Ten einde raad met VVW Thermion 5000

Jerry132642

  • #61
Ga ik deze week doen. Alle groepen dicht op 1 na. Van links naar rechts. Moet ik verder nog ergens op letten?

Quotes zijn overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

EmielCapelle

  • #62
Ben wel benieuwd naar het resultaat. Update? Of heb je je huis verkocht

Wij stoeien ook redelijk met een therminon situatie. Ik denk dat ik het 'gevonden' heb en het was inderdaad inregelen van de groepen. Althans, zo lijkt het.
Ook kregen we als tip om de draaischakelaar op de pomp (ook zo'n wilo pico) volledig naar rechts te draaien. Ik weet niet meer waarom eigenlijk.

We hebben een vrij grote woonkamer van 70m2, 2,3m hoog. Plus keuken van 18m2, 2,3 hoog. volledig vloerverwarming. Ogenschijnlijk goed geïsoleerd maar de vloer in de woonkamer werd op bepaalde plekken moeilijk warm. Ook 1 groep in de keuken had meer moeite dan de ander.
Hele systeem is door de vorige eigenaar geplaatst/vervangen. Lag am vloerverwarming maar zat ook nog een groot 1000 liter vat tussen. De ronde uitsparing daarvoor zit nog in de tegelvloer in de technische ruimte. Alles laten doen door een installateur maar ik denk dat deze niet goed (ik noem het dan misschien onjuist) waterzijdig is in geregeld. EN het max vermogen op de ketel heeft ingesteld. Die stond op 80 bij een intergas HRE 36/30.

Ok.
MengVerdeler met wilo pico pomp heeft 11 groepen waarvan 1 zone met 7 groepen voor de woonkamer. 2 van die groepen werden niet goed warm (op de vloer gemeten met ir thermometer EN thermo camera). Ik kon de leidingen goed zien wanneer ik ze per groep flink liet opwarmen. (De rest dus dicht). Gemeten op aanvoer en afvoer. De lengte van de specifieke groepen wijkt substantieel af (langer) en water heeft dus een langere afstand af te leggen. Nu de 'goed' functionerende groepen gefaseerd dichter gedraaid waardoor die iets minder prioriteit = doorstroming krijgen. Het resultaat is zichtbaar en voelbaar. Vloer van de koudere zones is nu op gelijke temperatuur als de voorheen warmere zones.

Bijkomend (logisch) voordeel. We voelden eerst trek in de kamer. Huis is potdicht. We hebben zelfs valdorpels voor geluidsisolatie en dat houd tocht of trek ook nog eens tegen. met de automatische ventilatie rooster dicht staat/hangt de lucht dus stil in de woonkamer en toch voelde we de koude lucht langs onze benen. Wat blijkt (en het is logisch te verklaren). Warmte stijgt en verdringt de koudere lucht. In ons geval verdrong het de lucht naar die koudere zones waardoor je letterlijk circulatie van warme en koude lucht kreeg. Zoals je vroeger ook met van die convector putten had. Die luchtstroom hebben we nu ook niet meer.

Overigens viel op dat h-o-h 20/25 cm is gekozen. Verre van optimaal maar ik ga de marmeren vloer er daar niet voor uit hakken.

Terug naar dat waterzijdig inregelen. Dat heeft bij ons dus enorm geholpen om de twee (eigenlijk drie > keuken ook) koudere groepen evenredig warm te krijgen met de andere groepen in dezelfde zones. Probeer het maar. En heb geduld. Ons gasverbruik lijkt ook overigens iets gunstiger. Mogelijk doordat we nu de totale vloer inzetten als verwarming waar dat eerst niet volledig het geval was? Ik zeg maar iets geks.

Overigens hebben wij het hele systeem incl groepen op mengverdeler aangestuurd met een honeywell hce80, aan/uit. Modulerend voor geen meter. We hebben het spul er nog wel voor hangen maar hebben het losgekoppeld en weer overgezet naar aan/uit. Voelt tegenstrijdig maar werkt beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu