Vaatwasser -De circulatiepomp slaat niet aan maar zoemde wel

Zwartepanter

  • #1
Hallo allen, ik ben nieuw hier maar lees al lang mee. Nu eindelijk geregistreerd en hetvolgende probleem met onze vaatwasser Küppersbusch:

E-nr.: IGVC 659.3/46
FD: 8402

De vaatwasser wilde geen programma meer starten, m.a.w. bij het inlaten van het water stopte hij. Na lang lezen hier op dit schitterende forum maar besloten om alles open te gooien.

Eerst de linkerkant bekeken en inderdaad: labyrint en kleine niveaukamer vuil. Alles netjes ontmanteld en schoongemaakt. Daarna alles terug geïnstalleerd en hop, niet echt een verbetering.

Na nog langer lezen hier, ook de rechterkant opengemaakt. En wat blijkt? De circulatiepomp slaat niet aan maar zoemde wel. Dus deze motor eruit gehaald en intussen ook de afvoerpomp en alles daaromtrent nagekeken en schoongemaakt. De schoepen van de circulatiepomp zaten vast, roest aanwezig op de motor. Ik heb geprobeerd alles uit elkaar te halen maar ik krijg de 2 torxschroeven niet los. Wel het plastic bovenop de pomp los kunnen halen en proper gemaakt. Het kleine schroefje hierop draait, de schoepen van de motor zelf ook kunnen losmaken, deze draait dus opnieuw langs 2 kanten. Alles terug geïnstalleerd en een nieuwe aandrijfcondensator gekocht.

So far, so good. Alles opgestart en ik hoorde de motor zoemen, krijgt een magnetisch veld en wilde wel draaien maar helaas. Ondertussen blijft het water wel in het labyrint staan en geeft hij meer water af aan de kleine niveaukamer en zo de slang in die naar de circulatiepomp en de sproeiers gaat.

Maar bij een tweede maal opstarten na een reset zoemt de motor niet meer, geen magnetisch veld, niks? Is mijn nieuwe condensator er al aan of is de motor nu helemaal stuk? Het lijkt erop dat de motor geen spanning meer krijgt, maar zeker ben ik er niet van. Waar moet je dit best op meten met je multimeter? Of hoe test ik deze motor apart op de netspanning om te kijken of die überhaupt nog werkt?

Ik kan ook volgende motor aankopen/testen van iemand her op het forum waarvoor dank. Het gaat om een motor die voor 99% lijkt op de mijne maar met een aandrijfrelais bovenop de motor, wat de mijne niet heeft. Deze komt uit een Siemens Family
E-nr. SE25A960/35
FD-nr. 8310

Kan deze er zo in of moeten de draden die erop komen nu in een andere volgorde?

Goh, na 4 dagen troubleshooting en in en uit elkaar halen en testen zijn we ten einde raad. Alvast bedankt voor het lezen!
 

Zwartepanter

  • #2
Niemand een idee wat ik kan doen om de motor te testen, welke draadjes ik waar aansluit op het netwerk om die te testen? Of over de andere motor aanwijzingen of ik die kan gebruiken?

Moet ik foto's plaatsen of meer info verschaffen? De machine ligt hier nog steeds open... en is niet evident met 4 kindjes in huis.
 

Zwartepanter

  • #3
Goh, ik denk dat alle specialisten hier op vakantie zijn :lol: .

De motor die ik kan gebruiken is devolgende mét aanlooprelais. De mijne zonder aanlooprelais zal bij de module aangestuurd worden, dus een dubbele aanlooprelais heb ik dan. Mag dit? Indien ja, hoe sluit je de draden dan aan?

 

Zwartepanter

  • #5
Bedankt voor je reactie, maar ik heb al deze topics al verschillende keren gelezen... nu lijkt het of de motor geen spanning meer krijgt, hoe kan ik dat precies meten?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Zelf zou ik de kabels gaan controleren als er nergens een draad breuk is.

en controleer de module zoals de experts zou zeggen.
 

Zwartepanter

  • #7
Met de andere motor geprobeerd... ging even goed, draaide goed en snel en de sproeiarmen bewogen en spoten water in. Maar dit was maar van korte duur want dan wordt de motor warm en draait vrij zacht, traag???
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Had je de pomphuis ook gedemonteerd misschien zit daar iets waardoor je motor weer warm word, iets in de schoepen.
 

Zwartepanter

  • #9
Dat ga ik morgen vervangen... en hopen maar :wink: .
 

Zwartepanter

  • #10
Ik ga het maar opgeven... mijn motor had ik terug losgekregen maar nu staat die terug vast... ik vrees dat er niets anders opzit dan een gelijkaardige motor te kopen of de ganse vaatwasser weg te gooien. Zonde, want die is nog in zeer mooie staat :cry: :cry: :cry: .
 

Zwartepanter

  • #11
Uiteindelijk op de vervangpomp een gans ander bovenste wit stuk, hoe noem je dit alweer, gezet. Nu draait de motor prima, maar die wordt wel erg warm. Ik denk dat dit niet de bedoeling is, ik weet wel niet hoe warm de originele motor werd? Iemand een suggestie?
 

Zwartepanter

  • #12
Niemand? Mag of moet de motor zéér warm worden?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu