Ventilatie op vliering nodig? Wat is de beste manier?

Dalfsma

  • #1
Beste specialisten,

Ik heb een vraag over ventilatie. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Wij willen een vliering/bergzolder aanbrengen in een ruime zolder met puntdak, bereikbaar via vlizotrap.
De zolderkamer is nu 3,5 meter hoog en heeft een dakvenster. De vliering wordt op 2,4 meter geplaatst dus de vliering wordt iets meer dan 1 meter hoog.
Het is een goed geisoleerd prefab scharnierdak (2012).

In een vorige woning hadden we last van vocht en schimmel op de vliering, dat wil ik in dit huis graag voorkomen.

Vraag: Is het nodig om de vliering apart te ventileren? Of is er weinig vochtgevaar door de goede isolatie en/of de geventileerde zolderkamer eronder?
Als het nodig is: Wat is de beste manier om ventilatie aan te brengen? Is dat door een extra dakraam aan te brengen of zijn er andere alternatieven?

Alvast super dank voor jullie tips.

Groet Tom
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De vloeren van de zolders van welk materiaal was en is die gemaakt.
Het gaat om het pricipe van de warmtestroom. Er zijn materialen waar meer of minder warmte/vocht door kan trekken. Het vocht in die warmtestroom, wat door de vloer is getrokken, kan condenseren op de goederen in die ruimte. De toegang tot de vliering is deze open of kan je deze afsluiten met een luik.
Ook de isolatiewaarde van de ruimte in de nok is belangrijk.
 

Dalfsma

  • #3
De vloer van de zolderkamer is van beton met laminaat. De vliering zelf wordt gemaakt met balken en gipsplaat eronder en underlayment platen erboven. En een tussenmuur waar de vliering op rust, dat maakt gelijk een extra kamertje op de overloop.

Op dezelfde verdieping ernast gelegen is ook een soort wasruimte met wasmachine en droger en raampje maar niet direct onder de vliering.

De vliering krijgt een luik met vlizotrap die we ook open kunnen zetten. De zolder is vrijwel het hele jaar warm. Maar met het begrip isolatiewaarde ben ik niet bekend.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat er in het vorige huis schimmel was wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn.
Hoe dik is het dak geisoleerd.
Even een situatie. In een periode met lagere temperaturen nemen de goederen die temperatuur aan.
Je zet het luik open, dan trekt dus de warmte in die ruimte. Het vocht in die warmtestroom, de lucht met een deel vocht condenseerd op de goederen.
Je kan met lucht van de ruimte onder de vliering ventileren zodoende hebben en houden de goederen ongeveer dezelfde temperatuur en zal condens bijna geen kans krijgen. Vandaar de isolatiewaarde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu