Afvoer overdrukventiel loopt over door leegpompen vaatwasser

jasper97

  • #1
Untitled.jpg


Op de afvoer onder de wasbak in de keuken zitten (zie foto) de afvoer van de vaatwasser (witte buis met slangklem) en de afvoer van het overdrukventiel van de (keuken-)boiler (zwarte buis) aangesloten. Wanneer de vaatwasser wordt leeggepompt, loopt dit water niet snel genoeg weg, en stroomt dit bovenaan de afvoer van het overdrukventiel over. Ik heb een vergelijkbare situatie gezien op dit forum, waar werd aangegeven dat je dit zou kunnen oplossen door hier een terugslagklep tussen te plaatsen. Dan zou het water wel van het overdrukventiel richting afvoer kunnen stromen, maar zou water vanuit de afvoer tegengehouden worden.

Nu ben ik vanmiddag naar de Wildkamp in Enschede gereden, waar ik de situatie voorlegde en vroeg om een passende terugslagklep. Dit werd mij echter ten zeerste afgeraden, omdat je niets tussen deze afvoer zou mogen plaatsen. De (overigens zeer vriendelijke) medewerker gaf aan zelf een vergelijkbaar probleem te hebben gehad, dat dit vaak voorkomt en hier geen "goede" oplossing voor is. Hij heeft zelf de keukenboiler weggedaan, en de warmwaterkraan aangesloten op de CV ketel.

Het lijkt mij dat dit probleem wordt veroorzaakt door:
- een deels verstopte afvoer, waardoor het water niet snel genoeg weg kan stromen
- te veel (krappe) bochten in de afvoer, waardoor het water niet snel genoeg weg kan stromen
of een combinatie van bovenstaande

Ik heb vandaag geprobeerd de afvoer te reinigen met een slang die je op de hogedrukspuit aansluit, maar deze kreeg ik alleen de eerste bocht onderaan door. Hierna zitten nog twee 90 graden bochten. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met de belemmering van het wegstromen van het water... Het water in de wasbak loopt overigens wel (redelijk) snel weg, dus echt verstopt zit de afvoer niet.

Nu is mijn vraag: klopt het dat ik hier geen terugslagklep tussen mag plaatsen? Zo ja, wat zijn dan eventuele oplossingen voor het probleem?

20210831_144735.jpg
 

ADDave

  • #2
Als dit voorheen niet zo was, dan is het inderdaad een verstopping.

Ga met een ontstoppingsveer aan de slag of laat een ontstoppingsbedrijf langskomen.
 

jasper97

  • #3
@ADDave Dankjewel voor je reactie. Ik weet niet of het voorheen anders was: de zwarte slang was verstopt, dus deze heb ik schoongemaakt. Hierna hebben we het probleem ontdekt. Ik dacht eerst dat er te veel water uit het overdrukventiel liep, maar merkte gisteren op dat het probleem zich voordeed als de vaatwasser aan stond. Ik denk dus dat het probleem zich verschool door een verstopte slang, maar al langer aanwezig was.

Daarnaast vind ik een verstopping een te makkelijke "oplossing": hoewel dit natuurlijk een oorzaak kan zijn, is het probleem niet dat het water te langzaam wegloopt maar dat het overstroomt. Ik wil de overstroming oplossen, onafhankelijk van of de afvoer verstopt zit of niet. Het water uit de wasbak loopt snel (genoeg) weg: ik denk dus niet dat een verstopping het probleem is.
 

Lampje45

  • #4
Jasper,
je kunt de natuurkundige wetten niet veranderen.
Als je er meer in pompt, als dat er door kan stromen, dan gaat het overstromen en wel op het laagste punt. En dat is via de open trechter van de inlaatcombinatie van de boiler.

Zo te zien heb je nog ruimte genoeg om dit geheel een stuk naar boven te plaatsen., dat zou al winst kunnen zijn.
Jouw vergelijking dat de wasbak wel doorloopt en de vaatwasser overstroomt gaat ook mank.
Want een wastafel stroomt leeg op valdruk en de vaatwasser pompt met vaak behoorlijke grote kracht.
Een verstopping wil niet zeggen dat er geen water doorstroomt maar dat de stromingsweerstand hoger is en afneemt tot het punt dat de verstopping zich gaat wijzigen in een blokkade en er geen druppel meer doorgaat.
Een vaatwasser heeft een stuk rechtopstaande bufferleiding nodig om het eerste "schot" water weg te werken.

Ook de gebruikte sifon zou niet mijn keuze zijn, omdat deze met zijn scherpe bocht te veel weerstand veroorzaakt, dus zowiezo vervangen door een sifon met ronde bochten.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Om te beginnen zou ik een aantal dingen veranderen.
1. inlaatcombinatie zo hoog mogelijk plaatsen.
2 Per lozingstoestel een aparte sifon plaatsen. Dus vaatwasser een apparte, spoelbak een aparte en de inlaatcombinatie een aparte. Dat t-stuk moet je gelijk uit de doos al weggooien dit is vragen om problemen. Wij installeren ze niet zoals gezegd plaats voor iedere aansluiting een aparte sifon.
3 zorg voor een beluchting in de keukenkast zo hoog mogelijk liefst tot net onder het blad of op de sifon van de spoelbak.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Je kunt er ook een klep in plaatsen dan moet de aan sluiting van de inlaat combinatie er af ook het t-stuk moet er tussen weg.
Onder aan moten de 90 graden bochten er uit en dat moeten 45 graden worden.
De sifon gaat hoger op en onder de sifon komt een 90 graden T-stuk waar je een aansluiting maakt voor de Bsaeve klep
bsaeve final mp4 - YouTube
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu