Temperatuur heet water niet hoog

Erwinvh

  • #1
Ik heb sinds een paar dagen een probleem met mijn combiketel. Het gaat om een AGPO Econpact 225C van 5 jaar oud en hij wordt aangestuurd door een APGO Romeo modulerende thermostaat.

Als ik warm water vraag dan is de temperatuur van dat water niet heel erg hoog, in ieder geval kan je je hand nog net onder de straal houden. Wat ik gemerkt heb, is dat de temperatuur van de retourleiding van cv zeer hoog wordt. De display geeft aan 89 graden. Dit gebeurt alleen als de cv niet in bedrijf is. Dit kan je ook voelen, juist onder de ketel is de retourleiding erg heet, maar iets verder van de ketel al niet meer. Als de cv weer in bedrijf gaat, dan daalt deze temperatuur weer.

De cv zelf werkt wel normaal, ook de temperaturen zijn normaal.

Weet iemand wat er aan de hand kan zijn?
 

Chathanky

  • #2
Vleuten staat niet bekend om hard water. Ik denk dat je het moet zoeken in een te grote doorstroom van het hete water.
Als de ketel 6 liter doet van 60 graden en er stroomt teveel water door dan zakt die temperatuur snel in.

Verminder de waterstraal eens door de kraan deels open te draaien, dit zou verbetering moeten geven.

Verder kan een 3 weg klep een probleem geven en wordt tijdens warm watergebruik de cv ook enigszins warm met name de aanvoer moet dit te merken zijn.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #3
Econpact heeft geen 3-weg klep maar twee pompen. Hier zit een keerklep voor. Deze kan doorlekken. Maar het zou ook bijmenging kunnen zijn door een thermostatische mengkraan. Voel als er warm water getapt word eens of de warmwaterleiding onder het toestel ook lauw is. Als hij heet is en het water op het tappunt lauw dan zit het niet in je ketel.
 

Chathanky

  • #4
Het ligt er aan welke je hebt ze zijn er met 1 en 2 pompen, dus met wel of geen 3 wegklep.
Het kan dus alle 2. :mrgreen:
 

Erwinvh

  • #5
Mijn cv-ketel is een type met 2 pompen. Ik heb in de handleiding een tekening gevonden en een beschrijving. Bij cv werking gaat de 'toestel cv-pomp' aan en bij tapwater gaat de 'tapwaterpomp' in werking.
Als ik het goed begrijp, pompt de tapwaterpomp water in de ketel rond. Dit is gewoon cv-water. Het water wordt opgewarmd in de warmtewisselaar in de verbrandingskamer en dit water geeft op zijn beurt zijn warmte af aan het tapwater in de 'warmtewisselaar tapwater'. En zo blijft het cv-water rond circuleren in het toestel.

Het tapwater zelf is niet echt heet, want op punten zonder bijmenging is het ook niet echt heet, zoals bij de wastafel in de keuken. De leiding van het tapwater is ook niet echt heet te noemen, het hoort 58 graden te zijn, maar ik schat het op ruim 40 graden.

En wat ik zie is dat de 'retour-cv' temperatuur stijgt richting 90 graden en de 'aanvoer-cv' stijgt ook, naar 75 graden. Omdat de retour heter is dan de aanvoer, lijkt het wel of het water in de ketel de verkeerde kant op stroomt.
Maar eerlijk gezegd weet ik niet hoe hij normaal hoort te werken. Er is in ieder geval geen foutmelding in de display.

Ik heb een tekening toegevoegd, maar deze is erg klein geworden. Hij is ook te vind op onderstaande link, bladzijde 34.
https://www.ferroliservice.nl/static/downloadcenter/2010/06/handleiding_econpact_225c_.pdf

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Helemaal links onder Uw toestel zit een terugslag klep in de CV leiding.

Om deze te demonteren dient U het water uit de cv installatie af te laten,
let op doe dit bij een afgekoeld toestel.
Daarna de terugslagklep er tussen uit halen.
Meestal kan ze gereinigd worden / hangt er gewoon wat troep tussen.
Om te testen of hij goed is de mond er op zetten en flink blazen van beide kanten, naar 1 kant toe mag hij doorlaten naar de andere kant toe niet

LET OP: bij demontage hoe hij er in zit. Zo moet hij ook weer terug komen.

Vullen en testen
 

Chathanky

  • #7
Klepje schoonmaken zoals boven beschreven en even kijken dat het schroefje goed zit die gebruikt wordt om de cv goed te ontluchten. (met de sleuf gelijk aan de stromingsrichting)

Mocht de retour nog steeds heet worden zal je hem moeten vervangen.
 

Erwinvh

  • #8
Ik heb de kap eraf gehaald en ik kom tot de ontdekking dat ik wel een type heb met één pomp en een driewegklep. Dat verandert wellicht de zaak.

Ik heb nu voorlopig even de tapwater temperatuur instelling naar 65 graden verhoogd en nu is er wel mee te leven. Maar hier is het probleem nog niet mee opgelost.
 

Erwinvh

  • #9
Ik heb inmiddels de platenwisselaar vervangen en daar is het probleem ook mee verholpen.

Ik heb twee thermostaat kranen in de badkamer ook moeten vervangen, omdat deze kapot gegaan waren. Waarschijnlijk doordat de temperatuur van het hete tapwater niet constant was met de vorige platenwisselaar, heeft iemand de knop naar kouder gedraaid om koud bij te mengen. En daar konden deze kranen niet tegen.
Tijdens het vervangen van deze mengkranen, had ik weer het water afgesloten en liep het tapwater weer helemaal leeg. Toen ik de kranen weer ging proberen, kwam er na een aantal seconden een hoeveel bruin water uit de kraan. Ik snap niet waar dat vandaan zou moeten komen. Als iemand een verklaring heeft, hoor ik die graag.

In ieder geval zijn wel alle problemen nu opgelost.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Of je hebt nog stalen waterleiding ergens liggen die troep er in veroorzaakt op een dood stuk.Of je hebt nog stalen stukje ergens er tussen zitten.
 

Erwinvh

  • #11
Nee, dat lijkt me niet. Ik woon nu 5 jaar in een nieuwbouw woning. De installatie is in juli 2005 in gebruik genomen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #12
Probleem begon na vervangen van????
 

Erwinvh

  • #13
Het probleem van temperatuur van heet water, begon zonder aanwijsbare aanleiding. Ik denk dat de temperatuur van het water niet constant was, en daardoor de thermostaatkranen ook nog eens een keertje kapot gedraaid werden (door de kinderen).

Tijdens het weer in gebruik nemen van de installatie, kwam er na een aantal seconden bruin water uit. Dat vond ik nogal raar. De enige aanwijzing die ik heb dat is dat ik vond dat het warme water iets een ijzer smaak had. Toen dacht ik nog misschien is de platenwisselaar inwendig lek.

Maar, zoals gezegd, de installatie werkt nu weer goed. Het is alleen dat ik er geen verklaring voor kan vinden. En dat heb ik liever wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu