Temperatuur infraroodverwarming regelen

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik ben bezig om in de ontvangsthal infraroodpanelen op te hangen (4 stuks van 450w)
Maar hoe regel je eigenlijk de temperatuur bij infraroodverwarming?

Normaal zou je een thermostaat pakken deze instellen en klaar maar infrarood warmt niet de lucht op dus hoe weet die thermostaat dan dat het warm genoeg aanvoelt en de panelen wel uit kunnen of dat er minder panelen verwarmen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je zet/hangt de thermostaat in het stralingsbereik van het paneel.

Maar wat valt er te verwarmen in een ontvangsthal? Infrarood is bedoeld om de mens zelf te verwarmen, op plekken waar je langere tijd op dezelfde plek bent.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Een infraroodpaneel verwarmt objecten in plaats van de lucht. Ik neem aan dat een temperatuursensor van een infraroodpaneel hier op afgestemd is, en dus op een object in het stralingsveld van het paneel geplakt moet worden, en hier de temperatuur van meet.

Verder sluit ik me bij IJkenhout aan, en vraag ik mij af of een hal de juiste toepassing is voor een infraroodpaneel. Als je de hal namelijk op temperatuur wil houden ben je gewoon electrisch aan het verwarmen met een COP van 1, wat zo ongeveer de duurste verwarmingsmethode is die er is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
In de ontvangsthal worden grotere groepen bezoekers ontvangen, kom je binnen dan is het er best koud maar zit je er eenmaal met 10 man of meer dan is het er al snel warm door de aanwezige personen. (rondom 10 cm steenwol)
De hal op temperatuur houden hoeft dus absoluut niet, (verwarming staat altijd uit) alleen als er bezoek komt moet ik niet de avond van te voren al 6000W aan verwarming aan moeten zetten om het de volgende dag net zo'n 5 graden warmer te kunnen krijgen.
Dus heb de panelen nu opgehangen (zal er nog wat foto's van plaatsen) en de thermometer op tafel gaf binnen 2 uur een temperatuurstijging van 10,5 naar 17,5.

Maar ik was vorige week bij een klant met hetzelfde probleem en gevraagd hoe ze dat opgelost hebben en die hadden het gewoon opgelost met een draadloze thermostaat die nu op tafel staat.
Nu heb ik in het midden een grote lamp hangen
nieuwe tafel in de centrale hal.jpg


Dus heb een thermostaat gekocht met externe voeler en een correctie mogelijkheid van maximaal 3 graden.
Als ik die voeler in de lamp kwijt kan zodat hij dan ook nog de temperatuur kan meten en dan gebruik maak van de correctie mogelijkheid omdat de tafel verder van de panelen af staat dan de lamp dan hoop ik zo de temperatuur een beetje te kunnen regelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Wij hebruikten een doodnormale thermostaat voor het aansturen van die dingen, icm een bewegingsmelder.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Zou normaal ook kunnen maar ik heb de panelen gericht op de tafel waar men kan zitten en een gewone thermostaat monteer je normaal aan de wand.
Aangezien infrarood verwarming de lucht dus niet opwarmt zal de thermostaat aan de wand altijd blijven zeggen dat er verwarmd moet worden terwijl je het aan tafel al flink warm kunt hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Maar IR is licht(warmtestraling)
Als jij je opnemer aanstraalt gaat het ding dus snel weer uit, net als een schemerschakelaar onder de te sturen lamp.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
20230410_211547.jpg


deze aan de linkerkant zijn al geheel afgewerkt (alleen boven het plafond de 230V nog in orde maken)

20230410_211648.jpg


Hier ook de andere 2 aan de rechterkant die nog verder afgewerkt moeten worden, kan hier helaas niet zien waar de balken zitten want boor hier van die kabel doorvoeren in (die je zoveel mogelijk weer dicht kunt draaien) om makkelijk met de stekkers door de wand te kunnen. (als je de stekker er af knipt vervalt de garantie op de panelen)
Dus moet mijn balkenzoeker even opzoeken en kijken waar ik de gaten kan maken.

Maar inderdaad wordt de externe voeler van de thermostaat aangestraald maar die zal toch ook niet direct warm zijn zodra je de panelen aanzet?
Als ik zelf op een stoel aan tafel ga zitten dan voel je ook pas na een uurtje dat er ergens iets warmte aan het afgeven is en pas na 2 uur denk je van "nu kan de jas wel uit"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu