Oude schuur voor zien van Strom voor Licht enzo

BH21lg

  • #1
Amai. Allemaal niet duidelijk. Ik heb in de kelder een nieuwe 3 fase kast gekregen. Het geheel wordt vanuit de leverancier gevoed met 3 x 50A. Op de 1ste Rails staan 5 zekeringen. Op de 2de 8 zekeringen. Alles 16A Automaten met 2,5 mm2 voor normale verbruikers als slaapkamers, Wasmachine, hal, woonkamer etc. Op 3de rails staan 2 krachtstroom Automaten voor heet water in badkamer 21kw en inductieplaat keuken 18kw. Op1ste Rails Staat ook een 3 in 1 automaat.Daar vandaan loopt een 5 aderige groengeel/blauw/bruin/zwart/grijs. Groengeel op groene Rails, blauw op blauwe rails en bruin/zwart en grijs op de 3 fase zekering. Deze heeft hij(de electrician) verbonden met de oude 4 Ader 6 mm2 Kabel van de schuur {rood/grijs/blauw en zwart van oude kast situatie} Deze kabel vertrekt onder de grond door naar de schuur. Bruin afgedopt Groengeel op rood, blauw op blauw, grijs op grijs en zwart op zwart. Klaar.!! Maar Dan wordt de verdeling in de schuur Mijn pakkie an. En dat was moeilijk. Aldaar komen 4 anders boven de grond. Ik Reken uit dat blauw nul is, dat rood aarde is en ik dan dus een grijse en zwart fase draad overhoud en ga daar mee verder. Contactdozen op zwart met blauw en rood{grgl} en verlichtingschakelaars op grijs met blauw. Entree rood heb ik codeert met Groengeel tape en schakeldraad van schakelaar naar Lampen is zwart. MAAR als ik een Apparaat inplug en aanzet of ik haal een schakelaar om dat valt het huishouden op die 1ste Rails uit.???? What's up doc????
 

BH21lg

  • #2
O ja, vergat ik nog. Verplichting. Ik kreeg nog een 3P plus N aardlek schakelaar mee Maar ik heb nog Maar 2 fases. Duhhh
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik snap er weinig van. Plaats eens wat foto's van de huidige situatie of een schema van wat je wilt .
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Walker

BH21lg

  • #4
Proberen. Ik heb dus een nieuwe zekeringskast in de kelder. Het huis wordt gevoed met 3 x 50 A. Ik denk dus een 3 fase kast.

IMG_20211220_125652.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Waar komt de voeding van die krachtgroep vandaan, is deze afgetakt van de aardlekschakelaar op de bovenste rail of niet? En waar zit de nuldraad precies aangesloten?

Het klinkt alsof de nuldraad is aangesloten achter de aardlekschakelaar, maar de rest niet. Dat gaat nooit werken.

Als deze groep niet door een aardlekschakelaar is beveiligd lijkt het me inderdaad heel wijs om die aardlekschakelaar nog te plaatsen maar de meest logische plek daarvoor is gewoon in deze kast, dus waarom heeft de elektricien dat niet gedaan dan?
 

BH21lg

  • #6
OP de oude plek in slaapkamer wordt de oude 4 Ader 6 mm2 Kabel verbonden met de nieuwe kast dmv 5 Ader Kabel 6 mm2. Oud rood aan nw groengeel blauw aan blauw grijs aan grijs zwart aan zwart en bruin krijgt een dopje. In de kast wordt groengeel{rood} in de groengeel Rails geschroeft blauw in de blauwe Rails fase 1{linker deel} geschroeft en bruin zwart en grijs in de 3 in 1 zekering. Naasr de aardlek met daarnaast 5 zekeringen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Maar die blauwe rail waar de draad van deze groep op is aangesloten, waar is die mee verbonden? Met de bovenste aardlekschakelaar?

En waar lopen de 3 draden aan de onderkant van je "3 in 1 zekering" naartoe?

Ik vermoed dat het daar ergens fout gaat. Misschien kun je beter de elektricien terug laten komen.
 

BH21lg

  • #8
Stroom toevoer. Ergens vanuit electriciteitsbedrijf wordt door die kast heen dat 3 in 1 blok aan onderzijde gevoed met 3 kabels
 

BH21lg

  • #9
De blauwe plastic rails werd mij in de toelichting gezegd heeft links deel fase 1 voor de 3 in 1 en 5 zekeringen rechts deel voor fase 2 waar de andere 8 zekeringen op staan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Dus die 3 draden aan de onderkant van de "3 in 1 zekering" komen niet uit de aardlekschakelaar?

En de nuldraad (via die rail) wel?

Dat kan nooit werken! Een aardlekschakelaar meet de verschilstroom door alle geleiders, door alleen de nulstroom door de aardlekschakelaar te laten lopen maar niet de rest heb je per definitie een verschil en schakelt de aardlekschakelaar dus uit.

Ik hoop dat je nog niet hebt geprobeerd om 2 fasen te belasten want dan sloop je waarschijnlijk de aangesloten apparaten, de aardlekschakelaar onderbreekt de nul maar niet de rest dus dan heb je een zwevende nul. Zoek de gevolgen daarvan maar eens op.

Het lijkt me wijs om de elektricien even terug te laten komen om de kast fatsoenlijk aan te sluiten. De draden naar de onderkant van de "3 in 1 zekering" aansluiten onder de aardlekschakelaar lijkt me het simpelste, dan is die groep ook meteen door de aardlekschakelaar beveiligd.
 

BH21lg

  • #11
Overige 5 zekeringen komen ook uit op linker blauw deel en funktionieren goed.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Duhhh.

Die 5 zekeringen zitten dan ook aangesloten achter die aardlekschakelaar, net zoals die nulrail.
 

BH21lg

  • #13
Ik heb uitgaande draden uit 3 in 1 geschroeft. De zwart gekozen om in een vrije zekering van set van 5 te schroeven. Onder tussen nog steed blauw in fase1 blauw en groengeel in groen. Jammer ik heb Dan in schuur 1 groep daar stuur ik een contactdoos en een paar Lampen mee aan zodat ik mn gereedschap daar in het donker terug kan vinden en nog wat kan Werken. Maar ontevreden is een understatement. Als je begrijpt wat ik bedoel. Het heeft niet niks gekost
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Daarom gewoon die elektricien die het heeft aangesloten laten terugkomen.
 

BH21lg

  • #15
Dat zal moeilijk worden denk ik. Dat aansluiten van de schuur zat eigenlijk niet in de aan gevraagde begroting. Ik kreeg daarom ook die 3 fase aardlek schakelaar mee om zelf te doen. Achteraf Dom natuurlijk want hoe had het mogelijk kunnen zijn om de oude situatie, een krachtdtroomaansluiting, met 4 aders in nieuwe stijl te creeeren. De vorige eigenaar had dat wel voor mekaar. Maar Die had ook soirtement van blauw en groengeel aan elkaar gebakken. Haha vroeger kon dat nog schijnbaar. Maar iig bedankt voor het meedenken. Het huisje van vriendinlief funktioneert. De schuur, toch leuk 6 bij 9, is mijn deel en intresseert Haar wenig. Haha je kan niet met en je kan niet zonder ze.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Met 1 fase in gebruik, achter een normale eindgroep en achter een aardlekschakelaar, is het in ieder geval veilig...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu