Bosch vaatwasser wast niet meer schoon - defecte circulatiepomp waaier

Ru78

  • #1
Onze Bosch SHV09T33EU/01 inbouw vaatwasser wast sinds kort de vaat niet meer schoon. Het vaatwasblokje lost ook niet meer (goed) op. De filters en sproei armen zijn schoon en het water wordt wel goed weggepompt.
Iemand een idee wat dit kan zijn? Hittepomp stuk oid?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als de vaat koid blijft is dat wel de zoekrichting.
De hittepomp werkt ook niet als.er niet voldoende water doorheen gaat.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Waaier circulatiepomp defect of vervuilt daardoor geen druk vermoed ik. Deze vaatwasser heeft nog geen hittepomp. 14 jaar oud.
 
  • Like
Waarderingen: Ru78

DSR9500

  • #4
Tja trek hem tijdens gebruik eens open: wordt ie wel warm
 

Ru78

  • #5
Nee hij wordt niet warm
 

Ru78

  • #6
@Sleutelmeneer kan een defecte circulatiepomp waaier ook tot gevolg hebben dat ie niet meer warm wordt? Of is het dan een defecte warmtewisselaar?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Bij deze hangt dat samen ja. De verwarming wordt alleen ingeschakeld met voldoende druk. Je kunt wel het element doormeten want als deze stuk is zal het ook niet werken. Maar deze elementen gaan eiglk nagenoeg nooit kapot. In tegenstelling tot de nieuwere modellen.
 

Ru78

  • #8
Ok duidelijk. Is een defecte circulatiepomp waaier zelf te fixen of heb ik hier een monteur voor nodig? Of zou je een 14 jr oude machine sowieso vervangen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Nou je zult wel handig moeten zijn en technische kennis hebben. Je moet de pomp demonteren uit de onderbak. Dit doe je via de rechterkant en door de kunstof bodem te splitsen van de kuip, dan kan de pomp uit zijn bajonet worden gedraait, de voorkant van het pomphuis blijft dus zitten en dan kun je de pomp verder demonteren. De waaier is los verkrijgbaar en daar zit ook een nieuwe asafdichting bij. Markeer alle standen van de delen want die moeten weer op dezelfde positie komen zitten zoals ze zaten. Je zult er wel een poosje mee bezig zijn. En kan zijn dat je meerdere onderdelen rechterzijde eerst moet demonteren om de pomp er tussen uit te krijgen. Al is het zo als je de gehele bodem demonteerd het makkelijker gaat, ik zelf demonteer slechts de bodem zo dat ik de pomp via de rechterzijde er tussen door kan halen. Best een klus als je het voor de eerste keer doet. Maargoed onderdelen zijn maar iets van 50 euro. En als hij dan weer goed is.

Ik zou de pomp eerst demonteren en kijken of de waaier zeker stuk of afgebroken is. Vuil kan het ook veroorzaken. Kun je meteen de verwarming nameten.

Kleine correctie, ik zie bij dit typepomp toch geen documentatie van een losse waaier. Het kan zijn dat deze pomp net anders is dan ik voor ogen heb, al zal het wel een heeleind hetzelfde zijn. Als het aan de waaier ligt kunnen we weleens kijken of we toch een pomp revisie set voor je kunnen vinden. Maar ga eerst maar eens sleutelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu