HRE CV ketel gaat in lage vermogen

aycabbas

  • #1
Sinds de stijging van de energieprijzen ben ik me bewust geworden van het belang van het goed inregelen van onze cv-installatie om een hoog rendement te behalen. Echter, merk ik op dat met een lage retourtemperatuur (ongeveer 25-30 graden) de ketel op een laag vermogen gaat draaien, zelfs wanneer de ingestelde CV-temperatuur (aan/uit) op 70 graden staat, het maximale vermogen van de cv op 50% is ingesteld, en de radiatoren zijn ingesteld op 50-30.



Ik heb de CV continu gemonitord en zie dat zodra de uitgaande temperatuur 58 graden bereikt met een retourtemperatuur van 25-30 graden, de ketel plotseling op een laag vermogen gaat draaien (je hoort dan de ventilator afnemen), terwijl de ingestelde temperatuur nog niet is bereikt en de status op 5 blijft staan. Doordat het vermogen laag is, daalt de uitgaande temperatuur naar ongeveer 40 graden, waarna de ketel weer optrekt naar het maximale vermogen. De CV geeft geen alarmcodes en blijft status 5 aangeven. Deze situatie zorgt voor een fluctuerende temperatuur in de woning/radiatoren, en door de te lage uitgaande temperatuur blijft de CV lang branden.



Waar kan dit gedrag aan liggen? Zijn er instellingen die aangepast moeten worden? Ik ga ervan uit dat je een grote delta T over de warmtewisselaar mag verwachten om zoveel mogelijk rendement te behalen.

20231127_141207.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je dT tussen aanvoer en retour word te groot, ketel moduleerd dan terug om dit dichter bij elkaar te krijgen.


Kijk of je meer stroming in het systeem kan krijgen zodat het water warmer terug komt.De installatie bepaald de watertemperatuur niet de ketel.
 
  • Like
Waarderingen: aycabbas

aycabbas

  • #3
Weet jij waar de grenst ligt voor de Max Delta T. Voor al mijn radiatoren heb ik ongeveer een delta T van 20k (50-30) en krijg de kamers hier ook mee warm. Het lijkt me zonde om de regelkranen verder te openen.

Ik heb overigens ook een overstortventiel geplaatst. Deze stond normaal op 0.3/0.4. Zodra ik deze op 0.2 zet gaat deze open en krijg ik een retour van 48 graden, ik wil dit juist dit voorkomen om eigenlijk een hoog rendement uit de ketel te halen.

HR ketel hoge retour.jpg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een delta t van 20 graden heb je bij een aanvoer van 80 graden. Als de aanvoertemperatuur lager is, wordt ook de delta t kleiner. Bijvoorbeeld 50-40.

Je hebt de installatie nu teveel geknepen, waardoor je te weinig stroming hebt. Je hebt dan wel een lage retourtemperatuur, maar dat heeft tot gevolg dat je aanvoertemperatuur hoger is dan nodig om de benodigde warmteafgifte te halen.

Niet enkel de retourtemperatuur is bepalend voor het rendement van de ketel. De aanvoertemperatuur speelt ook een rol. Je staart je u teveel blind op de retourtemperatuur.
 
  • Like
Waarderingen: aycabbas

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
zorgen dat de radiator die het grootst of het verste of het langzaamste opwarmt vol open staat en dan de rest van de retourtemperaturen bij regelen naar de retourtemperatuur van deze radiator, de ketel niet gaan knijpen op pomp en temperatuur/vermogen en deze zal zelf netjes gaan moduleren in brander en pompvermogen om de gewenste waardes te krijgen.
Ligt voor uw gevoel de aanvoertemperatuur te hoog dan kunt u deze omlaag krijgen door het afgifte syteem te vergroten.
 
  • Like
Waarderingen: aycabbas

aycabbas

  • #6
Hallo,

Dank voor al de reacties.

Nog even ter verduidelijking:

We hebben op de onderverdieping vloerverwarming laten plaatsen (robot 6 groep verdeler), hier zit een zone regeling op met een aparte thermostaat, zodra de ketel. Op de bovenste verdieping hebben we 4 radiatoren met thermostaatkranen. De bovenste verdieping heeft ook een aparte thermostaat, deze schakel indien nodig in als de bovenverdieping te koud wordt. Dit hebben we achteraf geplaatst omdat we merken dat de begaande grond lang op temperatuur bleef en de bovenverdieping te koud werd.

Tijdens de verbouwing hebben we meteen op de bovenverdieping de oude radiatoren vervangen naar grotere, gebaseerd op(50-30).

Het idee was omdat we vloerverwarming hebben dus een lage aanvoertemperatuur nodig hebben en zo de cv ook met een lage aanvoertemp te hebben, voor zowel de vloerverwarmingverdeler als de radiatoren(ook ter voorbereiding voor een toekomstige hypride warmtepomp).

Met het afstellen van de maximaal vermogen van de ketel probeer ik rond 50-60 aanvoertemp te blijven en met een zo laag mogelijk retourtemp. Ik heb namelijk begrepen hoe kouder de retour hoe meer rendement je hebt.

Het is wel een uitdaging omdat je verschillende situaties hebt (sommige thermostaatkranen sluiten wanneer de cv nog vragend is). Er zit overigens een cvpomp in met een vaste stand(II), deze kan dus niet meemoduleren met cv.

Ik hoop dat iemand nog tips heeft, ik zal zo ie zo de inregelkranen van de radiatoren verder open draaien zodat ik delta t van 10k heb ipv 20, ik ben dan benieuwd naar mijn gasverbruik.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
de flow is dusdanig geknepen dat de ketel zn vermogen dus slecht kwijt kan dit is te zien door de te grote delta t, flow over de installatie dus vergroten
 
  • Like
Waarderingen: aycabbas

aycabbas

  • #8
Dank je @Marcn.88 , enige richtlijn hoeveel delta t ik op de cv wisselaar moet hebben, in zal dan de regelkranen van de radiatoren hierop afstemmen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
de delta t is niet zo belangrijk, de ketel regelt hier zelf wel op door terug te moduleren of het pompvermogen aan te passen
 
  • Like
Waarderingen: aycabbas

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Zorg dat de dT overal nagenoeg gelijk is.
 
  • Like
Waarderingen: aycabbas

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #11
beter zorgen dat alle retourtemperaturen gelijk zijn, de ketel gaat dan zelf wel regelen om tot de juiste delta t te komen
 

aycabbas

  • #12
Gisteren heb ik wat tijd besteed aan het fine-tunen van de radiatoren. Het ding met de ketel die in de wachtstand ging, gebeurde vooral wanneer de bovenverdieping alleen vragend was, waarschijnlijk omdat de stroming wat laag was. Als de begane grond (met vloerverwarming) warmte nodig had, bleef de ketel gewoon doordraaien, met de cv-aanvoer op 53 en de retour op 28 graden.

Om me te focussen op de bovenverdieping met 4 radiatoren, heb ik de vloerverwarming even uitgeschakeld. Deze radiatoren zijn onlangs vervangen door een set die is berekend op 50/30 graden(in/ui). Voor het fine-tunen heb ik de ketel op een instelling van 55 graden gezet, zodat de aanvoertemperatuur niet te hoog zou worden. De radiatoren heb ik gemiddeld afgesteld op 53/38 (in/uit). Ik heb de kranen bewust iets verder open gezet om te zien hoe de cv zou reageren. Eerlijk gezegd heeft de ketel dit heel netjes opgepikt en bleef ongeveer een uur lang draaien op een cv-aanvoer van 55 graden en een cv-retour van 38 graden zonder uit te schakelen (status 5). Ik hou het gasverbruik in de gaten via mijn P1-meter om te zien of er veranderingen zijn.

Ik heb de instelling van de ketel op 70 graden teruggezet(aan/uit thermostaat), maar het maximale cv-vermogen op 50% gehouden. Tijdens de volledige vraag (vloerverwarming en radiatoren) blijft de cv-aanvoer op 53 graden, maar dat zal waarschijnlijk veranderen zodra alleen de bovenverdieping (radiatoren) warmte nodig heeft. Het cv-vermogen is dan te hoog en wil regelen op 70 graden, wat eigenlijk resulteert in te veel warmte en hogere kosten.

Denken jullie dat het een probleem is als ik de ketel op een instelling van 55 graden houd? Heeft dit verder nog gevolgen, tijdens het inregelen heeft de CV namelijk niet gependelt.En oh, ik merkte wel op dat als de ketel op 55 graden staat en iemand warm water gebruikt, de cv-aanvoer meteen boven de 60 graden schiet na het direct starten maar dan weer afslaat (status 1) omdat de gewenste temperatuur is bereikt. Ik ga kijken of er een instelling is waarbij de pomp eerst draait na het gebruik van warm water, voordat de brander aanspringt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Er zit niet voor niets een mooi stukje regeltechniek in een hedendaagse cv ketel. Er is geen enkele noodzaak om de aanvoertemperatuur op de ketel te beperken. De regeltechniek in thermostaat en ketel zorgen er zelf al voor dat de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk wordt gehouden. Dit om 1. de ketel zo gelijkmatig mogelijk te laten branden. 2. zo min mogelijk temperatuurschommelingen te veroorzaken en 3. het rendement optimaal te laten zijn.

Daar ga je echt geen procenten besparing op realiseren. Heb je al bedacht dat het energieverbruik van je pomp erg toeneemt als je het cv circuit teveel knijpt?
 
  • Like
Waarderingen: Walker

aycabbas

  • #14
Dank je voor je bericht @Mn22. Omdat ik een zoneregeling heb stuur de externe zone regelaar een aan/uit signaal naar de ketel met een vast setpoint. De setpoint cv wordt dus niet geregeld als bij een modulerende thermostaat. De ketel zal dus bij mij altijd proberen om de ingestelde setpoint te halen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Ook met een aan-uit regeling gaat de aanvoertemperatuur heel geleidelijk omhoog. Je moet je niet blind staren op de retourtemperatuur. Belangrijkste is dat de temperatuur van de wisselaar in de ketel gemiddeld zo laag mogelijk is. Verder moet je niet verwachten dat hier procenten besparing te halen zijn, dat is echt minimaal.

Als je al een lager gasverbruik meet, dan komt dat vooral omdat je ruimte gemiddeld genomen later op temperatuur komt. Verder heeft jouw installatie om goed te kunnen werken de mogelijkheid nodig om te kunnen werken met een wat hogere aanvoertemperatuur als dat nodig is.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #16
zoals ik al eerder aangaf bepaalt het afgifte systeem de gewenste aanvoertemperatuur
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu