Dak/Vliering isolatie

Tolhuisje

 • #1
Bezig met de voorbereiding van de verbouwing in ons nieuwe huis. Het is een monument uit de jaren 1900 en er mag veel gebeuren, veel zin in! Waar ik zelf nog niet helemaal uitkom is de isolatie op zolder.

Situatie (van boven naar beneden):

- Zinken dak met zeer schuine mansarde zijkant van dakpannen
- Waarschijnlijk direct op houten dakbeschot (planken op gordingen getimmerd zo te zien van de onderkant, ventilatie laag bij zink gezien de leeftijd denk ik niet, maar zou in een renovatie uit 2005 kunnen zijn gedaan, staat niet op tekeningen dus wel onwaarschijnlijk)
- Beperkte vliering met hoogte van ca. 60cm en alleen toegang bij oud open expansievat, ik zie een paar losse glaswol dekens van 4 cm liggen op de vlieringvloer, maar niet aaneengesloten of dekkend.
- Zolderverdieping afgewerkt met gipsplaten (of soms board) tegen zowel de schuine mansarde kant als tegen het plafond, bij de badkamer zie ik dezelde glaswol tussen de balken van ca. 4cm maar ik zie het bij de slaapkamers niet heb daar wel veel minder toegang/zich gehad. De zolderverdieping is door het zeer schuine mansarde dak een volledige en verwarmde verdieping met slaapkamers en een badkamer.

Het liefst wil ik isolatie aanbregen zonder alle gipsmuren te moeten verwijderen. Zat te denken aan isolatie in laten blazen of een luik eruitzagen en zelf dekens uit te rollen over de vlieringvloer. Goed aanpak? Nog andere ideeen? Wat bezorgd over condensatie, maar als ik een grote open laag boven de isolatie houd dan waait het denk ik via het dak wel door, of onderschat ik dit nu?

Daarna moet het mansarde stuk nog, daar zie ik als ik niet alle gipsplaten wil verwijderen alleen inblazen als optie maar geen idee of dit ook qua vochthuishouding goed gaat. Doorsparen om de hele verdieping aan te kunnen pakken is sowieso het beste antwoord, maar als er nog opties zijn om het nu al iets te verbeten hoor ik graag jullie ideeen.

Schets van de opbouw (zie ook wat foto's voor een beeld in de bijlage):
Alvast bedankt voor het meedenken!

2021-02-20 22_46_48-Clipboard.png
IMG_20201118_160751.jpg MVIMG_20201118_160902.jpg MVIMG_20201118_161142.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
Betreft dit een vrijstaande woning? Zoja zou ik buitenom isoleren dmv de bekende sandwich panelen met de witte binnenkant
 

Tolhuisje

 • #3
Ja dat is vooral mijn insteek voor de toekomst als het hele dak gerenoveerd moet worden, nu vooral opzoek naar oplossing die helpt maar nog niet een dergelijk grote aanpak vereist. Paar jaar duurder stoken kan ook een oplossing zijn, maar hoopte nu alvast iets te kunnen doen :-)
 

Tolhuisje

 • #4
Iemand nog ideeen hiervoor? Alvast bedankt!
 

Tolhuisje

 • #5
Zelf proberen wat te rekenen in ubakus. Bijna alle materialen gaan niet goed behalve alles volstorten met EPS parels (luchtspouw aanpassen heeft weinig effect, mansardestuk eerst, zinkstuk daarna). Dan is er maar beperkte condensatie tegen het hout en zou dit relatief snel weer moeten uitdrogen.

Klinkt dit logisch of heb ik ergens een fout gemaakt?

eps parels top.png

mansarde.png

berekening mansarde.png


mansarde stuk.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Onder zink (en dakbeschot) moet altijd geventileerd worden. Losse isolatie eronder blazen of leggen heeft geen zin, omdat de warmte daar zo uit waait.
Als de isolatie wel winddicht is, kan het wel eventueel werken. Condensatie beperk je mede door het gebruik van een biobased isolatiemateriaal.

Ik adviseer eerst een totaalplan te maken. Grote kans dat de conclusie is dat toch de totale bovenverdieping op de schop moet. Helemaal strippen en opnieuw opbouwen is dan opeens zo gek niet meer. Bij een totaalplan begin je met ventilatie (bij voorkeur type D), dan kierdichting, isolatie, en installatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Als je de ruimte tussen zink en de bovenkant isolatie met lucht van buiten ventileerd zal je zien dat de constructie volledig droog blijft.
 

Tolhuisje

 • #8
Dank, @IJkenhout cellulose was mijn eerste gedachte inderdaad. Ik ga het als laatste onderdeel doen dus als het qua tijd en budget lukt is compleet strippen zeker een optie.

@Wgb koud dak constructie er dus van maken, ik lees ook nog veel negatieve verhalen hierover, is dat puur een kwestie van zorgen voor voldoende ventilatie openingen?

Denk dat ik voor cellulose of vergelijkbaar op de vliering ga, max 40cm aanhoud en zorg voor ventilatie openingen en dan over 5 jaar ombouwen tot warm dak. Of van binnenuit strippen en ander plan trekken als het lukt :-)

Mansarde stuk blijft dan nog wat problematisch maar dat overleven we die paar jaar ook wel.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ombouwen over 5 jaar, dat zou betekenen dat je de investering er binnen 5 jaar uit moet hebben, als we alleen naar het financiële plaatje kijken.
Wat kost de huidige (tijdelijke) isolatie en wat zou het per jaar besparen?

Kan het blijven zitten over 5 jaar? Bij ombouw naar warm dak, kan het damppunt op een ongunstig plek komen te zitten en kan je het er misschien weer uit gaan halen.

Geld nu in je zak houden en daardoor de plannen niet over 5 maar al over 4 jaar kunnen uitvoeren?
 

Tolhuisje

 • #10
Ja dat klopt helemaal, gasverbruik is wel dusdanig hoog dat ik zeker een paar zaken moet aanpakken maar dat hoeft niet per se het dak te zijn.

Ik zal de toekomst situatie eens doorrekenen, als het in samenspan kan werken is dat mooi want ik zal gezien het een monument is het dak niet heel veel dikker mogen maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Wat moet je met die loze ruimte boven het Plafond gips/zachtboard. Dit plafond goed isoleren en die ruimte ventileren. Het zink en de dakvloer voor het zink laten zoals het is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Waarom moet isolatie altijd een terugverdientijd hebben? De comfortwinst is niet in geld uit te drukken. Bij biobased isolatiemateriaal is de milieuwinst er zo ongeveer vanaf dag 1.
 

Tolhuisje

 • #13
Ga dan inderdaad op de vliering isoleren bij het zinken dak met cellulose of vergelijkbaar en ventilatie openingen daarboven (dat dak is nog helemaal goed dus kan ook nog 40 jaar mee).

Voor het Mansarde stuk met dakpannen heb ik dan maar 2 opties, strippen en van binnenuit met platen tegen dakbeschot isoleren of 4 a 5 jaar wachten en bij renovatie op het dakbeschot (direct onder de pannen) isoleren.

Klopt zo toch? Bedankt voor de hulp allemaal!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Lijkt me uitstekend. De bestaande zolder zal wellicht al voldoende ventileren door de aanwezige kieren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu