Temperatuur op verdeler alle kanten op

Onlangs verhuisd naar een woning met vloerverwarming op elke verdieping in combinatie met stadsverwarming.
Op elke verdieping staat een verdeler. De thermostaatknop staat standaard op 35. Volgens mij is dit voor de watertemperatuur. Echter geeft de temperatuur op de verdeler ene keer 20 graden aan en een uur later 30 graden en later weer 20. Zo blijft dat op een dag doorgaan. Bij 30 graden zijn de buizen heelwarm/heet bij 20 graden amper warm.

Enig idee wat hier gebeurt of dit normaal is?
Het lijkt me niet, maar hoor graag van experts.

IMG-20240111-WA0001.jpeg IMG-20240111-WA0003.jpeg 20240113_235600.jpg
 
Als de verwarming geregeld word door een kamerthermostaat dan zal bij warmtevraag de temperatuur oplopen naar 30 graden. Stopt de warmtevraag dan zakt de temperatuur weer. Dit zal een aantal keren per uur gebeuren en is een normaal regelgedrag.
 
Er is geen aparte kamerthermostaat op de 1e verdieping en zolder. Daar enkel de verdelers met daarop de draaiknop.

Op de begane grond is er wel een aparte kamerthermostaat, maar die zou alleen voor de begane grond moeten zijn. Ik heb wel een vreemde knik ontdekt in 1 van de buizen op de begane grond.

IMG-20240113-WA0010.jpg
 
Die loze groep zo afsluiten doe je niet. Hooguit op zaterdagavond als noodoplossing om maandagochtend direct naar de winkel te gaan om daar de juiste spullen te kopen.

Die geknikte slang moet er af en de betreffende groep op de verdeler moet afgedopt worden. Een geknikte slang geeft een verhoogd risico op scheuren en dus lekkage.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker
Ok, bedankt voor jullie reactie. Ik heb het volgende begrepen: gebogen buis zal opgelost moeten worden en tien graden op en neer op de verdelers is normaal. Ik zal vaak mn warmte meterstanden invoeren bij Eneco, ik maak toch zorgen om straks met enorm hoge kosten te zitten.

Nogmaals bedankt
 
De stadswarmte komt de verdeler in (temperatuur gaat omhoog) en stroomt door de vloer. Terug in de verdeler heeft het warme water haar warmte deels afgegeven aan de vloer (delta T(emperatuur) = verschil tussen aanvoer en retour).

Zodra de ruimte(s) op temperatuur zijn stopt de toevoer van warmte en koelt de verdeler weer af. Tot er weer warmte gevraagd wordt en alles opnieuw begint. Dat is de fluctuatie in temperatuur die je ziet.
 
  • Like
Waarderingen: Ideeidee
Torenhoge rekening in januari, verbruik 13 GJ :(
Niet leuk, omdat we de verwarming op 18.5 hebben staan en dat niet echt warm genoeg is voor ons.
Wat kan ik doen om te checken of er ergens een lekkage zit?
 
Heeft deze verdeler ook een specifieke naam, zodat ik het kan navragen? Graag naam van de huidige verdeler en van de stadsverwarming verdeler. Of heet het gewoon stadsverwarming verdeler?

Nog tips hoe het hoge verbruik kan tegen gaan?
 
Wat is het bouwjaar van de woning, en is de stadsverwarming vanaf het begin aanwezig?
Indien eigen woning: Is dit projectbouw geweest? Zo ja, dan kun je ook bij de buren vragen wat hun verbruik is.
 
Bouwjaar 2002, ja stadsverwarming vanaf het begin.
Afgelopen maanden geen goede vergelijkssmateriaal, amper verbruik. De vloerverwarming zit er sinds november in. We wonen er pas.
 
Je begint dan natuurlijk ook met de allerslechtste maand van het jaar waarin het 2 weken gevroren heeft. Dat is geen goed uitgangspunt voor de rest van het jaar.
 
Gisteren 2 grote gaten in de meterkast ontdekt in de vloer met de kruipruimte eronder. Daar kwam onwijs koude lucht vandaan. Dat nu afgedekt en kijken of het enigzins helpt.
 
De tocht komt er met afdekken nog langs denk ik.

Ook denk ik dat je van het dichtmaken niet te veel moet verwachten. Het zal de 13 GJ van januari in ieder geval niet verklaren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu