Overdruk in wc

Zonnehuis

  • #1
Hallo,
Wij zijn ten einde eind raad wat nu wijsheid is om te doen, vandaar dat ik jullie hulp in schakel.

Wij hebben het volgende probleem, als we het bad leeg laten lopen, of het regend erg hard of douchen, gaat na verloop van tijd het water niveau in de wc iets omhoog en begint de wc op een gegeven moment te borrelen. Als we nu het toilet door spoelen loopt het water slecht weg. Het duurt een minuut of 10 na dat het douchen klaar is voordat de wc weer normaal doorspoelt. onze beredenering is dat er een beetje overdruk in de leiding komt welke door de wc er weer uit wil. Tevens zal er wel een beetje een verzakking bij de wc zitten waardoor er een soort van tweede sifon in de leiding onstaat.

Ik heb even een klein schetsje proberen te maken van de situatie

1675106034286.png


De toilet is op de beneden verdieping even als de douche en bad. De douche en bad zijn aangesloten op de standleiding waarop boven ook nog een toilet op zit. Tevens zit hier boven een beluchter buiten in de dakgoot, en zit de regenwater afvoer hier op aangesloten

Vandaag hebben we een stuk leiding bekeken met een camera (oranje leiding) tussen de wc en afvoer naar de riolering in de straat, en het blijkt dat hier al wat voorvulling in de leiding zit. Grijze kruis op de tekening. Voor zover was onze aanname correct.

Helaas ligt deze leiding onder de betonvloer van de wc en badkamer waar geen kruipruimte is. Verder heb ik vandaag alle leidingen gespoelt met de hogedruk reiniger, dus lijkt me dat er verder geen verstopping in de leiding zit. Hooguit nog meer verzakkingen maar helaas konden we de riolering naar de weg vandaag niet in kaart brengen met de camera.

twee jaar geleden hebben we de volledige bovenverdieping gerenoveerd en toen hebben we de standbuis naar boven geplaatst. Afgelopen winter hebben we de badkamer beneden gemaakt. Voorheen zat de afvoer van de badkamer verderop in de liggende buis naar de riolering naar de straat. Ik heb nog een foto van die tijd

1675106554090.png


Dit is hoe de leiding van de wc en badkamer bijelkaar komen. Deze komen horizontaal bijelkaar en vanuit hier gaat de afvoer een halve meter naar beneden en vervolgens richting de straat (+-15 meter)
1675106663912.png


Momenteel loopt er ook nog een tweede leiding naast de leiding van de wc en bad. Dit was de de oude leiding van de badkamer. Deze heb ik nu als test buiten opengemaakt om extra te ontluchten. Echter heeft dit helaas geen effect op het borrelen van de wc.

Nu is mijn veronderstelling dat de lucht uit de leiding naar de riolering richting de wc stroomt ipv naar het extra ontluchte stuk leiding, of richting het bad.

Zou het nog zinvol zijn om de leiding welke naar de wc gaat te ontluchten in het t stuk waar het bad erbij op komt? Of iemand nog andere suggesties (zonder dat we de vloer eruit hoeven te halen) om het probleem op te lossen?

1675105731214.png 1675106501482.png
 

Charel

  • #2
Volgens mij kan het niet anders of er is iets mis in het stuk leiding vanaf het punt van samenkomst van de wc gelijkvloers met de rest van het sanitair (bovenste foto)en de straataansluiting. Dus in die 15 meter richting de straat.
Het feit dat enkel die wc wordt beinvloedt wanneer er elders water wordt afgevoerd wil zeggen dat de de normale stroomrichting wordt gehinderd en het water dus een gemakkelijkere weg zoekt richting de wc.
Er kan een nakende verstopping of een verzakking in die buis zitten .
Moest je een inspectieputje vinden ergens onderweg die 15 m dan zou je daar wellicht iets kunnen merken of via die weg een ontstopping uitvoeren.
Het zou zelfs ook kunnen dat de oorzaak buiten uw systeem zit, namelijk aan de straataansluiting of in de straatriolering zelf.
 

ADDave

  • #3
Jammer maar helaas, dit is toch echt een ontwerpfout. De badkamer beneden is niet belucht. Het probleem zit in het stuk waar de leiding schuin naar beneden loopt.

Je kan het ook testen:
Knip maar eens een meter van de tuinslang af en duw die door het toilet, ongeveer tot de helft voorbij het sifon is. Je zal zien dat het water veel sneller wegloopt en waarschijnlijk hoor je de lucht zelfs door de slang zuigen.
 

Zonnehuis

  • #4
Dank voor jullie reacties! Ik zal zeker nog een camera inspectie doen in het stuk naar de weg.

@ADDave wat bedoel je met het probleem zit in het schuine stuk, zou het nog helpen om op dit schuine stuk een beluchter te plaatsen? Of denk ik nu in de verkeerde richtig. Ik zal zeker proberen een stuk leiding door de sifon te drukken om te kijken of dit helpt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als ik zo lees loopt het liggende deel vanaf de straat tot het toilet vol.je krijgt dan een luchtbel tussen het liggende deel en de aansluiting van het toilet, dit drukt de waterkolom in het toilet omhoog.
Bij doorspoelen wil het lucht niet weg en blokkeerd daarmee de spoeling.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Of je beluchting wat boven in zit werkt niet goed en verder in de grond naar de straat zitten wortels in.
Ook zit hier iets niet goed in elkander die 110 buis zit niet goed in een verloop en dan in 125 buis of hij is hier stuk.
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu