Circulatiepomp vaatwasser Siemens bromt om de 4 minuten

Kodel

  • #1
Dit is een zeer bizar probleem. Het betreft een vaatwasser SE55591/07. De machine werkt perfect, op 1 detail na:

Na afloop van het programma (nadat de machine op 0 springt) bromt de circulatiepomp om de 4 minuten gedurende 1 minuut. Tijdens het brommen draait deze zeer traag (+/- 1 omwenteling per seconde) en staat er 65V wisselspanning over de motor (in plaats van 230V).

Ook bij aanvang van het programma tijdens het wegpompen en water nemen bromt de circulatiepomp op dezelfde manier. Wanneer de machine aan het spoelen of wassen is bromt de circulatiepomp niet en draait ze op volle kracht met 230V over de motor. Wanneer de circulatiepomp niet zou moeten draaien (bijvoorbeeld bij water nemen) bromt de pomp wel.

Wanneer je de aan/uit schakelaar uit zet dan stopt het gebrom.

Onderhoudsgeschiedenis:
- 2 jaar geleden labyrint vervangen en vlotterkamer + toevoerbuizen gereinigd. Ook de terugslagklep aan de evacuatiepomp werd vervangen.
- +/- 1 jaar geleden is het gebrom begonnen. We zetten de machine steeds 's avonds aan en wanneer we 's morgens beneden komen en de machine begint te brommen zetten we de aan/uit schakelaar af.
- Eergisteren werkte de machine niet meer. Het schoepenrad bleek van de circulatiemotor losgekomen te zijn (door het brom-probleem?) Ik heb de motor + condensator+ptc+schoepenrad vervangen met een exemplaar uit een sloopmachine die ik nog staan had.
- Na deze reparatie doet de machine het dus weer prima, maar de brom van voor het probleem met het schoepenrad blijft.

Voorbeeld testprogramma:

Programma 50 graden (duur volgens handleiding: 140 min)
13:46 start: brom van circulatiemotor, vult met water, display 2h
13:47 begint voor te spoelen, brom stopt
14:03 laat water af, circulatiemotor bromt
14:06 neemt nieuw water en zeepreservoir gaat open, water circuleert, geen brom, afpompen, spoelen, afpompen, spoelen en drogen
15:59 programma loopt af, teller springt op 0, geen brom
(hier ben ik even niet zo oplettend geweest: het kan dus dat hij het eerst half uur na de beëindiging van het programma ook gebromd heeft)
17:29 brom start
17:30 brom stopt
(heb ik hier 1 brom gemist? zou kunnen, maar ik denk het niet)
17:38 brom start
17:40 brom stopt
17:42 brom start
17:44 brom stop
17:47 brom start
17:48 brom stopt
17:51 brom start
17:53 brom stopt
17:56 brom start
17:57 brom stopt
18:00 brom stopt

Ik dacht eerst aan een defecte triac of zo (65V over de motor), maar de timing van het probleem (1 minuut probleem elke 4 minuten) wordt hierdoor niet verklaard. Een fout in de processor? Maar dan moest er nog andere logica stuk zijn, en die werkt allemaal.

Wie heeft er een idee?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Https://productsafety.bsh-group.com/nl/nl/dishcare
Is toestel op een geaard stopcontact aangesloten?
Is deze aarde daadwerkelijk aanwezig?
 

Kodel

  • #3
Ik heb de aarding zonet doorgemeten: 1,7 Ohm zowel van de aardingspin van het stopcontact als van het chassis van de vaatwasser naar de aarding.

FD en serienummer ingeven op de dishcare website geeft: Uw afwasmachine behoort niet tot de betroffen modellen voor deze veiligheidsactie.

Ik heb nog een theorie:
Stel dat de circulatiepompmotor met een hulpwikkeling op 65V ipv. op 230V werkt (is dit zo? ik ga verder op zoek naar een elektrisch schema). Het zou dan kunnen dat de trage loop veroorzaakt wordt doordat er spanning op de hulpwikkeling staat (over het PTC relais en de startcondensator) zonder dat er spanning op de hoofdwikkeling staat.
Het aan/uit gedrag zou dan een gevolg kunnen zijn van de werking van de PTC: door de trage loop van de hulpwikkeling ontwikkelt de motor warmte, waardoor de PTC afschakelt (en de motor stopt). Wanneer de motor dan afgekoeld is, schakelt de PTC weer aan en begint de motor weer traag te lopen, waardoor de cyclus opnieuw begint. Dit zou ook verklaren waarom vlak na het beëindigen van de cyclus het een half uur duurde vooraleer de motor begon te brommen: de PTC was immers warm van de wasbeurt en het duurde even vooraleer de machine afkoelde.

Indien deze theorie juist is, dan schakelt de machine de hulpwikkeling en de hoofdwikkeling van de motor apart. Als ik nu nog kan vinden welke componenten waar in de machine deze hulpwikkeling schakelen dan ben ik dicht bij de oplossing.
 

Kodel

  • #4
Ondertussen heb ik een elektrisch schema gevonden van een Bosch vaatwasser met een gelijkaardige motor dan mijn Siemens. Hierin zie je inderdaad 2 relais waarvan er 1 de hulpwikkeling uit dienst zet.
De theorie zou dus kunnen kloppen.

Next step: de controlemodule uit de deur halen en nakijken of beide relais nog werken.
(ik voeg het schema en de details van de pomp + relais toe voor wie dit later via Google vindt)



 

Kodel

  • #5
Helaas, mijn controlemodule bevat maar 1 relais voor de pomp (en een tweede relais voor het verwarmingselement). Daar kan het dus niet aan liggen, want dit relais werkt.

Ik heb de print van dichtbij geïnspecteerd en ik vind niets verdacht. Enkel rond de transformator / het spoeltje de bleke print iets donkerder. Ik zag ook precies aan 1 van de pootjes een draadje van de dunne winding loshangen. Na lossolderen bleek dit loos alarm: het was een vuiltje wat tussen de transfo en de print hing. De dunne winding mat 8 ohm, wat aannemelijk is.

Na het terugsolderen van de transfo heb ik alle contacten van de relais nog eens vloeibaar gemaakt met wat vers soldeersel en een SMD triac waar wat bruine flux op hing van vers soldeersel voorzien.
Tot slot heb ik de 16v220uF elco vervangen (door een 25V exemplaar). Ik zag geen tekenen van lekkage, maar na 12 jaar kan het wel eens dat die dingen niet helemaal meer binnen spec zijn. Ik heb het schema niet bekeken, maar waarschijnlijk vlakt deze elco gewoon de 5V af na de gelijkrichter. Maar je weet maar nooit, de onderdelendoos lag toch vlak naast me.





Zonet de machine gestart, morgenvroeg weten we of hij nog bromt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
U10M275~ MKP X2 (0,1uF 275V) zou , nu we dan toch bezig zijn op componenten basis ,ook een probleem kunnen geven.
 

Kodel

  • #7
Die had ik er ook nog af kunnen slopen. Maar ik dacht: ik laat alles wat 230V is voorlopig staan, er is meer kans dat een fout in de aansturing door een probleem in de laagspanning komt.

Voorlopig lijkt het probleem van de baan: de machine bromt niet meer, de circulatiepomp stopt netjes wanneer ze moet stoppen. Wat nu precies het probleem was zal ik waarschijnlijk nooit weten, maar het vervangen van de elco en het nasolderen van enkele componenten heeft het dus opgelost.

Bedankt voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu