucht in en deze moet er uit
 

m.huis

 • #16
Hierbij de foto.
Inmiddels is het 24 graden in de kamer en in de keuken. Als ik de thermostaat nu lager zet, slaat de ketel af en wordt het koud...... wat is de volgende stap? de leidingen iets dicht draaien?

IMG_4761.jpg
 

m.huis

 • #17
die leiding wordt erg warm soms
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #18
Dat is natuurlijk logisch de ruimte temperatuur is bereikt, dus mag de CV uit.

Je gaat natuurlijk niet stoken als.dat niet hoeft.
Jij geeft ook geen gas bij rood licht?
 
 • Like
Waarderingen: liviu2004

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #19
je vloer verwarming is aangebracht als BIJVERWARMING gezien het aantal groepen. Hoe groot is de ruimte waar de vloerverwarming in ligt?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #20
je kunt niet verwachten dat de vloer de hele dag warm aanvoelt, anders word het veel te warm in de woning
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu