Onderdruk/overdruk probleem

Superkees

  • #1
Gegeven: een toillet en een douchebak, op de eerste verdieping. De afvoer van het toillet gaat de eerste 1,5 meter horizontaal, daarna verticaal naar beneden. Op ca. 50 cm van de bovenkant van het verticale gedeelte komt de afvoer van de douche er bij. Als ik nu het toillet door trek, komt er eerst overdruk, waardoor lucht uit de douchebaksifon wordt gedrukt en vervolgens treed er onderdruk op waardoor het douchebaksifon weer vacuüm wordt getrokken.

Linkje met een foto:



Om het vacuümprobleem op te lossen, kan ik een beluchter plaatsen. Maar hoe voorkom ik dat dat er lucht uit het sifon wordt gedrukt? Ik zat zelf te denken aan een een terugslagklep, maar die zijn nogal aan de prijs. Een ander idee wat ik had verzonnen is een plastic zak op een t-stuk, wat wordt opgeblazen bij overdruk en met onderdruk weer leeg loopt. Bestaan er zulke systemen in de handel? En als je het zelf maakt, wat zou een geschikt materiaal zijn (moet dertig jaar meekunnen)?

Als het helpt, vindt ik het ook geen punt om de constructie aan te passen. Het t-stuk is namelijk niet zo geweldig gelijmd, en lekt nog wat aan de onderzijde (inmiddels grotendeels gedicht met pvc-lijm).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nog een vraagje. Is de staande rioolbuis aan het eind open of verlucht boven het dak.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #3
Die overdruk vind ik "verdacht" , lijkt veroorzaakt te worden door een (beginnende) verstopping stroomafwaarts. Nadat het water voorbij gestroomd is, kan het venturi-effect ook nog eens voor die onderdruk zorgen.

Denk dat je maar eens moet gaan kijken of je e.e.a. kunt (laten) doorspuiten in de grondleiding.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4


zoals je afvoer is aan gesloten met een op een excentrische verloop maar die zit onder en dat is verkeerd
want als je wc door trekt komt de rommel inonderste stuk en in je leiding zodat dit verstopt gaat zitten

dusplaatst dat nu gewoon boven in

zie evt tekening aan sluiting standleiding

 

Michiel_H

  • #5
Is er een mogelijkheid om een rioolontluchting (dus geen beluchting) naar het dak toe te brengen? Zou onder- en overdruk dan moeten voorkomen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
 

Superkees

  • #7
De rioolontluchting zit vanaf de verticale pijp gezien een meter verder op, maar wel in de kruipruimte. De afstand die de lucht via die weg moet afleggen is veel langer, dan het stukje tussen de hoofdbuis en het sifon. De eerste is meer dan 10 m, de tweede is hooguit 1,5 m. Aan een gedeeltelijke verstopping heb ik ook al zitten denken. Mag je er vanuit gaan dat in een normale situatie het stelsel voldoende ruim is om het drukverschil op te vangen?

Als ik toch het T-stuk ga vervangen, is het dan misschien beter om het T-stuk een eind naar beneden te brengen? Het idee daarbij is dat de drukgolf lager in de pijp wat uitgevlakt is (lagere piek) en de weerstand van leiding van de douchebak groter, door zijn langere lengte.

Edit, @Henk251: wat je schets, gaat niet meer. Los van dat, beluchting is niet zo'n punt. Het grootste probleem is de overdruk die wordt opgebouwd als het toilet wordt doorgetrokken. Er is wel een rioolontluchting, maar blijkbaar te ver weg of met een te grote weerstand.
 

Superkees

  • #8
Iemand bekend met het de HEPvO? Link naar pdf werkt niet meer



Voor zover ik het kan opmaken is het een beluchter en keerklep inéén. Dat zou in één klap de oplossing van het probleem zijn.

Edit: nog een idee: diverse online winkels die doen in spul voor met name KOI-karpers verkopen PVC terugslagkleppen in PVC. Allemaal de standaard rioolmaten. Zijn dat soort kleppen ook eventueel geschikt? Ik kan nergens terugvinden hoe makkelijk die dingen bewegen.
 

Fiesiekus

  • #9
Superkees schreef:
De rioolontluchting zit vanaf de verticale pijp gezien een meter verder op, maar wel in de kruipruimte.

Mag je er vanuit gaan dat in een normale situatie het stelsel voldoende ruim is om het drukverschil op te vangen?.
Met deze ontluchting wel. Ik denk aan een verstopping in de grondleiding tussen bocht en de positie waar het ontluchtingpunt op de grondleiding uitkomt.
 

Rioolman

  • #10
De onderdruk kan eenvoudig worden verholpen met een beluchter.
De overdruk is zoals Fiesiekus ook al aangaf zeer waarschijnlijk een beginnende verstopping in de grondleiding.

Ik zal niet met keerkleppen e.d gaan werken lijkt heel makkelijk maar wel grote veroorzakers van verstoppingen.
 

Superkees

  • #11
Dan ga ik toch maar eens door laten spuiten en een beluchter plaatsen.
 

Superkees

  • #12
Heeft er iemand ervaring met het zelf ontstoppen met zo'n rioolset voor de hogedrukspuit? De hogedrukspuit heb ik, en voor het geld wat ik aan de rioolboer kwijt ben, heb ik ook het onstoppingsset (maar dan moet het wel werken).

Overigens zou het goed kunnen dat er ter plaatste van de uitstroom van de ontluchtingspijp een gedeeltelijke verstopping zit, daar de ontluchtingspijp ook wordt gebruikt als afvoer voor de wasmachine. Speciaal om die reden heb ik boven de aansluiting van de wasmachine een ontstoppingsstuk met schoefdeksel zitten. Ik kan hem dus van bovenaf doorspuiten.

Verder denk ik ook te weten waar buiten het onstoppingsstuk zit, dus daar vandaan kan ik ook nog doorspuiten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
en voor het geld wat ik aan de rioolboer kwijt ben, heb ik ook het onstoppingsset (maar dan moet het wel werken).
maar die heeft 100meter in zijn wagen met een heel boel andere spuitmonden :mrgreen:
 

Superkees

  • #14
15 meter is genoeg, maar met name die spuitmonden maak ik mij zorgen over. Die van de rioolboer spuiten zichzelf vooruit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Graag bij de vraag van TS blijven, topic kapen is niet toegestaan.
 

Rioolman

  • #16
Een huis tuin en keuken ontstoppingsset van de doe het zelf markt voor op een hogedruk spuit werkt eigenlijk niet goed, voor kleine diameters ( tot 75) zal het nog wel enigszins gaan maar bij grotere buizen heb je veel water en de benodigde druk nodig.

er is ook een groep mensen die de hogedruk gebruiken voor het schoonspuiten van de keukenafvoer dit is vragen om problemen de slang wil er vaak niet in en je krijgt alle water in huis.

zelf proberen is goed maar doe het wel verstandig, het zal niet de eerste keer zijn dat ik ergens kom en het hele huis zit onder de st***t omdat ze het zelf even wouden oplossen.
 

Willem1

  • #17
Als ik wat verder kijk naar die afsluiter is dat inderdaad een goede oplossing voor je probleem.
Deze is te koop voor onder de 30 euro, even googlen en dan vindt je ze wel.
 

Superkees

  • #18
Ik ga eerst maar eens mijn riool door laten spuiten. Gisteren hadden de kinderen illegaal een fles wasgel geleegd in bad. Met het bad leeg laten lopen en schoonspoelen (40 mm leiding) kwam het schuim uit het toillet beneden. Dat geeft toch aan dat het water niet goed en vlot weg loopt in de hoofdleiding.

Als dat geen soelaas biedt voor het probleem, gaat die afsluiter er toch tussen, maar uiteindelijk wordt die weggewerkt, dus zal er wel iets van een serviceluikje in moeten.

Maar eerst mijn ontstoppingsputje zien te vinden.
 

Rioolman

  • #19
Je kunt als je de leiding hebt ook een gat erin zagen, als je gereed bent zaag je een kapje van een loos stukje buis deze klap je er om heen en het zit weer dicht.
hoeft ook niet verlijmd te zijn als het onder de grond zit.
 

Fiesiekus

  • #20
Superkees schreef:
Met het bad leeg laten lopen en schoonspoelen (40 mm leiding) kwam het schuim uit het toillet beneden.
Aparte manier om je toilet schoon te maken. Wel praktisch: boven spelende kinderen in bad, beneden het toilet schoon.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu