Begrenzen aanvoertemperatuur vloerverwarming

Klapnek

  • #1
Hallo,

In onze badkamer ligt vloerverwarming welke we simpelweg willen proberen te gaan regelen met een RTL ventiel. Echter is de vloerverwarming langer dan de maximaal aangeraden 35 meter. Hierin voorzie ik 2 potentiële problemen:

1. De lange leiding veroorzaakt een te lage doorstroming.
2. Het temperatuurverschil kan bij aanwarmen te hoog oplopen met als gevolg dat de aanvoertemperatuur te hoog wordt en mogelijk de vloer beschadigd.

De meest zekere oplossing is uiteraard een 1 groeps verdeler met pomp te plaatsen. Echter, omdat de ruimte beperkt is en omdat ik vermoed dat de doorstroming wel voldoende zal zijn willen we het toch gaan proberen te laten werken met simpelweg een RTL ventiel.

De CV ketel staat al enige tijd ingesteld op 50 graden CV temperatuur, dus in principe kan de aanvoertemperatuur nooit te hoog worden. Echter faalt elektronica bij mij altijd op de meest bijzondere manieren, en wil ik de vloer beschermen tegen een al dan niet bewust gewijzigde CV temperatuur.

Om de vloer te beschermen tegen een onbedoeld hoge aanvoertemperatuur, wil ik een tweede RTL ventiel, ingesteld op 50 graden, plaatsen in de aanvoerleiding. Het is mij duidelijk dat je hiermee de aanvoertemperatuur niet kunt regelen. Bij een onbedoeld hoge aanvoertemperatuur zal de vloer niet meer opwarmen. Het dient enkel als beveiliging.

Dus:
Kun je een RTL ventiel gebruiken om de vloer te beschermen tegen een onbedoeld hoge aanvoertemperatuur?
Is dit enigszins gebruikelijk of ben ik compleet paranoïde?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ja daarvoor is een rtl ventiel bedoelt, deze zet je in de retour vanaf de radiator.
dus de juiste aansluiting is aanvoer op radiator, op de retour van de radiator rtl kraan, dan de aanvoer vvw op de rtl kraan en de retour vvw op de retourleiding naar de cv ketel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu