Deel spots loskoppelen van schakelaar + continu stroom

Janneman82

  • #1
Laat ik beginnen met een situatieschets: in onze slaapkamer hebben we 5 spotjes in het plafond, deze zijn allemaal te bedienen met 1 dimmer schakelaar. Twee van deze spots zitten in een nis waar binnenkort een inbouwkast komt. De kast komt tot het plafond en deze 2 spots vallen straks weg en hebben geen functie meer.

In de kast komt ingebouwde ledverlichting met een bewegingssensor. Deze hebben natuurlijk stroom nodig en omdat er geen stopcontact in de nis zit is het idee om de stroom weg te halen vanuit de spots die komen te vervallen.

Echter staat er alleen stroom op als de dimmer aan staat, terwijl de verlichting in de kast straks los van de verlichting in de kamer aan moet kunnen. De twee spots in de nis moeten dus losgekoppeld worden van de dimmer en daarnaast moet er op één of andere manier continu stroom op komen te staan.

Hoe pak ik dit aan? De twee spots zullen niet direct op de dimmer zijn aangesloten dus het is niet een kwestie van draden loshalen. Deze zullen (neem ik aan) in serie staan en vanaf 1 van de spots naar de dimmer gaan. En hoe zorg ik ervoor dat er continu stroom op komt?

Ik ben een leek dus alle hulp is welkom!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Haal eens zo'n spotje uit het plafond en kijk hoe het spotje is aangesloten. Zit er een inbouwdoos in het plafond met installatiedraad (zwart en blauw) of ligt er los snoer op het plafond en zit er ergens een transformator.
Zit er ergens midden op het plafond een plafonniere of is er een centrale lasdoos zichtbaar?
 

Janneman82

  • #3
Ik zal vanavond even kijken hoe het precies is aangesloten. De gaten voor de spots zijn voor de bouw ingefreesd in het plafond, dus misschien is er wel aanvoer vanaf zolder. Er zit tevens een aansluitpunt voor een plaffoniere maar die is ongebruikt en is schakelbaar via een aparte schakelaar.

Ik heb een oude foto van tijdens de bouw gevonden:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Dan is het ook goed om even de centrale lasdoos open te schroeven en daar een foto van te plaatsen.
 

Janneman82

  • #5
Het is inmiddels met behulp van een bevriend elektricien gelukt. We hebben nieuwe blauwe en zwarte draden getrokken vanaf het centrale punt in het midden van het plafond via een aantal spotjes door naar de 2 plekken waar de kast komt. Aarde is niet nodig daar dus dat hebben we achterwege gelaten.

Ik weet inmiddels dat er eigenlijk bruin draad getrokken had moeten worden, maar ik hoef er nooit meer bij dus vind ik het best zo.

Topic kan dicht dus.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Je zou een stukje bruin tape om de uiteinden kunnen doen.
 

Janneman82

  • #7
Voor de volledigheid zou ik dat inderdaad nog even kunnen doen, wel zo netjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu