Vermogen electrische CV-ketel

vbth

 • #1
Ik vroeg mij af of iemand mij kon adviseren of er voor en of nadelen kleven aan het installeren van een elektrische CV ketel met meer vermogen dan nodig. Het betreft een (1910) woning van 42m2 die na de renovatie warm te houden was met een 4K Electrische CV Ketel op de koudste dagen van 2022 met een lage temperatuur vloerverwarming.

Het prijsverschil tussen de 4K en 6K unit is maar €50, het enige verschil de verwarmingselementen zijn van 1,3k en 2k per stuk (3 in totaal). Om de levensduur van de verwarmingselementen te verlengen, worden de verwarmingselementen in het cv-toestel afwisselend ingeschakeld en daarnaast beschikt het toestel over vermogen of de elementen naar warmtevraag aan of uit te zetten. Het is mogelijk om de ketel te gebruiken om tapwater op te warmen en de boiler zit er naast, echter was dit niet perse het idee.

Mogelijke punten:

1. Minder of juist meer? slijtage aan de verwarmingselementen (door juist minder of meer aan/uit schakelen)
2. Meer vermogen bij extreem koude dagen (echter is het niet de bedoeling dat de temperatuur van de vloerverwarming hoger gezet moet worden).
3. CV Ketel gebruiken bij het opwarmen van tapwater indien er veel douchers zijn. Kleinere boiler mogelijk

Het is de bedoeling dat er met 1-2 jaar een warmtepomp wordt geïnstalleerd wat momenteel even niet mogelijk is. Slijtage van de CV ketel zal dus eigenlijk niet van belang zijn.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ik begrijp niet wat is het voordeel van de elektrische CV ketel is, ten opzichte van goedkope elektrische kachels in elke kamer?
 

vbth

 • #3
Een centraalverwarmingsysteem zorgt voor extra comfort en gemak. Het is centraal geregeld en de warmte is homogeen. Zeker met een vloerverwarming. Dat het een elektrische CV is haalt die voordelen niet weg.
 

Lange Herman

 • #4
Als het maar 50 euro scheelt zet dan gewoon die zwaardere uitvoering erin.
Hij hoeft het toch maar twee jaar vol te houden.
Je hebt een drie fasen aansluiting neem ik aan?
Ik denk dat je nog wel gaat schrikken van je energie rekening en heel snel de warmtepomp gaat installeren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Voor de volledigheid (mochten andere mensen dit topic tegenkomen) nog even melden dat elektrische ketels voor verwarming van een gebouw niet zijn toegestaan volgens het bouwbesluit (artikel 6.55).

Hier betreft het een tijdelijke situatie, dus dan is er (behalve een extreem hoge energierekening) niet veel aan de hand.
 

vbth

 • #6
Dag Ijkenhout. Bedankt voor het melden, daar was ik mij niet bewust van!

We zijn ons bewust van de kosten. De schatting is ongeveer €1.000-€2.500 per jaar extra aan kosten. Het installeren van een gas CV gaat ongeveer €2500 kosten. De subsidie op het afsluiten van gas is €3.000. Zolang de kosten onder de €5000 blijven is het de voordeligste optie.

Helaas gaat het deze winter niet gegarandeerd lukken de WP geïnstalleerd te krijgen :(.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #7
Heb je ook een airco aan het overwogen? Een huis van 42m2 kom je, afhankelijk van de indeling natuurlijk, met 1 grote airco ook al een eind om te verwarmen. En dan heb je wel de cop van >4.

Dan inverteer je het geld van die elektrische cv nu in een airco, kan die warmtepomp uiteindelijk altijd nog komen, maar dan heb je er nog wat aan voor koeling.

Alleen warm water dan met elektrische boiler.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Hoe werkt de subsidie?
Moet er daarvoor een CV terug, of hoeft alleen de gasmeter het huis uit?
 

vbth

 • #9
De subsidie is niet via het RVO en hangt per gemeente en stadsdeel af en heeft meerdere voorwaarden.

Airco was zeker mooi geweest, alleen is het probleem dat er op dit moment geen unit op het dak gezet kan worden. Dus helaas! Nog geen mono binnenunit kunnen vinden die ook kan verwarmen (en gaat passen).
 

Wim db

 • #10
Elke monoblock kan ook verwarmen. Ze doen dit echter minder energiezuinig dan split airco's. De enige monoblock die hier echt voor gemaakt is is de Olimpia Splendid Unico R. Deze heeft een ingebouwde warmtepomp met een warmtecapaciteit van 2kW: link verwijdert door moderator
 
Laatst bewerkt door een moderator:

vbth

 • #11
Dag,

Niet elk monoblock kan verwarmen. Er zijn genoeg varianten die alleen kunnen koelen. Zelf heb ik geen variant gevonden die kan verwarmen én geinstalleerd kan worden in deze woning. Er is nameijk geen mogelijkheid om een twee 180mm kanalen in de gevel te maken. Betreft een apartement met een gevel op de straat in een beschermd gebied.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu