Vliering isoleren

Sxnder

Specialist Elektra
  • #1
Ik ben van plan een niet beloopbare vliering te gaan isoleren. Het betreft de ruimte onder een ongeïsoleerd schuin pannendak wat doorloopt in de ondergelegen bad/slaapkamers. Het plafond bestaat uit een nogal onregelmatige balken/gipsplaat constructie. Daar het een huurhuis betreft zijn grote investeringen en ingrijpende maatregelen geen optie.
Kan ik simpelweg minerale wol dekens met alu dampscherm tussen de balken leggen, of zijn er toch meer zaken om rekening mee te houden (condens, koude bruggen ect)?
Op deze manier wordt nl het dampscherm natuurlijk nooit 100% dicht. Is dat een probleem en zou ik het toch beter anders kunnen aanpakken?
 

Kloek77

  • #2
Als de vliering echt niet gebruikt wordt kun je zelfs gewoon glaswol o.i.d. op de vloer ervan leggen; makkelijk, snel klaar, en het is zo weer weg en herbruikbaar als 't moet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Er is geen vloer op de vliering, van bovenaf kijk je dus zo tegen de gipsplaat/balken van het ondergelegen plafond aan. Als ik de rollen zo tussen de balken leg is het dampscherm niet naadloos. Zou dat een probleem kunnen zijn?
 

Kloek77

  • #4
Dampscherm moet wel, maar het hoeft niet supernetjes in de zin dat het horizontaal moet lopen;, je wilt het luchtdicht hebben ook de aansluitingen rondom.
Met brede tape en een beetje gefrot moet je een goed dampscherm kunnen maken; als het er zonder spanning inzit kun je er isolatie opleggen, zolang dat aansluit is het wel best.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Even voor de duidlijkheid. Dit is wat ik in gedachte had:



Hier valt met tape toch niets af te plakken en het dampscherm vormt dus geen geheel. Zou dit zo toch een zinvolle constructie zijn of heeft iemand nog andere suggesties/tips?
 

Fiesiekus

  • #6
Het wordt toch niet heel anders dan de situatie nu is? Ik neem aan dat je nu ook geen dampscherm tegen het plafond of tussen/op de balken hebt liggen?

Dus als het nu een klein beetje ventileert op die zolder, kan eventuele waterdamp zo wegwaaien.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Nee, idd er ligt geen dampscherm op het bestaande plafond, noch tegen of op het houten dakbeschot erboven. Ik vroeg me alleen af of het geen kwaad kan omdat de vliering, na isolatie natuurlijk in de winter een stuk kouder zal worden. Er is overigens wel wat ventilatie op de vliering via een ruim uitgezaagde dakdoorvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als het glaswol los op de rachels en/of platen ligt is het flauwekul hier eerst folie onder te leggen, er is nog zoveel ventilatie dat er nooit vocht in de isolatielaag trekt.
Ik vraag me wel een beetje het nut van de isolatie af, los erop leggen is niet de meest ideale vorm van isoleren.
 

Fiesiekus

  • #9
Inderdaad is het wel goed voor de isolerende werking om het glaswol strak aan te laten sluiten; zowel onderling als tegen de balken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Ok bedankt voor de info. Ideaal is misschien anders maar zogezegd gaat het om een huurhuis en wil ik met een beperkte investering toch een redelijk resultaat zien te behalen. Ik denk dat ik de isolatiedeken dan maar gewoon zo los tussen de balken ga leggen.
 

Fiesiekus

  • #11
Ook het schuine deel van het dak dat tot in de slaapkamers doorloopt, niet vergeten te isoleren (als dat nog niet gedaan is).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Het schuine deel in de kamers is ook reeds afgewerkt met gipsplaat en waarschijnlijk nauwelijks geïsoleerd. De ruimte erachter is echter niet bereikbaar zonder alles te slopen, dat deel isoleren is dus eigenlijk geen optie. Zou het dan toch zinvol zijn enkel het plafond te isoleren (onder het mom, beter iets dan niets) of gaat dit dan juist weer extra complicaties opleveren en kan ik het beter geheel achterwege laten?
 

Fiesiekus

  • #13
Kan je er ook niet van boven af bij en bijv. isolatiewokkels erin laten glijden?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Het gipsplaten plafond loopt boven door tot tegen het dakbeschot. Wat eventueel wel mogelijk zou zijn is via een welgemikte boorgaten deze ruimtes gedeeltelijk te ontsluiten voor een dergelijk isolatie materiaal. Helaas loopt er onder weer een horizontale balk, die verhinderd dat het isolatie materiaal tot beneden toe kan doordringen. Toch al met al zinvol iig het plafond te doen? Of valt dit in de categorie 'kansloos' project?
 

Fiesiekus

  • #15
Hangt van de oppervlakken af die wel en niet geïsoleerd kunnen worden. Als die verhouding 10 m² ongeïsoleerd tegen 2 m² geïsoleerd is, is het tamelijk zinloos. Omgekeerd zal het wel degelijk merkbaar zijn. Stook je wel op die onderliggende (slaap)kamers?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Er wordt idd gestookt (CV), het betreft 3 kleine slaapkamers, gangetje en een kleine badkamer. Tezame is de bovenkant van het plafond op de vliering +/- 20m2. Per slaapkamer zal het schuine deel 3 à 4 m2 zijn. Alleen de badkamer heeft uitsluitend rechte wanden. MAW de verhouding zal ongeveer 50-50 zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
De warmte zit altijd tegen het plafond, het heeft wel zin om te isoleren, of dit met glaswoldekens moet twijfel ik aan.
Ik zou het met een laag harde glas of steenwol platen doen, die goed tegel elkaar leggen zodat er weinig of liefst geen ruimte tussen de platen zit.
Een folie hoeft dan in elk geval niet toegepast te worden omdat de platen niet dampdicht zijn.
Is het erg ongelijk dan is toepassen van 2 lagen een optie, de tweede laag dan verspringend over de eerste laag leggen, wat er dan aan ruimte over blijft is te verwaarlozen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Hé, bedankt Jan, dat is het duwtje in de rug dat ik nodig had. Zat idd ook te denken aan een product zonder dampscherm. Platen zal ivm het kleine toegangsluik lastig worden maar als ik mij niet vergis bestaat dergelijk materiaal ook op de rol.
Bedankt voor alle info, ik kan aan de slag :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu