Vermogen ketel en aantal branderstarts

Omega6666

  • #1
Wat ik vaak lees, snuffelend op internetforums, is dat een ketel met een hoog vermogen niet goed past bij een klein, goed geïsoleerd huis. Dit zou veel branderstarts geven, met korte brandtijden, en dat je idealiter bij weinig warmtevraag ook een lage continue vlam hebt. Ook las ik over mensen die hun ketel vervolgens op een lager vermogen zetten, o.b.v. een warmteverliesberekening, zodat er vervolgens minder branderstarts met een hoger rendement gecreeerd wordt (maar minder snel gevuld badje?)

Nou heb ik zelf een relatief klein, goed geïsoleerd huis, met een 36 kW HR ketel (Remeha Calenta 40c), die ik destijds koos voor snel warm tapwater, en niet speciaal voor de CV.

Mijn vraag: Hoe gaat een modulerende HR ketel, als de Remeha Calenta 40c, om met de situatie van weinig warmtevraag? Ik begrijp dat het CV water dan op relatief lage temperatuur gehouden wordt, maar wordt dat dan ook met een matige, langer aanhoudende vlam gedaan, of gaat dat dan gepaard met relatief korte, maximale vlammen? Ik begreep ook dat het instellen van de iSense thermostaat op een langzame afkoelsnelheid voor minder branderstarts zorgt, maar is dit dan ook met lager vermogen?

Alvast bedankt,
Tom
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een modulerende thermostaat zorgt er inderdaad voor dat de ketel op een zo laag als mogelijke temperatuur werkt, en met kleine vlammen. Je kunt/hoeft er dus verder niets aan te doen.

Net als b.v. een gasfornuis kunnen de vlammen maar tot een bepaalde hoogte terug, bij een ketel grofweg tot een kwart van het maximale vermogen. Buiten de dagen met echte winterkou zal de brander altijd schakelen tussen het laagste vermogen en uit.
Alleen als je in een koud huis binnenkomt en de thermostaat hoog zet, gaat de ketel even met grote vlammen branden.
 

Omega6666

  • #3
Dank je wel, blij dat ik wat dat betreft niet hoef te stoeien met instellingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu