Temperatuurverschil aanvoer vs verdeler

bosch1990

  • #1
Hi allemaal,

Al enige tijd ben ik aan het rommelen met mijn cv (tuning) en vloerverwarming op basis van tips op dit forum. Maar wat ik nu merk is dat de aanvoertemperatuur, dus de cv leiding direct vóór de verdeler, een stuk hogere temp (ca 58 graden, gemeten door de groene pompschakelaar rechts op de foto) heeft dan de temp van het water dat de verdeler in gaat (hooguit 35 graden). Knijpt de verdeler dit zelf dicht? Of is er iets met de voeler / temp knop?Dat is namelijk wel een groot warmteverlies. De knop heb ik vol open gezet. Verder in het huis geen radiatoren, dus cv ketel pompt enkel voor vloerverwarming beneden.

veel dank alvast, hoor het erg graag!

1EB8B3C7-EC03-4109-8218-C386E5274DAD.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zo'n ding heet een mengverdeler deze mengt een deel retourwater uit de vloer met een dee heetwater uit de cv om een lagere temperatuur geschikt voor de vloer te krijgen met een hogere volumestroom.
De thermostaatknop bepaald hoeveel heet water doorgelaten word dmv een voeler in de aanvoerbuis van de verdeler, deze houd de circulatie temperatuur voor de vloer stabiel.

Het is geen warmte verlies.
Warmte is een vorm van energie.
Volgens Q=m x c x dT
Q= vermogen
m= massa
c= energiekonstante bij water 4200j.
dT is verschil in temperatuur tussen aanvoer en retour.

Als.je nu de volumestroom neemt van de cv de set in, de temperatuur van aanvoer en retour dan is dat dezelfse energieinhoud als dat je de volumestroom neemt van het water door de vloer en het verschil tussen intrede vloer en uittrede vloer.
Je verhoogt de volumestroom en verkleint de dT.
De volumestroom van de cv is ongeveer 5x kleiner dan dan die door de vloer en de dt van de vloer is ongeveer 5x kleiner dan de dT cv zijdig.
 
Laatst bewerkt:

bosch1990

  • #3
Dank headhunter voor je reactie en fijn dat je meedenkt. Mijn reactie met vragen in drie delen.

A: Dus eigenlijk zeg je: dit verschijnsel is heel normaal, want de hete aanvoer vanuit de cv wordt in de vloerverwarming ‘aangelengd’ met niet verwarmd water. Klopt dit vergelijk?

B: dan nog wel: de temp knop heb ik volledig open gezet om geen beperking te laten zijn. In dit geval op 60 graden dus. Maar deze temperatuur zal in de vloerverwarming nooit gehaald worden, tenzij ik de cv aanvoer verder verhoog óf de pompsnelheid verhoog?

Samenvattend: als de radiatorknop geen beperking voert, kan ik niet simpelweg stellen: aanvoer cv = bijvoorbeeld 40 graden, dus temperatuur van vloerverwarming aanvoer = 40 graden (minus warmteverlies door transport cv naar vloerverwarming)?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
U bent zoals ik hier boven lees, door geen kennis gehindert de pomp om zeep aan het helpen omdat bij dit type pompen geen pompschakelaar hoort.
Dan gaat u de beveiliging die de voer beschermd tegen te hoge temperaturen gewoon op 60 grzden zetten want is volgens u beter en geen problee?

U heeft geen idee hoe een en ander in de praktijk werkt en dan noemt u dat CV tuning?
Als u nog even op deze wijze aan het tunen blijft zit u straks met een defecte pomp gesprongen slangen en het gevolg met een koude vloer.

Vr Gr en succes
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
u gebruikt een menginjectie verdeler, deze is uigelegd op een primaire aanvoertemperatuur van ongeveer 70 graden
in de verdeler word 5 delen koud retourwater uit de vloer gemengd met 1 deel heet cv aanvoerwater.
 
  • Like
Waarderingen: bosch1990

Auto-Geen

  • #6
A-label pomp gebruikt al gauw 20 watt per uur. Op jaarbasis bij 24/7 is dit ongeveer 175 kW. Vrije keuze om er een te plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu