Vaatwasser Siemens circulatiepomp wordt niet aangestuurd

CDHViper

  • #1
  • Beste specialisten.

    Mijn vaatwasser is een Siemens Family
    E-nr. SE25A960/35
    FD-nr. 8310

    PROBLEEM:
    Mijn machine neemt nog perfect water in, maar dan stopt de goede werking. Enkel nog wat getik.
    Ik heb al heel wat posts doorgenomen met eenzelfde probleem als het mijne, maar ik vind er niet direct de oorzaak in die het bij mij zou kunnen zijn.

    WAT IK ZELF REEDS HEB NAGEKEKEN:
    -Bij een reset wordt het water uit de machine weggepomp, dus de afvoerpomp is ok.
    -Ik heb de zijpanelen van de machine weggenomen.
    -Er is geen lek.
    -Het labyrint is licht vervuilt in de linker bovenhoek.
    -De rotor van de circulatiepomp zit niet geblokkeerd.
    -Op het moment dat de circulatiepomp zou moeten aangesproken worden, gebeurd er niets en de motor wordt ook niet warm.
    -Als ik een spanningsmeting doe tussen de witte en de paarse draad (zie foto) dan meet ik ook geen spanning op het moment dat de motor in gang zou moeten gaan. Ik heb wel wisselspanning gemeten.

    VRAAG:
    Wat zou dit nog kunnen zijn?
    -Als er toch ergens een verstopping zou zitten, moet dan niet minstens de motor aangestuurd worden?
    -Zou alsnog de condensator defect kunnen zijn of moet dan de motor warm worden?
    -Zou deze fout van de programmaregelaar kunnen komen?
    -Zit er ergens een relais die defect zou kunnen zijn?

    Ik hoop dat er nog iemand wil reageren, want dit soort vragen zijn inderdaad al heel wat aan bod gekomen.
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • CDHViper

    • #2
    Echt niemand die mij kan helpen?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #3
    Zou de module eens bekijken op een slecht contact.
     

    CDHViper

    • #4
    Bedankt voor de tip.
    Zag er goed uit maar ik heb alle stekkers er eens afgehaald, contacten opgeschoond en weer aangesloten.
    Het zou handig zijn moest ik een elektrisch schema hebben van de bedrading. Zou dat ergens te vinden zijn?
    Ik heb ook de condensator van de motor gehaald. Nu zou ik een methode moeten vinden om deze te kunnen testen zonder oscilloscoop.
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #5
    Waarom zou je een oscilloscoop nodig hebben om de condensator te testen? Gewoon meenemen naar een witgoed onderdelenzaak en daar laten testen.

    Of daar meteen een nieuwe kopen. Voor zover ik in documentatie kan vinden zou het hier gaan om een 2,5 µF 450 V condensator. Op het internet vond ik die voor ca 10 Euro. NB: waardes die op de condensator staan aanhouden: aantal µF moet (vrijwel) hetzelfde zijn, aantal Volts mag hoger zijn dan wat op de condensator staat, maar niet minder. Geen enkele garantie dat de waarde die ik noemde correct is.

    De pomp wordt op de module geschakeld door een relais. Daar zou ook iets mis mee kunnen zijn of met de soldeercontacten ervan.
     

    CDHViper

    • #6
    De karakteristieken van de condensator die je vond zijn correct.
    Ik heb ondertussen een testje gedaan met een megger op de condensator. Met het toestel een spanning van 250V over de condensator gezet. Daarna een voltmeter er op. Het resultaat was dat de condensator de lading die hij opgenomen had van de megger, mooi, geleidelijk terug af gaf over de inwendige weerstand van de voltmeter. Ik denk dat ik hiermee kan veronderstellen dat de condensator nog goed is.

    Maar nu de machine open is ga ik toch meteen ook een nieuwe condensator kopen.

    De tip van het relais is interessant. Daar ga ik achter zoeken. Alleen nu even bekijken hoe ik aan de module geraak.

    Wordt vervolgd :)
     

    CDHViper

    • #7
    Ik ben van de veronderstelling uitgegaan dat de module geen commando meer gaf aan de circulatiepomp. Contacten waren goed.
    Ik ben op zoek gegaan naar een 2de hands module en gevonden in Duitsland.
    Heb ze net aangekregen en ingebouwd.
    DE circulatiepomp draait nu.

    MAAR ik stel nu een bijkomend probleem vast.
    De vaatwasser blijft nu heel de tijd wassen. Enkel in de stand spoelen werkt hij zijn programma af.
    Het zeepbakje wordt ook opengetrokken.
    Als ik zo naar het programmaoverzicht kijk in de bedieningshandleiding denk ik dat het water niet wordt opgewarmd. Blijft de machine inderdaad draaien wanneer de verwarmingsweerstand defect is, of wanneer de verwarming niet wordt aangestuurd?
     

    CDHViper

    • #8
    Eigenlijk is het probleem waarvoor ik deze vraag heb opgestart opgelost.
    De circulatiepomp werkt terug.

    Toch werkt de machine nog niet. Nu blijkt er wat fout te gaan met het opwarmen.
    Voor het nieuwe probleem start ik een nieuwe vraag op.
    "Siemens vaatwasser; beveiliging verwarmingselement schakelt uit."
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu