Vliering verwijderen

Landhuisje

 • #1
Ik wil graag de vliering helemaal weg halen, zodat ik een een ruimtelijkere slaapkamer krijg, en dan kan ik gelijk het dak helemaal tot de nok isoleren. De vliering is erg laag, 110cm, dus sowieso niet erg bruikbaar. Nou vraag ik me af of de balken van de vloer nodig zijn als stevigheid voor het dak. Ik denk dat het een gording dak is, maar ben niet helemaal zeker.

Foto's waarop de dikke balk te zien is zijn gemaakt op de eerste etage. Ik vermoed dat de vliering vloer steunt op de volgende laag balken hier boven.

Huis is gebouwd in 1934. Originele bouwtekening is ook toegevoegd, maar daar is niet zo heel veel over het dak op te zien met mijn leken oog.

Kan iemand mij zeggen of het veilig is om de vliering vloer helemaal weg te halen. De gemetselde muur die er nu zit tot aan de nok laat ik zitten.

photo_2020-11-16_13-29-11.jpg photo_2020-11-16_13-29-12.jpg photo_2020-11-16_13-29-14.jpg photo_2020-11-16_13-29-15.jpg Screen Shot 2020-11-16 at 1.36.32 PM.png
 

Landhuisje

 • #2
weet iemand of ik de vliering weg kan halen zonder problemen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
Als je enkel de vloerplanken wilt verwijderen dan lijkt me dat geen probleem. Als je ook balken wilt weghalen dan wordt het een ander verhaal.

Wat is dus precies de bedoeling? De bouwkundigen hier kunnen je dan met wat meer zekerheid adviseren.
 

Landhuisje

 • #4
ik zou graag de hele vliering willen weghalen, dus ook de balken waar de vloer op steunt. Deze balken liggen op de gording balken, en die liggen weer op de muren. Voor- en achtergevel liggen ongeveer 7.5m uit elkaar met in het midden nog een gemetselde muur, dus overspanning per gording is max 3.75m. De vraag is of die vliering balken een constructieve functie voor het dak hebben of niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Zet die dan eens op de foto. De foto's die je nu geplaatst hebt zijn weinig informatief.
 

Landhuisje

 • #6
wat wil je precies zien? ik heb foto's van de vliering bijgevoegd toch? daarin kun je zien dat de balken op de gording balk ligt, aangezien de eerste die van de nok naar beneden loopt, niet te zien is tegen het dakbeschot in de vliering... ook bijgevoegd zijn de originele bouwtekeningen. Waar je de bovenste gordingen ziet daarop, daar boven op liggen de balken van de vliering vloer, dat kan niet anders omdat ze dus niet te zien zijn als je daar bovenop ligt. Het is maar een kleine ruimte, je kunt er alleen kruipen.
1605995524747.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Ik zie op foto 1 en 2 alleen maar de bovenkant van de vloer.
Op foto 3 en 4 alleen maar de gordingen.
En op foto 5 zijn wel balken ingetekend, maar blijkbaar niet ter plaatse van de gordingen. Op de tekening zit de gording boven de vloer van de vliering getekend.

Nergens is dus de oplegging / bevestiging van de vlieringbalken op de gordingen te zien. En daar gaat het juist om, omdat je dit dragende element wilt verwijderen. Op basis van aannames valt weinig te zeggen.
 
Laatst bewerkt:

Landhuisje

 • #8
juist omdat ze niet op de tekening staan vermoed ik dat de vliering er later in getimmerd is en niet voor de dak constructie van belang is. Het is een gording dak. De gordingen steunen op de buitenmuren en 1 gemetselde muur in het midden, met ongeveer 3.5m overspanning. Gording balken zijn 6 x 16,5 cm. Dak is dakbeschot met dakpannen.

Op deze foto zie je rechts de gording balk waar de vliering vloer op eindigt, dus die ligt er op:

1605996601740.png


en hier binnen in de vliering vloer, foto is niet erg goed omdat ik maar 1 spleetje heb op dit moment:

1605996644319.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Ik denk dat je pas weet of je ook de balken weg kunt halen als je het plafond eruit haalt. Sowieso een goed idee, want zachtboard plafonds zijn niet meer van deze tijd.
 

Landhuisje

 • #10
okee, maar waarom weet je het dan pas? Wat zijn de opties daarna? Kun je dat uitleggen? Er zijn toch maar een beperkt aantal mogelijkheden? Waaraan kun je nadat ik het plafond eruit haal zien of ze eruit kunnen of niet?
 

Landhuisje

 • #11
overigens, als ik nu de denkbeeldige lijnen zoals ik ze op de foto heb gezet, doortrek, dan lijkt het er eerder op dat de balken van de vliering vloer aan de gording balken zijn opgehangen, en er niet op steunen. Verandert dit de zaak?

Lijkt erg hier op:

 

Landhuisje

 • #12
Walker schreef:
En op foto 5 zijn wel balken ingetekend, maar blijkbaar niet ter plaatse van de gordingen. Op de tekening zit de gording boven de vloer van de vliering getekend.
wacht even, die balken zitten wel op die plaatsen hoor, alleen is de vloer van de vliering op de tekening inderdaad niet waar ie is gekomen. Maar die vloerbalken lopen wel tegen de bovenste gording balk aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Nogmaals: Gissen doet missen. Als de werkelijkheid niet overeenkomt met de tekening, hoe zouden we dan een advies op basis van dezelfde tekening moeten geven?
 

Landhuisje

 • #14
er zijn maar 2 mogelijkheden zoals ik het zie aan de hand van mijn foto's en wat ik kan zien in de vloer (ze lopen helemaal door tot op de gording balken, dat is duidelijk te zien), die zijn:

a) De vloerbalken hangen aan de gording balken, of b) de vloerbalken liggen er op.

wat is de functie voor de draagconstructie van het dak in geval a) en wat in geval b)?

Of wat wil je verder nog weten wat je nu nog niet weet? De dikte van de vloerbalken misschien?
 

stefan9

 • #15
Als je het zeker wilt weten, dan zou ik de vliering verwijderen, maar de balken laten zitten en daar dan een deskundige naar laten kijken. Mochten de balken constructief zijn, dan kun je ze schuren en verven. Misschien lijkt dat zelfs wel mooi.
Ik verwacht eerlijk gezegd dat de balken ook weg kunnen. Zo te zien zijn ze later aan de bouwtekening toegevoegd.
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #16
De balken van de vliering en de knieschotten lijken op hetzelfde moment aan de tekening te zijn bijgevoegd. Dat kan ook betekenen dat ze juist wél een constructieve functie hebben en dat ze zijn toegevoegd om een te slappe dakconstructie te verstevigen.

De enige manier om dit goed te beoordelen is door het zachtboard plafond weg te halen en een lokale constructeur er naar te laten kijken. Of verder in het gemeentearchief duiken om te kijken of er aanvullende documentatie of berekeningen zijn aangaande de later toegevoegde vliering en knieschotten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu