Vermogen cv-ketel vs radiatoren

Insideout

  • #1
Beste mensen,

ik heb een kleine radiator op de slaapkamer vervangen voor een grotere (met aanzienlijk meer vermogen). Als ik alle radiatoren in huis uit zet en enkel de slaapkamer aan dan functioneert deze naar behoren. Echter als ik de rest van het huis weer aanzet dan blijft de slaapkamer radiator koud (hooguit een heel klein beetje lauw boven in). Wat kan ik hier aan doen?
Kan het zo zijn dat de cv-ketel (atag a244c uit 2009) onvoldoende capaciteit heeft?

Bij voorbaat dank!!
 

Chathanky

  • #2
Als ik er zo van uit mag gaan zal je je cv systeem moeten "laten" inregelen zover dat mogelijk is met jou huidige situatie.

Je kunt ja alvast verdiepen in de vele discussies over dit onderwerp.
 

Insideout

  • #3
Hoi Chathanky,

welke discussies gaan daar dan over? M.a.w. wat bedoel je precies met "laten" inregelen. Gaat dat over de verwarming in de ruimte waar de thermostaat hangt laag houden zodat de andere ruimtes meer de kans krijgen om op te warmen? Of moet het laten inregelen door een installateur gebeuren???

groet
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #4
Overige radiatoren "knijpen" zodat de nieuwe ook voldoende aangeboden krijgt.

dit heet waterzijdig inregelen en is al menig topic over volgeschreven.
maar dit doe je in het kort door de voetventielen in te regelen en zijn deze niet aanwezig de radiatorkranen niet volledig te openen van radiatoren die nu wel bloedheet worden, gewoon het aanwezige aanbod van cv water netjes verdelen.
 

Xr8

  • #5
Bij een normale woning moet genoemde ketel capaciteit genoeg hebben. Denk dat je het probleem in voorgenoemde moet gaan zoeken.

Succes.
 

Insideout

  • #6
Oké, ik zal de voetventielen wat gaan "knijpen" en me verder inlezen over dit topic. Het klinkt logisch als het zo gezegd wordt.... Ik heb het idee dat de ketel (vermogen van 6,1 - 21,1 kw) voor ons hoek appartement (ca 338 m3) wel ietwat aan de krappe kant is.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
Begin eerst eens met de afmetingen van de oude radiator en de nieuwe
radiator....
als blijkt dat je eerst en radiator had die kleiner was als 2 meter breed,
en je hebt er nu 1 die langer is als 2 meter, dan moet die kruislings
aangesloten worden.

De pomp van de cv-ketel hoef je niet aan te passen, deze begint standaard
op 100% te draaien, en naarmate er minder warmte vraag komt, gaat hij
ook minder hard draaien, dus van 15 gr. naar 20 gr. moet de bewuste
radiator wel werken, en zodra het om een half graadje gaat, zal deze niet
volledig warm worden :wink:
 

Chathanky

  • #8
Of de ketel wel of niet voldoet aan je woning hangt altijd af hoeveel vermogen je aan radiatoren er op aangesloten zitten.
Of er genoeg vermogen is aangesloten hangt weer af in wat voor woning je zit en in hoeverre deze geïsoleerd is.
Bij appartementen heb je vaak buren die ook verwarmen waardoor het benodigd vermogen ook minder hoeft te zijn.

Dit kunnen wij ook niet zien laat staan beoordelen.
 

Insideout

  • #9
@ dexterxl,

de radiator is nu wel langer dan 2 mtr. Echter is hij via een onderblok (op de aanvoer en afvoer) aangesloten. Is het nu alsnog nodig om de leidingen te gaan verleggen om hem kruiselings aan te sluiten?

@chathanky,

ik ga berekenen wat in principe de capaciteit afgifte van alle radiatoren is en bekijken of dit binnen de capaciteit van de ketel ligt. Thanks
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
Als hij niet correct is aangesloten, dan zou de radiator maar half warm
worden, dus zit je aansluitblok rechts, dan word de linkerkant slecht
warm, rechts word dan wel redelijk warm.

...is trouwens het aansluitblok wel volledig open gedraaid?? :wink:
 

Insideout

  • #11
Tjaa, dat wist ik dan nog wel :lol: het aansluit blok open draaien. Het aansluit blok zit rechts, echter als er een gedeelte warm wordt dan is het over de gehele breedte, maar slechts alleen het bovenste gedeelte van de radiator........
 

Bernhard

  • #12
Elke radiator in een installatie moet de juiste waterhoeveelheid krijgen.
Het inregelen van de waterhoeveelheid wordt gedaan door het instellen van radiatorkraan of het voetventiel. Meestal zijn de radiatoren in de woonkamer het grootst en dan wordt bij deze radiatoren het radiatorventiel niet geknepen, deze staan dan helemaal open. De andere radiatorventielen worden ingesteld, geknepen. Het meer of minder knijpen van een radiatorventiel is afhankelijk van de retourtemp van de radiator. De retourtemp. moeten, bij een gelijktijdig gebruik, bij alle radiatoren gelijk zijn. Na het meten van alle retourtemp moeten de radiatoren met een te hoge temp geknepen worden. Dit moet steeds herhaald worden tot de retourtemperaturen op een paar grd, 2 a 3 grd, na hetzelfde is. Als een ketel een te kleine cap heeft zal deze continue blijven branden op vol vermogen en wordt de maximale keteltemp niet bereikt. Mvgr Bernhard.
 

Chathanky

  • #13
Als alle radiatoren de juiste waterhoeveelheid moeten hebben is het dan automatisch zo dat de grootste radiator helemaal open moet?

Uiterst merkwaardige opmerking. :roll:
 

Insideout

  • #14
Iedereen bedankt voor de ideeën. De radiator moet eerst omgeruild worden door de leverancier omdat het aansluit mechanisme buiten de standaard deviatie is gevallen waardoor deze niet via een onderblok aan te sluiten is (enkel met flexibele aansluiting wat nu het geval is, maar als ik moet inregelen wil ik wel een onderblok met ventiel erop hebben). Ik laat het nog weten of het inregelen gelukt is.
 

Insideout

  • #15
Bedankt voor de tips, nieuwe radiator hangt. Werkt sowieso beter dan de vorige. Toch nog de beneden radiatoren wat geknepen. Heerlijk warm nu boven!!

Thanks
 

Chathanky

  • #16
Kijk een mooi resultaat toch. Net op tijd klaar dus. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu