Stroom van Bosch WTL6100 wasdroger

Status
Niet open voor verdere reacties.
In dit onderwerp wil ik graag wat vragen kwijt die liggen in het verlengde van onderwerp: Uitval stroom door aardlekschakelaar

Het gaat om een wasdroger met E-nummer: WTL6100NL/02.

Nu heb ik een ontstoringsfilter besteld, maar ook nog even wat anders geprobeerd. Met een verlengsnoer de wasdroger aan een ander geaarde wcd gehangen en ook hier viel de stroom weer uit.
Toen maar eens geprobeerd om de droger aan een niet geaarde wcd te hangen. Dit gaf in principe geen probleem. Dus toen maar even met een multimeter het één en ander gechecked. En ja hoor: multimeter tegen de achterplaat van de droger en aan de andere kant aan de aarde (van de verwarming in de badkamer). Daar kon ik 104-105 volt aan wisselspanning meten.

Nu is de vraag nog: ga ik daar dus vanaf komen als ik een nieuw ontstoorfilter geplaatst heb of is er hier iets anders aan de hand?
 
Niet erg slim om een apparaat die een aardlekschakelaar laat springen op een ongeaarde wcd aan te sluiten :?

Monteer eerst maar eens het ontstoringsfilter, dan kunt u zien of de ALS er nog uitspringt.
 
Zo, ontstoringsfilter gemonteerd. (Fluitje van een cent overigens!) En helemaal geen problemen meer gehad.

Wel ontsnapt er ook nog wat vocht links onderin de droger als ik hem gebruik. Daar zit één of ander filter wat er uit te halen is. Zou het helpen als ik dit filter eruit haal en eens een dagje in een bad met Biotex oid zet? Of is dat niet aan te raden?
 
Helaas, het ontstoringsfilter kan het niet alleen geweest zijn :(

Enkele dagen na het monteren ervan was de stroom weer uitgevallen. Toen ik de stroom weer aan had gezet en na een tijdje de stekker uit de wcd haalde en er weer in deed: plop! Aardlekschakelaar weer om.

Nog steeds staat er spanning op de achterwand van de droger. Uit veiligheid heb ik nu stekker van de droger maar uit de wcd gehaald en drogen we de was op een waslijntje.

Hoe zou ik kunnen achterhalen waar deze spanning in het apparaat naar de behuizing lekt?
 
De spanning word veroorzaakt door het afwezig zijn van de randaarde.
Deze randaarde is nodig om het netfilter goed te laten werken, laat je de randaarde weg dan komt ruwweg de helft van de wisselspanning op de behuizing te staan.

Randaarde aansluiten dan is die spanning ook weg.
Nu opzoek naar vocht waar het niet hoort.
 
Hallo,

Onlangs is (terwijl we de wasdroger niet gebruikten en dus niet in de wcd hadden zitten) nog enkele keren de stroom uitgevallen.

Nu heb ik eenzelfde testje eens gedraaid op de wasmachine. E-nummer WFG140AEU. En wat schetst mijn verbazing: ook dit apparaat heeft spanning op de achterplaat staan! Weliswaar wat minder (dat verklaart dan ook waarom bij de wasmachine de stroom niet telkens uitvalt wanneer de stekker in de wcd gedaan wordt), maar toch redelijk wat.

Spanning meten was namelijk wel te doen. Echter stroom meten tussen achterplaat en aarde deed de aardlekschakelaar omklikken.

Nu lees ik hierboven, dat dit komt doordat de apparaten op dat moment niet aan een geaard stopcontact hangen. Dus dan is het ook normaal, dat de aardlekschakelaar omklikt op het moment, dat er wel aarde gemaakt wordt? Is het niet wat raar trouwens, dat een apparaat de helft van de spanning op de achterplaat heeft staan en dat deze via de aarde zijn weg naar buiten vindt?

Is het wellicht mogelijk dat een blikseminslag die we ooit gehad hebben (de pc is daardoor stuk gegaan en diende vervangen te worden) veroorzaakt heeft dat een bepaald onderdeel bij beide machines stuk is gegaan?

Waarom hadden we hier eerder geen last van? Dikke kans, dat bij onze eerdere woning er wel aarde aanwezig was, maar geen of een slecht functionerende aardlekschakelaar. (Just my 2 cents.)

Alvast bedankt maar weer!
 
Gebruik een stevig verlengsnoer met aarde om te weten of de machines het doen op een randaarde wcd, dan weet u dat al vast zeker.

Ik begrijp overigens niet dat u in veertien dagen tijd nog steeds geen geaarde wcd hebt aangelegd voor de machines.
Een apparaat waar een geaarde steker aan zit moet gewoon op een geaarde wcd zitten.
 
Ah...wacht...even een onduidelijkheidje uit de wereld helpen voordat dit een eigen leven gaat leiden :)

Uiteraard heb ik de wasmachine en droger aan een geaarde wcd zit. Deze is netjes (al zeg ik het zelf) aangesloten op de speciale wasmachine/droger schakelaar die in de badkamer is aangebracht. (Deze schakelaar was al aanwezig in onze woning uit de 80'er jaren toen wij er in april van dit jaar in kwamen.)

Alleen toen af en toe "spontaan" de aardlekschakelaar om sprong ben ik het één en ander gaan proberen.

Lang verhaal kort: wasmachine en/of droger in de geaarde wcd stoppen resulteert vrijwel altijd in een omspringende aardlek. Hetzelfde geldt voor de apparaten in de wcd en de schakelaar uit zetten en weer aan.

Dat is dus de reden geweest om aan te nemen dat deze wasmachine en droger het probleem veroorzaken. Het kan ook nog heeeel iets anders zijn, maar dan weet ik helemaal niet waar ik het zoeken moet.
 
Dit is volgens mij geen witgoed probleem meer.
Ik zal het topic verplaatsen naar de elektrarubriek.
 
Jan schreef:
Dit is volgens mij geen witgoed probleem meer.
Ik zal het topic verplaatsen naar de elektrarubriek.

Liever niet, want daar had ik dus topic "https://www.klusidee.nl/Forum/viewtopic.php?p=145678#145678
" al staan. Echter toen het de droger bleek te betreffen (en naar nu blijkt dus ook de wasmachine) is me gevraagd hier een topic te openen in plaats van het in het algemene elektra te laten.
 
Ik kan het altijd nog weer verplaatsen, in deze rubriek hebt u misschien eerder kans op een antwoord.
De witgoedrubriek is er voor specifieke problemen van witgoed, dat is dit topic niet.
 
Ok, klinkt eigenlijk ook wel logisch... Als er meegedacht wordt ben ik al blij.

In het eerdere onderwerp, dat ik hier over gehad heb reageerde Ronald42. Hij vroeg me wat er achter de aardlek zit. (Ik neem dus aan, dat dat alle geaarde apparaten zijn.)
De lijst:
Wasmachine
Droger
Spiegelkastje met stopcontact in badkamer (pas gemonteerd nadat de problemen al aanwezig waren)
Koelkast met diepvries
Vaatwasser
Diepvries
Magnetron
Nog een koelkast met diepvries in schuurtje
Buitenlamp die niet werkte vanaf het begin dat we hier wonen. Vandaag ben ik erachter gekomen, dat het geen kwestie is van peertje vervangen, maar er staat in ieder geval niet genoeg spanning op om een spanningszoeker te laten oplichten.

Aan CAI apparatuur
TV beneden
TV boven
Radio beneden
Internet + Telefoon via kabel van @Home

De buitenverlichting zit aan een kabel die ik verder niet volledig kon nalopen. Hier ga ik morgen de verhuurder voor bellen; het was immers al niet in orde toen we hier kwamen wonen.

Zit er een kans in, dat de stroom die vanuit de wasmachine en droger via de aardlek wegloopt geen probleem is, maar pas een probleem vormt als er nog net wat bij komt vanuit een andere storing?
 
Droger is vervangen? Was er een probleem met de wasmachine?

Indien U geen vakman wilt inschakelen is het een kwestie van proberen en verbanden zoeken (wanneer gebeurd het, regent het, gebeurd het snachts? enz.).

Hoofdverdachten

Buitenlamp (Ook alwerkt hij niet kan hij wel aardsluiting maken)
koelkast met diepvries in schuurtje (en/of de kabel er naar toe)

Indien mogelijk beiden afkoppelen liefst ook kabel naar schuur en weer afwachten.
 
Nee, de droger is niet vervangen. Wel het ontstoringsfilter/condensator, dat er in zit. (Was in ieder geval het proberen waard.)

De buitenlamp zie ik op het moment ook als hoofdverdachte. Wellicht juist doordat ik bij de aansluiting van de lamp zelf geen spanning heb. Dat houdt natuurlijk in, dat er ergens voor de lamp iets mis zit.
Ik weet ook, dat de verhuurder een specialist langs zal sturen als ik melding maak. Alleen dat gaat natuurlijk op basis van ongelijkheid. Wat inhoudt dat ik het kan betalen als ik het zelf verprutst heb. Eigenlijk wel terecht :)

En anders ga ik gewoon weer verder met verbanden zoeken. :mrgreen:
 
Ok, gisteren is na mijn melding bij de verhuurder een specialist langsgeweest.

Hij kwam tot de conclusie dat de buitenlamp door de vorige bewoner simpelweg niet was aangesloten. Het was even zoeken, maar dat had ik eigenlijk zelf ook moeten kunnen vinden. :oops: Hij is bijzonder netjes geweest en heeft dit alsnog voor me aangesloten om uit te sluiten, dat dit mijn probleem met de aardlek veroorzaakt.

Vervolgens heeft hij de meterkast doorgemeten. Daar zou alles in orde zijn. Ook heeft hij de aardlekschakelaar doorgemeten; conclusie was dat ook deze in orde was.
Tenslotte heeft hij de aardlekschakelaar een keer getest. Toen hij de stroom er weer op wilde zetten flipte deze schakelaar telkens weer naar 0. Pas na enige tijd/enkele keren proberen bleef de aardlekschakelaar op 1 staan. Dit is telkens het geval wanneer de aardlekschakelaar om welke reden dan ook op 0 heeft gestaan!
Hij heeft gekeken of hij een nieuwe aardlekschakelaar bij zich had, maar dit was niet het geval. Ik moest het maar een tijdje aankijken en dan nog maar eens een melding maken bij de verhuurder. Dan zou hij of een collega nogmaals opgetrommeld worden en ook een nieuwe aardlekschakelaar bij zich hebben. Ik vond dat een beetje een rare gang van zaken, maar dat was volgens hem het handigst. De aardlekschakelaar was namelijk niet echt stuk, maar het was ook niet normaal, dat de stroom er niet zomaar weer op te zetten was en dat de aardlekschakelaar bij onweer al snel op 0 springt. Is ie nu stuk of doet ie het naar behoren? :roll:
Hij meende echter niet, dat dit de oorzaak van ons probleem is.

Afgelopen nacht is wederom de stroom uitgevallen. :(
Als ik naar verbanden ga zoeken kom ik er al redelijk snel bij uit, dat dit telkens 's nachts gebeurt. De enige keren wanneer dit niet 's nachts is gebeurd is geweest op die momenten dat we het zelf veroorzaakt hebben om te testen waar het probleem mogelijk in zou zitten.

We hebben hier in principe exact dezelfde apparaten als die we in onze vorige woning ook al hadden. Enkel de koelkast in het schuurtje is "nieuw". Ik ga dan ook testen of we het probleem nog steeds hebben als ik deze uit zet.
Is er naast deze koelkast afsluiten en kijken of het probleem zich nog voordoet nog een andere manier om te achterhalen of deze koelkast problemen geeft?

Nu vraag ik me wel nog wat af. Ik heb de specialist vermeld, dat ik zelf ook al aan het zoeken was geweest en op internet het volgende had gehoord:
The headhunter schreef:
De spanning word veroorzaakt door het afwezig zijn van de randaarde.
Deze randaarde is nodig om het netfilter goed te laten werken, laat je de randaarde weg dan komt ruwweg de helft van de wisselspanning op de behuizing te staan.
Hij stond daar echter heel vreemd van te kijken. Dus ongetwijfeld dat ik het verkeerd uitgelegd heb.
Maar is het nu zo, dat ieder geaard apparaat de helft van de wisselspanning op de behuizing zet op het moment, dat deze aangesloten wordt op een niet geaard stopcontact?
 
Niet ieder apparaat met randaarde maar wel bij ieder apparaat met een net filter .

Een aardlek die direct uitvalt bij inschakelen hoeft niet defect te zijn maar vraagt wel om onderzoek.

Het kan zijn dat er even een piekstroom, als deze word veroorzaakt door een schakelende voeding zonder PowerFactorController dan is je aardlek gewoon verouderd en kan deze niet tegen pulserende gelijkspanningen.

Ook dat is wel met een meter te meten.

Als de Aardlek constant uitvalt terwijl de groepen zijn afgeschakeld dan is het mechaniek niet helemaal fris meer.

Totaal lekstroom kan ook kritisch zijn.
Een 30mA aardlek mag uitvallen vanaf 15mA lekstroom.
Zit de installatie overdag rond de 14mA en is de aardlek zo gevoelig dat deze bij 15mA uitvalt, dan heb je kans dat deze 's nachts uitvalt.

De simpelste oplossing is om de gehele kast te vervangen voor 1 met alamats, dan valt alleen de groep uit waarin zich de storing bevind.
In 99% van de gevallen komt de storing nadien niet weer terug omdat de lekstromen niet bij elkaar geteld worden maar ieder door hun eigen aardlek gaan.
 
Headhunter, wederom bedankt voor je uitleg!

Ik zou haast verwachten, dat de aardlek dan simpelweg verouderd is en niet tegen pulserende gelijkspanningen kan (wat dat laatste is is me nog onduidelijk.) Wellicht had de specialist dat gisteren moeten kunnen nameten dan. Maar dat zou bij het vervangen van de aardlek wel verholpen zijn.

De aardlek valt niet uit terwijl de groepen uitgeschakeld zijn. De groepen zijn ingeschakeld --> aardlektest --> aardlek weer inschakelen en hij valt telkens weer uit. Dus mijn logisch verstand neigt dan naar de eerder genoemde piekstroom die door een schakelende voeding wordt veroorzaakt.

Het verhaal van de totale lekstroom begrijp ik nog niet helemaal ik zou verwachten, dat een 30mA aardlek (die we hebben) uitvalt bij een delta van 30mA of meer.
En het verschil tussen dag en nacht begrijp ik ook nog niet helemaal. Bedoel je dat de totale lekstroom dan 's nachts boven de 15 mA komt? Dan begrijp ik het wel :)

Ik heb even gegoogled wat alamats zijn. Ik begreep dat het spanningsafhankelijke aardlekschakelaars zijn. Maar nu begrijp ik, dat iedere groep dan als het ware apart bekeken wordt? En dat dus één groep uitvalt op het moment dat deze groep het aardlek kietelt?
Ik denk echter, dat onze verhuurder niet blij is als ik zeg, dat ik graag de hele kast wil laten vervangen door een (ongetwijfeld) duurdere variant.

Mocht je nog goede tips hebben, dan sta ik daar zeker voor open. Voorlopig maak ik maar weer even melding bij de verhuurder en hoop ik dat het euvel in ieder geval verholpen is wanneer er een nieuwe (wellicht standaard) aardlekschakelaar in gezet is.
En uiteraard ga ik nog testen of de nieuwe koelkast het probleem veroorzaakt!
 
Een aardlek van 30mA mag uitvallen vanaf 15mA en moet uit zijn bij een foutstroom van 30mA.
Schakeld hij uit onder de 15mA dan is hij stuk. De meeste aardleks schakelen uit rond de 27mA.

Alamat: Aardlek-automaat een combie tussen een automatische zekering en een aardlek die 1 groep beveiligt deze zitten in 1 behuizing.

Waarom 's nacht uitval:
'S nachts is de netspanning hoger (230v+10% max) hierdoor kunnen er grotere lekstromen gaan lopen.
De aardlek valt niet uit terwijl de groepen uitgeschakeld zijn. De groepen zijn ingeschakeld --> aardlektest --> aardlek weer inschakelen en hij valt telkens weer uit. Dus mijn logisch verstand neigt dan naar de eerder genoemde piekstroom die door een schakelende voeding wordt veroorzaakt.

Groep voor groep bijlangs lopen zou je dan in de juiste richting moeten helpen.
groep 1 uit rest aan aardlek testen, groep 1 aan 2 uit rest aan enz.
 
Cool! Ik begin het zowaar ook nog interessant te vinden ook! :D Ik wist niet dat er 's nachts meer netspanning is.

Die test met de groepen ga ik ook zeker even doen. Ik denk dat ik al een vermoeden heb waar ik uitkom: de wasmachine/droger groep. Ik ga ook zeker even checken of de koelkast in de schuur niet toevallig op dezelfde groep zit.
 
Morgenvroeg komen ze een nieuwe aardlekschakelaar plaatsen. Dan maar even zien of de problemen verholpen zijn.

Het testje met de meterkast heb ik gedaan. Enkel de groep waar de wasmachine en droger aan hangen geeft problemen. De problemen zijn er niet wanneer ik de wasmachine en droger er niet aan heb zitten.

Een waterkoker met randaarde op de wcd gezet --> geen probleem.
Wasmachine en droger weer in de wcd --> geen probleem... huh? :shock:
Een paar keer de schakelaar voor de wcd uit en weer aan --> na 3 keer of zo: plop aardlek weer om.

Nu morgen maar even afwachten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan