Verstopping of onderdruk

Coffeejunk

  • #1
Hoi,

Nog een probleem :(

Als ik de WC doortrek blijft er regelmatig water staan. Dit loopt vervolgens heel langzaam weg.

Dit probleem doet zich pas voor als er gedoucht wordt, of als de wasmachine/afwasmachine zijn water weg pompt (of als de WC vaak achter elkaar wordt doorgetrokken, doet het goed op feestjes).

Mijn eerste idee was: verstopping.
Maar het gekke is dat als het water eenmaal aan het weglopen is de "bocht" in de WC helemaal leeg loopt. Alsof er een soort onderdruk in de buis ontstaat waardoor al het water wordt weggezogen. Is dit een gebruikelijk fenomeen bij verstopping?

Dit probleem doet zich pas een week voor. Zo'n beetje vanaf het noodweer. Kan het zijn dat de riolen overbelast zijn en dat daardoor het water slecht wegloopt? Ik zit in de Haarlemmermeer.

Iemand een idee wat dit precies kan zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Inderdaad, een beginnende verstopping of geval van overdruk in het lokale rioolnet lijkt me (het 1 sluit het ander niet uit denk ik). Wacht eens even een weekje of wat. Heeft u stankoverlast?
 

Coffeejunk

  • #3
Nee.

In het geval van een verstopping: is zoiets zelf enigszins eenvoudig op te lossen?

Moet je dan meteen je hele WC eraf schroeven? Ik heb zo'n hangpot. Daar zit ik niet echt op te wachten.

Is er een relatief eenvoudige methode om de locatie van de verstopping te achterhalen?
 

Fiesiekus

  • #4
Nee.

Wat zijn de ervaringen van uw buren e.d.?

(Ja :mrgreen: bij nader inzien).
 

Coffeejunk

  • #5
Die hebben geen last, maar de buurman had het erover dat zij op een andere leiding aangesloten zijn. Mijn buren aan de andere kant staan als het goed is wel op dezelfde leiding, maar die heb ik nog niet gesproken.

Ik zag op internet dat je zo'n rioolveer kan huren bij een bouwmarkt, is dat een optie? Zo'n veer moet "tot aan de verstopping" hoe kom ik er achter waar die verstopping zit?
 

Fiesiekus

  • #6
Buren op een andere rioolleiding lijkt me stug; maar goed. Over het verhelpen van de verstopping; dat is een kwestie van kijken waar 't water goed/slecht wegstroomt, logisch beredeneren en proberen.

Op dit forum zijn wel de nodige deskundigen als het gaat om ontstoppingstechnieken. Ik ben dat even niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Uit de beschrijving maak ik op dat de verstopping niet dicht bij het toilet zit, het gaat pas mis wanneer de douche een tijdje gelopen heeft.
U kunt nog even proberen hoe het water wegloopt met het deksel van het doucheputje er af maar ik vermoed dat het niet helpt.

Borrelt het ook in de doucheput wanneer het toilet doorgespoeld wordt en/of wordt het putje leeggezogen ?
 

Coffeejunk

  • #8
Hmm. Dat weet ik niet zeker.

Edit: Net pompte de wasmachine leeg. Het water in mijn WC steeg licht. Ik vermoed dat dat door luchtdruk wordt veroorzaakt. Gisteren gebeurde hetzelfde. Toen ging hij er ook bij borrelen. Het water in mijn badkamer/doucheputje borrelt niet.

Ik weet wel dat het borrelt bij mijn gootsteen in de keuken.

Ik heb vanmiddag even zitten rekenen:
Als een rioolbuis 10cm doorsnee heeft (straal = 0.5 dm) dan past er in elke 10 cm buis, 0.7 L water. Het probleem doet zich voor nadat er ongeveer 15-30 liter water door de buis is. Of: 2-4 meter buis. De hoeveelheid buis onder mijn huis, in de kruipruimte is niet veel langer dan een meter of 3.

Dit doet mij vermoeden dat het probleem ook bij de gemeente kan liggen. Maar ik hoorde vandaag na een telefoontje dat de " inspectieput" wel 50 cm diep kan zitten. Ik heb ondertussen een kaart met de plek, maar de vorige bewoners hebben daar een boomp(je) geplant :(

@Jan: Ik begrijp je opmerking van het doucheputje niet helemaal. Er blijft daar namelijk geen water staan. Zou het een ontluchtingsprobleem kunnen zijn?
 

Fiesiekus

  • #9
Coffeejunk schreef:
Maar ik hoorde vandaag na een telefoontje dat de " inspectieput" wel 50 cm diep kan zitten. Ik heb ondertussen een kaart met de plek, maar de vorige bewoners hebben daar een boomp(je) geplant
Kans dat de wortels in de put zijn gegroeid en daardoor een (lichte) verstopping veroorzaken.
 

Coffeejunk

  • #10
Allemaal mis :D

Wie heeft er vannacht tot 22h30 staan werken in de voortuin??

Ik heb die inspectieput opgegraven (wel fijn dat de maat die ze gaven op de tekening niet in de buurt kwam van de werkelijkheid, het heeft me een uur gekost om hem te vinden).

Wat bleek, die inspectieput is vanaf onderen gebarsten. Hierdoor is er een redelijk groot stuk (10 x 30 cm) overdwars in de leiding komen te staan. Hier bleef alle ranzigheid achter zitten. Met wat creatief werken met mijn tuinslang heb ik de hele buis schoon gekregen. Weg verstopping (ga ik in ieder geval van uit, er kwam wel heel veel shit (letterlijk :? ) uit).

Nu mijn volgende vraag: wie is er verantwoordelijk voor de inspectieput?
De gemeente of ik? Het is eigenlijk een beetje de scheiding voor verantwoordelijkheden bij verstopping. Staat er water in is de gemeente verantwoordelijk, anders de huiseigenaar. Nu is de put stuk. Ik wil hem zo snel mogelijk later vervangen.
Iemand ervaring met wie er verantwoordelijk is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Jan schreef:
Uit de beschrijving maak ik op dat de verstopping niet dicht bij het toilet zit, het gaat pas mis wanneer de douche een tijdje gelopen heeft.
:?

Ik zou eerst de gemeente bellen met de vraag van wie de put is zonder te vermelden wat er mis is.
Uit het antwoord kunt u afleiden wie de eigenaar is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Helaas dat weten wij niet, je bent wel dapper bezig, tot 22.30 graven.
Ik zou even een belletje doen dat hun putje stuk is. Als het hun putje niet is, hoor je dat vanzelf wel.
Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu