CV Ketel druk blijft dalen - ten einde raad

Frank60

  • #61
Ik zou de verbinding van de overstort met de afvoer omleiden naar een emmertje of zo. Als je maar kunt zien of er water uit komt.

Toen mijn expansievat kapot was liep de druk bij verwarmen snel op met bijna een hele bar. Dus van koud 1,5 tot 2,3 warm. Dan wil een overstort wel eens in werking treden en eens in werking getreden kunnen ze direct kapot gaan en daarna al bij lagere druk afstorten of continue een beetje gaan lekken.

Ik vraag me af of iets dergelijks kan gebeuren bij een expansievat met slechts 0,5 bar voordruk i.p.v. 1 bar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #62
@Insaneclown, wilt u eindelijk eens ophouden met het plaatsen van ellenlange quotes, zeker als de tekst er net boven staat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #63
De waterdruk in het systeem zal altijd variëren onder invloed van de temperatuur en de daarmee gepaard gaande uitzetting. De functie van het expansievat is niet de druk constant houden, maar voorkomen dat de druk te hoog oploopt.

Dit is ook eenvoudig te verklaren, immers wanneer er water het expansievat instroomt, zal het membraan indrukken. Het gevolg is dat het volume aan stukstof kleiner wordt en daarmee de stikstofdruk toeneemt. Dit geldt dan eveneens voor de waterdruk in het systeem.

0,1 bar per twee a drie dagen is een te verwaarlozen drukverschil. Een klein temperatuurverschil in het systeem kan dit al veroorzaken.

Ik adviseer je om het systeem af te vullen op 2 bar en vervolgens het systeem met rust te laten. Pas wanneer het systeem zo rond de 1 bar staat weer eens bijvullen. Waarschijnlijk hoef je dan helemaal niet vaker bij te vullen dan normaal is.

Oftewel ik vraag me af of er überhaupt sprake is van een noemenswaardige lekkage.
 

Insaneclown

  • #64
Beste Mn22, dan maar even op deze manier voordat er weer een moderator boos wordt, omdat ik alleen maar overzichtelijk op iedereen antwoord wil geven, omdat ik ieders hulp waardeer:

maar 0,1 bar per twee a drie dagen; dan zou de cv toch binnen de kortste keren leeg zijn? Mij is altijd verteld dat 4x per jaar bijvullen normaal zou zijn. Maar als je jouw volgt zou je in mijn optiek bijna elke maand moeten vullen. Dat zou dan bijna 1,5 bar per maand zijn, toch? Maar goed, ik snap inderdaad dat het met de temp verschillen fluctueert, dat zag ik ook wel altijd zodra die opwarmde.

Systeem is nu afgelopen vrijdag zoals jullie hebben meegekregen op 2 bar gevuld toen ik het vat oppompte. Staat nu nog steeds op 1,9. Ik laat het nu ook voor wat het is. Zal stiekem nog wel eens kijken als ik in de garage ben, maar dat laat ik dan ook voor wat het is. Ik denk ook dat je, zoals al eerder aangegeven werd, jezelf gek maakt als je elke dag op de drukmeter gaat kijken.

V.w.b. je laatste zin. De lekkage was er wel degelijk, zie foto. Die was er, gezien de roest, waarschijnlijk al jaren voordat ik het huis kocht. Deze heb ik dan ook vervangen.
Ik neem niet aan dat een normale buis namelijk zo uitziet :wink:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #65
Wat ik met het eerste deel van mijn post probeerde te zeggen, is dat drukveranderingen niet alleen veroorzaakt kunnen worden door lekkage. Ook als de temperatuur van het systeem wijzigt, heeft dit gevolgen voor de druk in het systeem. Wordt het systeem warmer, dan stijgt de druk en wordt het systeem kouder, dan daalt de druk.

Daarbij is het een misvatting om te denken dat het expansievat zorgt voor een constante druk in het systeem. De drukverschillen als gevolg van temperatuurstijgingen en temperatuurdalingen worden enkel gedempt.

Het is dus helemaal niet gezegd dat de kleine drukdaling van 0,1 bar komt door een lekkage in het systeem. Dit kan net zo goed worden veroorzaakt door een kleine hoeveelheid lucht die ontsnapt uit een automatische ontluchter, of bijvoorbeeld door een iets andere temperatuur van delen van het systeem.

Als je nu elke 0,1 bar daling opvat als een lek en direct gaat bijvullen, kan het dus voorkomen dat je op zoek bent naar een niet bestaand lek.
 

Insaneclown

  • #66
Mn22, daar heb ik me nu inderdaad bij neergelegd. Heb het vrijdag ja afgevuld op 2.0, is nu 1.9 en daar laat ik het nu ook op.
Zoals meerdere behulpzame mensen hier al aangegeven hebben maak je jezelf alleen maar gek als je daar nu steeds naar de drukmeter gaat kijken.
Daarnaast is het ja opnieuw gevuld+vers water dus zal er zeker nog hier en daar automatisch wat lucht uitgepompt worden cq. zich moeten 'zetten'.
De koppeling van de de foto, heb ik zoals aangegeven vervangen. Dus we laten het nu voor wat het is. Toch laat ik jullie over een tijdje nog even weten hoe het loopt :)
Kruip voor ik de koekoek dicht maak nog 1x de kruipruimte in om de open buizen te isoleren... alle beetjes helpen :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #67
Kom je een buizen tegen die zo geroest zijn als de onderste van de foto dan is zeker dat de koppeling lekt of heeft gelekt. CV water is zeer agressief.
 

Insaneclown

  • #68
Zeker, daarom heb ik deze ook vervangen :)
 

Insaneclown

  • #69
Ok mensen, even een update: zoals in mijn vorige bericht heb ik 21-08 op 2 bar gezet. De 26e, dus 5 dagen later, is die zoals ik schreef naar 1.9 gezakt. Ok, lucht etc...
Nu, een dag of 10 later, staat die op +-1.7 bar. In tussentijd ben ik 2 volle weekenden weggeweest en heb ik geen gebruik gemaakt van warm water of verwarming.

Misschien heeft de druk verhogen van het expansievat dan toch niet gebracht waarop ik gehoopt had. Ik heb net de verwarming eens een klein uurtje laten draaien. 17 graden tot 19,5 laten lopen, is van de 1,7 bar tot net over de 2 bar gestegen. Is dit normaal bij verwarmen? (ik weet dat die stijgt ivm verhitten, maar ik weet niet wat normaal is qua stijgingaantal). Wat betekende het ook alweer als de druk snel/veel steeg?

Ondertussen heb ik ook eens de afvoer, waarop dus ook de overstort is aangesloten, opengedraaid (onderaan de soort sifon) en een emmer onder gezet. Eens kijken wat hieruit terecht komt vannacht en na douchen misschien. Nu na het uurtje draaien is er ongeveer 200 ml ofzo uitgekomen. Ook te verwaarlozen i guess?

Ik heb overigens nog steeds het idee dat het drukverlies pas echt groter wordt nadat ik vaker gebruik maak van douche. Als ik alleen thuis ben valt het mee, maar zodra mijn vriendin het weekend hier is en dus de douche meer gebruikt wordt. Kan ik hierin gelijk hebben?
Hoe is dit fenomeen te verklaren? Zou dit dan met die warmtewisselaar te maken hebben? Dat die wederom kapot is?

Wat ik nu trouwens nog wilde proberen is de toevoer naar het huis dicht draaien, een week lang en dan geen verwarming gebruiken. Als die dan zakt ligt het toch zeker aan de ketel? Hier hebben ja ook meer mensen het over gehad in het topic. Weet alleen niet of ik dan nog wel warm water krijg cq. kan douchen? Dat is dan het vervelende..

Nog meer mensen die willen mee brainstormen of ideeën hebben? :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #70
Een overdrukventiel hoort nooit te lekken, die hoort gewoon dicht te blijven onder de 3 bar.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #71
Ik gok dat je nu je condenswater ook opvangt. Dus geen goede test.

De kranen kun je inderdaad rustig een week dichtzetten. Daalt de druk dan nog steeds, dan is de ketel óf de overstort de oorzaak.

Mijn advies: Afblijven tot de druk onder de 1.0 daalt. Ik gok zo dat dat wel een jaar duurt.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #72
Geheel ben ik het met hessie eens.
Het kijken naar de drukmeter gaat een obsessie worden.
Niet meer naar kijken. De druk schommelingen zijn normaal, niets doen tot hij op 1 bar staat. Ben ook benieuwd hoe lang dat duurt.
Groeten b
 

Insaneclown

  • #73
Ok, Boudewijn en Hessie, dacht al dat dit condens was, maar ik vind het nu ook goed geweest. Zou te belachelijk voor woorden zijn als ik idd hier elke dag zodra ik thuis kom een kijkje zou ga nemen.

Ik laat het nu voor wat het is, maak mijn ingang vanuit de tuin naar de kruipruimte dicht (niet permanent, maar met platen natuurlijk) en ben klaar voor de winter :)

Tegen de tijd dat de drukmeter dan de 1.0 bar gaat aantikken, zal ik het voorstel met de kranen een week dicht gaan proberen. Dan kan ik ja zien of die daalt terwijl richting huis alles dicht staat.

Zodra dat tijdperk is aangebroken zal ik dit topic wel even een kickje geven en laten weten wat de status tzt is.

Nogmaals bedankt allemaal voor de hulp en tijd.
 

Insaneclown

  • #74
Goedemiddag mensen van het goede leven,

we zijn inmiddels een hele tijd verder, ik wilde even laten weten dat de druk op 1.6/1.7 staat. Lijkt me dus helemaal prima en het gezakte zal wel lucht van de periode zijn :)

Dank aan allen die zich hiermee bemoeid hebben. Wat mij betreft kan het topic dan dicht... :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu