Isolatie icm met vliering

Ijssel87

  • #1
Hallo, ik lees regelmatig mee op dit forum. Al veel handige tips gevonden hier.

Nu zit ik echter met een vraag waar ik niet goed uit kom.

Ik ben momenteel de kap van ons jaren 60 woning aan het isoleren met 16 cm isolatie voorzien dampdichte laag. Aangezien de nok behoorlijk hoog is, wil graag een kleine vliering maken voor opslag van klein spul (zoals kerst zooi of iets dergelijks). Nu twijfel ik tussen de volgende 2 situaties:

1: de kap isoleren tot in de nok. De vloer van de toekomstige vliering niet isoleren. Nadeel: hierdoor raak ik echter zoveel ruimte kwijt dat je je af kunt vragen hoeveel zin de vliering nog heeft.

2: de kap in het bovenste deel niet isoleren, en de vloer van de toekomstige vliering op dezelfde manier isoleren als de rest van de kap, dus met dampdichte laag.

Er zit nu op de kap bovenin nog een oude laag "isolatie", van 2cm tempex direct op het dakbeschot geplakt en daar weer direct gipsplaten opgeschroefd. Nog steeds een tochtgat dus.

Als ik voor optie 2 kies (waar ik de meeste ruimte over houd), ga ik dan vroeg of laat vochtproblemen krijgen op de vliering? Of gaat het daar alleen kouder blijven?

Ook wat foto's om proberen de situatie duidelijk te maken:
20220107_175341.jpg
20220107_175400.jpg 20220107_175321.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de balken van de vliering breng je aan de onderzijde een damprem aan. Wellicht kan je deze verbinden met de damprem schuine kanten.

Direct op het dakbeschot zal wel direct tegen onderzijde dakbeschot moeten zijn.
Zou toch iets van een zwakke ventilatie in die ruimte creeren. Wellicht die toch daar in die nok laten zitten. :wink:
 

Ijssel87

  • #3
Sorry, onderzijde dakbeschot zit tempex natuurlijk. Lekker snugger van mij...

Ik zou dat inderdaad als isolatie boven de vliering laten zitten. Nu tocht het in die nok aan alle kanten (totdat wij hier 3 jaar geleden kwamen wonen had dit huis nog geen pur of kit gezien), maar zou dat onvoldoende ventilatie zijn? Tocht is immers geen ventilatie lijkt mij?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ijssel87 schreef:
Tocht is immers geen ventilatie lijkt mij?
Er moet een beetje verversing zijn. Hoeveel blijft lastig.
Het is haast niet te bepalen hoeveel vochtige lucht er toch in die ruimte kan komen.
Althans ik zou dat niet kunnen bepalen.
Zou wel zorgen dat je redelijk eenvoudig in die nok kan kijken.
 

Ijssel87

  • #5
In de nok kijken zal nooit een probleem worden. Mocht ik achteraf toch wel moeten isoleren daarboven, wordt dat wel een probleem, omdat je geen fatsoenlijke werkruimte overhoudt, als de vliering erin zit.
 

Ijssel87

  • #6
Laat me de vraag eens anders stellen:

Ik maak de vliering waarvan ik de vloer dampdicht isoleer, en ik laat boven de vliering onder het dakbeschot de tempex platen zitten. In het ergste geval gaat er condensvorming optreden (misschien ook niet, maar even worst case scenario).

Wat kan ik dan achteraf op de vliering nog doen behalve het dakbeschot alsnog isoleren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu