Uitval stroom door aardlekschakelaar

Plantje

  • #1
Hallo,

Volgende situatie is het geval:
In de badkamer is een schakelaar, waar een aparte groep achter zit voor de wasmachine en droger.
Nu heb ik op deze schakelaar een wcd aangesloten. Hiervoor heb ik drie-aderige kabel gebruikt die wordt aangeraden voor het aansluiten van wasachines, drogers enz. Dit gaf ik de voorkeur boven de stekkers van droger en wasmachine afknippen en rechtstreeks op de schakelaar aansluiten. Uiteraard is alles met aarde aangesloten.

Nu doet het volgende probleem zich voor:
Wanneer beide apparaten in de wcd zitten en ik zet de schakelaar om van "uit" naar "aan" dan springt de aardlekschakelaar om. Als ik deze aardlekschakelaar na een tijdje weer aan zet is er niets aan de hand en hij springt ook niet weer opnieuw uit (dat is slechts 1 keer gebeurd en had ook met een onweersbui te maken kunnen hebben).
Wanneer de schakelaar "aan" staat en ik de stekker van de droger in de wcd doe gebeurt hetzelfde.
Wanneer de droger in de wcd zit en alles gewoon netjes aan staat en ik doe de stekker van de wasmachine ook in de wcd slaat de aardlekschakelaar ook om.
Wanneer de droger niet in de wcd zit en ik doe de stekker van de wasmachine in de wcd slaat de aardlekschakelaar niet om.

Ik zou nog wel wat combinaties kunnen proberen, maar het is nogal vervelend, dat telkens de boel uit slaat. Houdt dit nu in, dat de droger een probleem met de aarde heeft? En hoe kan het dat dit alleen gebeurt wanneer ik de stekker in de wcd doe? En niet bijvoorbeeld wanneer de droger draait? Verder werkt het geheel perfect.
Hoe zou ik kunnen testen wat er mogelijk aan de hand is? Ik heb in de buurt van de badkamer geen andere geaarde stopcontacten ter beschikking, dus ik kan eigenlijk moeilijk tot niet proberen wat er gebeurt als ik een andere wcd gebruik. Wel is het zo, dat er geen probleem is, wanneer ik een ander apparaat op de wcd aansluit.

Excuses voor het lange verhaal.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het ontstorings filter in een van de machines heeft last van de plots inschakelende spanning.
vervang dit filter en je probleem is over.
 

Plantje

  • #3
Ok, bedankt voor het antwoord.

Is het overigens ook noodzakelijk dit onstoringsfilter te vervangen wanneer ik de stroom van het apparaat niet aan/uit schakel maar gewoon aan laat staan? (Ik gok er even op, dat het altijd beter is dit soort zaken netjes te vervangen, maar het is wel handig dit zeker te weten.)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
ALs je de spanning aan laat staan is er geen enkel probleem echter het kan op de langere termijn wel problemenopleveren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vergeet niet, dat het onstoringsfilter er ook voor dient om stoorpulsen die ontstaan in de machine tegen te houden.

Dat betekent dat een verwijderd onstoorfilter een groter gevaar oplevert voor defecten aan andere apparatuur tengevolge van piekspanningen door bijv. een thyristorregeling, of inschakelpieken door aan en uit schakelen van zetten van motoren of andere inductieve elementen in de betreffende machine.

Die piekspanningen zijn kort, maar kunnen zeer hoog zijn.
Het filter hoort er gewoon in te zitten, dus na constatering dat het daaraan ligt is het beter deze te vervangen.

Indien er enige twijfel aan de werking een van de twee machines is of nadere hulp over bijv. de plaats van het filter, dan graag een nieuw onderwerp (per machine een apart onderwerp) in de witgoedrubriek plaatsen, met vermelding van volledige typebeschrijving. :wink:
 

Plantje

  • #6
Dit laatste antwoord had ik nog niet eens gezien.
E-nummer van dit apparaat is overigens: WTL6100NL/02

Onlangs is de stroom ook uitgevallen toen de stekker van de droger gewoon in de wcd zat. (Dus zonder het apparaat te gebruiken oid)

En afgelopen weekend heb ik in verband met een weekendje weg de stekker er maar uit gehaald. Kwamen we terug: aardlek op 0, diepvries ontdooid enz... Maar dat zou ook onweer geweest kunnen zijn.

Het ontstoorfilter is als het goed is binnenkort binnen. Nu open ik in de rubriek witgoed even een apart onderwerp voor deze droger, want dat moet wel het probleem zijn. Ik heb alle stekkers uit huis verwijderd en weer stuk voor stuk terug gedaan en dit is de enige die problemen gaf.
 

Ronald42

  • #7
Het is mij wel duidelijk. U heeft een aardfout welke dicht tegen de 30mA aanzit. Een geringe aardfout in de wasmachine of droger laat deze soms net over de 30mA heen gaan.
Deze storingen zijn zelfs voor een vakbekwame elektrieker lastig te vinden. Wat ik graag wil weten om u eventueel verder te helpen is wat er allemaal achter de aardlek zit. Het gaat mij om alles met een geaarde stekker en eventuele audio/video apparatuur welke is aangesloten op een centraal antenne systeem (CAI).

Kijk zelf eens naar eventuele buitenverlichting. Elektra in de schuur/garage dit kan zeker met het huidige weertype zeker een oorzaak zijn.

Indien uw aardlek er met onweer regelmatig uitgaat dan is het iig verstandig deze te laten vervangen (Ik neem aan dat die dan al wat ouder is) door een nieuwe. Deze zijn tegenwoordig veel minder gevoelig hiervoor. Het is overgens geen garantie dat het nooit meer gebeurd.

Ronald
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Megger,lekstroommeter en een eventuele aardlektester met instelbare foutstroom en je hebt zo'n storing zo gevonden.
 

Ronald42

  • #9
Indien de lekstroom er altijd is wel. Anders kan zo iets nog wel eens tijd kosten. Ik ben al wat jaartjes niet echt actief meer in de elektra, probeer wel zo veel mogelijk op de hoogte te blijven, dus vergeef mij de volgende vraag. Hoe werkt een lekstroommeter? De andere zijn mij geheel bekend. :lol:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Lekstroom meters zijn ultra gevoelige stroomtangen, je slaat ze om fase en nul en je leest de lekstroom af, een uitgebreide versie kan je ook vertellen of het pulserend is vanaf bv. een thyristor dimmer of E-vsa.Peakhold erop en 10minuten meten en dan heb je 99% van de gevallen beet als er een lekstroom is.

Vervolgens kan je met de aardlek tester starten met een lekstroom van 10mA en dan elke keer 1mA omhoog totdat hij tript.

Of je zet hem op positief of negatief meting voor pulserend gelijkstroom metingen(oude ALS-en vinden dat vaak niet leuk)En laten die nu net steeds meer voorkomen door die electronische voedingen.
 

Plantje

  • #11
Poeh hey! Dit gaat me toch wel even boven de pet! :oops:

Als het niet opgelost is met het ontstoringsfilter in de droger moet ik er denk ik toch maar eens een professional naar laten kijken.
 

Plantje

  • #12
Het ontstoringsfilter van de wasdroger is vervangen en dit lijkt toch wel de oplossing voor het probleem te zijn.

Bedankt voor alle hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu